News

Laura Codruța Kovesi, audiată la Secția pentru Investigarea Magistraților! E cercetată în două dosare

28.03.2019 | 10:51
Laura Codruta Kovesi audiata la Sectia pentru Investigarea Magistratilor E cercetata in doua dosare

Laura Codruța Kovesi, aflată în cursa pentru ocuparea funcției de procuror-șef european, este audiată joi la Secția pentru Investigarea Magistraților. Fosta șefă a DNA este cercetată în două dosare. La începutul lunii martie, acesteia i-a fost adus la cunoștință faptul că s-a început urmărirea penală într-un nou dosar.

Laura Codruța Kovesi, urmărită penal. Ce acuzații i se aduc

Controversata secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție a formulat învinuirile oficiale la adresa Codruței Kovesi pe 7 martie. Aceasta este urmărită penal pentru constituire de grup infracțional organizat, în modalitatea coordonării (…) şi complicitate la represiune nedreaptă sub forma participaţiei improprii.

Joi, 27 martie, fostul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, se prezintă din nou în fața magistraților de la această secție, transmite România TV. Această audiere vine în contextul în care miercuri, Kovesi a avut o înfățișare la CSM, acolo unde sunt întocmite două rapoarte disciplinare pe numele ei.

Laura Codruța Kovesi a fost revocată de la șefia de DNA după evaluarea lui Tudorel Toader

Parlamentul European a propus-o pe Laura Codruța Kovesi drept procuror-șef european

Laura Codruța Kovesi este nominalizarea Parlamentului European la funcția de procuror-șef european. Legislativul european poartă acum negocieri în vederea numirii acesteia în această funcție cu Consiliul UE. Negocierile nu au ajuns până acum la un rezultat, mai ales că cei din Consiliu îl susțin pe candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Kovesi a reușit să devină opțiunea Parlamentului European după ce a primit cele mai multe voturi în comisiile LIBE și de buget din PE. Europarlamentarii PSD și ALDE s-au împotrivit nominalizării acesteia, însă poziția nu a fost împărtășită de colegii lor din Parlamentul European.

În iulie 2018, Laura Codruța Kovesi a fost revocată oficial din funcția de procuror-șef al DNA. Propunerea de revocare i-a aparținut lui Tudorel Toader, ministrul Justiției, iar, inițial, președintele Klaus Iohannis a respins-o. Cazul s-a tranșat la CCR, magistrații constituționali dându-i câștig de cauză lui Toader.

Direcția Națională Anticorupție nu are încă un procuror-șef titular după destituirea Codruței Kovesi. Ministrul Justiției a propus-o pe Adina Florea în această funcție, dar președintele Iohannis nu a fost de acord cu propunerea. Florea este în prezent procuror-șef adjunct la Secția pentru Investigarea Magistraților.