100 ani de Romania

Laura Badea, singura campioană olimpică pentru România într-o probă individuală de scrimă! Cum a cucerit aurul la Atlanta!

23.09.2018 | 22:00
Laura Badea singura campioana olimpica pentru Romania intro proba individuala de scrima Cum a cucerit aurul la Atlanta
Laura Badea, singura campioană olimpică pentru România într-o probă individuală de scrimă

Laura Badea este singura campioană olimpică pentru România într-o probă individuală de scrimă. În 1996, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, românii sărbătoreau un succes istoric pentru sportul din ţara noastră, medalie de aur la proba de floretă individual.

Născută pe 28 martie 1970, la Bucureşti, Laura Badea a practicat la început handbalul şi atletismul. La scrimă a ajuns şi datorită romanului “Cei trei mușchetari” a lui Alexandre Dumas. “Urmăream echipa naţională de handbal şi mi-ar fi plăcut să fiu portar, îmi plăcea să apăr. La Şcoala noastră a venit d-na prof. Rodica Popescu, cea care ne-a selecţionat la CSS nr. 1 Bucureşti, la scrimă. Mi-a plăcut ideea de a avea un adversar, ideea de a mă lupta la fel ca şi în cărţile lui Alexandre Dumas. Şi am continuat să merg la antrenamente, iar mai târziu, după jocuri de mişcare, de atenţie, acomodare am ţinut pentru prima dată floreta în mână. Şi a aşa a început pasiunea mea”, a povestit Laura Badea.

Laura Badea, campioană olimpică la floretă în 1996

În 1987, Laura Badea câştiga primul titlul naţional la juniori, performanţă pe care a repetat-o şi la seniori până în 1997. La Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, sportiva legitimată la Steaua Bucureşti a câştigat medalia de bronz alături de echipa României. Cu toate că s-a calificat între primele trei, Laura Badea nu a participat la proba individuală de floretă, decizia fiind luată de antrenorul lotului.

La Campionatul Mondial de scrimă de la Atena din 1994, Laura Badea şi echipa României obţineau medalia de aur, iar un an mai târziu, la Haga, românca se clasa pe primul loc la proba individuală de floretă. Cu titlul mondial în buzunar, sportiva era favorită să cucerească medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996, performanţă pe care a şi reuşit-o după ce a învins-o în finală pe Valentina Vezzali (Italia), scor 15-10. “A fost punctul culminant al carierei mele pentru că eram campioană mondială en-titre şi îmi doream să câştig titlul olimpic. Am muncit foarte mult, am visat, am fost ambiţioasă şi am avut oameni minunaţi în jurul meu, care m-au ajutat să ajung la această performanţă”, a susţinut Laura Badea.

Tot la ediţia din Statele Unite ale Americii, Laura Badea a cucerit medalia de argint cu echipa României. În finală, delegaţia ţării noastre a fost învinsă de Italia, scor 33-45. De-a lungul carierei, sportiva stelistă a mai cucerit, printre altele, trei medalii de aur la Campionatele Europene (Limoges 1996, Gdansk 1997 şi Copenhaga 2004). În 2004, Laura Badea şi-a anunţat retragerea din sport, iar în 2013 a fost introdusă în Hall of Hame-ul Federaţiei Internaţionale de Scrimă.

Laura Badea, singura campioană olimpică pentru România într-o probă individuală de scrimă. A cucerit aurul la Atlanta în 1996
Laura Badea, singura campioană olimpică pentru România într-o probă individuală de scrimă. A cucerit aurul la Atlanta în 1996