100 ani de Romania

Laura Badea, singura campioană olimpică pentru România într-o probă individuală de scrimă! Cum a cucerit aurul la Atlanta!

23.09.2018 | 22:00
Laura Badea singura campioana olimpica pentru Romania intro proba individuala de scrima Cum a cucerit aurul la Atlanta
Laura Badea, singura campioană olimpică pentru România într-o probă individuală de scrimă

Laura Badea este singura campioană olimpică pentru România într-o probă individuală de scrimă. În 1996, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, românii sărbătoreau un succes istoric pentru sportul din ţara noastră, medalie de aur la proba de floretă individual.

Născută pe 28 martie 1970, la Bucureşti, Laura Badea a practicat la început handbalul şi atletismul. La scrimă a ajuns şi datorită romanului “Cei trei mușchetari” a lui Alexandre Dumas. “Urmăream echipa naţională de handbal şi mi-ar fi plăcut să fiu portar, îmi plăcea să apăr. La Şcoala noastră a venit d-na prof. Rodica Popescu, cea care ne-a selecţionat la CSS nr. 1 Bucureşti, la scrimă. Mi-a plăcut ideea de a avea un adversar, ideea de a mă lupta la fel ca şi în cărţile lui Alexandre Dumas. Şi am continuat să merg la antrenamente, iar mai târziu, după jocuri de mişcare, de atenţie, acomodare am ţinut pentru prima dată floreta în mână. Şi a aşa a început pasiunea mea”, a povestit Laura Badea.

Laura Badea, campioană olimpică la floretă în 1996

În 1987, Laura Badea câştiga primul titlul naţional la juniori, performanţă pe care a repetat-o şi la seniori până în 1997. La Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, sportiva legitimată la Steaua Bucureşti a câştigat medalia de bronz alături de echipa României. Cu toate că s-a calificat între primele trei, Laura Badea nu a participat la proba individuală de floretă, decizia fiind luată de antrenorul lotului.

La Campionatul Mondial de scrimă de la Atena din 1994, Laura Badea şi echipa României obţineau medalia de aur, iar un an mai târziu, la Haga, românca se clasa pe primul loc la proba individuală de floretă. Cu titlul mondial în buzunar, sportiva era favorită să cucerească medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996, performanţă pe care a şi reuşit-o după ce a învins-o în finală pe Valentina Vezzali (Italia), scor 15-10. “A fost punctul culminant al carierei mele pentru că eram campioană mondială en-titre şi îmi doream să câştig titlul olimpic. Am muncit foarte mult, am visat, am fost ambiţioasă şi am avut oameni minunaţi în jurul meu, care m-au ajutat să ajung la această performanţă”, a susţinut Laura Badea.

Tot la ediţia din Statele Unite ale Americii, Laura Badea a cucerit medalia de argint cu echipa României. În finală, delegaţia ţării noastre a fost învinsă de Italia, scor 33-45. De-a lungul carierei, sportiva stelistă a mai cucerit, printre altele, trei medalii de aur la Campionatele Europene (Limoges 1996, Gdansk 1997 şi Copenhaga 2004). În 2004, Laura Badea şi-a anunţat retragerea din sport, iar în 2013 a fost introdusă în Hall of Hame-ul Federaţiei Internaţionale de Scrimă.

Laura Badea, singura campioană olimpică pentru România într-o probă individuală de scrimă. A cucerit aurul la Atlanta în 1996
Laura Badea, singura campioană olimpică pentru România într-o probă individuală de scrimă. A cucerit aurul la Atlanta în 1996
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
Interviul care face înconjurul lumii: a dezvăluit că tatăl său a fost un...
Interviul care face înconjurul lumii: a dezvăluit că tatăl său a fost un spion care s-a sinucis! "Nu pot să spun mai multe!"
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Weekend cu temperaturi nefireşti pentru februarie. Termometrele vor indica maxime de 20 de...
Weekend cu temperaturi nefireşti pentru februarie. Termometrele vor indica maxime de 20 de grade. Zonele lovite de ploi
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă