News

Laura Codruța Kovesi, ”comeback” spectaculos în România. Două dosare de milioane de euro, trimise în judecată în aceeași zi. Update

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi anchetează un caz complex prin care un membrii unei grupări sunt bănuite de fraudarea a milioane de euro din fonduri UE.
23.12.2022 | 14:16
Laura Codruta Kovesi comeback spectaculos in Romania Doua dosare de milioane de euro trimise in judecata in aceeasi zi Update
Laura Codruța Kovesi se întoarce în România pentru a rezolva un dosar de fraudă cu fonduri UE / Foto EPPO Facebook / Carabinieri
ADVERTISEMENT
23-12-2022
12:30

Zeci de suspecți trimiși în judecată

La câteva ore după anunțul legat de dosarul din Delta Dunării, Parchetul European a transmis o nouă informare legată de un alt dosar finalizat în România.

Potrivit comunicatului, 23 de suspecți au fost trimiși în judecată la Tribunalul București, fiind acuzați de fraudă cu fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro.

Gruparea care acționa în Austria și România a înființat peste 150 de firme fictive care au fost folosite în procesul de fraudare a unor fonduri provenite de la Uniunea Europeană.

Banii obținuți erau retrași de la bancomate de persoane din anturajul acuzaților, și predați acestora cash. Ulterior, sumele erau folosite pentru achiziționarea unor bunuri de lux.

În iunie 2022 au fost organizate 160 de percheziții în România și Austria, ocazie cu care au fost sechestrate 14 imobile, 20 de terenuri, trei autoturisme de lux și diferite sume de bani.

Pe 19 decembrie, instituția coordonată de Laura Codruța Kovesi a sesizat Tribunalul București în legătură cu punerea sub acuzare a cinci persoane fizice și patru juridice. Există indicii că acuzații au accesat fraudulos fonduri europene în valoare de peste 3 milioane de euro.

Laura Codruța Kovesi a descoperit o schemă ilegală cu fonduri UE

Infracțiunile ar fi avut loc începând cu anul 2018, atunci când grupul ar fi dezvoltat o schemă din care făceau parte mai multe companii controlate în mod direct sau prin intermediari, cu scopul de a accesa Programul Operațional Regional 2014-2018, pentru dezvoltarea Deltei Dunării.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor furnizate de Parchetul European, membrii organizației ar fi folosit documente și declarații false, inexacte sau incomplete, după care, ulterior, ar fi schimbat destinația fondurilor, fără a avea o acoperire legală.

Mai exact, suspecții ar fi creat o aparență falsă cu privire la locul de implementare a proiectelor. În realitate, banii ar fi fost folosiți de cele patru firme implicate în cu totul alte zone din România.

ADVERTISEMENT

Percheziții în mai multe localități din România

Mai mult, procurorii cred că suspecții au mințit și în legătură cu existența resurselor financiare aferente contribuției proprii, și ar fi manipulat achizițiile publice, cu stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial.

În realitate, furnizorul făcea parte din schema infracțională, iar acesta livra echipamente la un preț supraevaluat.

ADVERTISEMENT

Ancheta în acest caz a demarat în urmă cu câteva luni. La sfârșitul lui mai, la cererea Parchetului European au avut loc 15 percheziții în București, Gorj, Giurgiu și Delta Dunării.

Sechestru pe bunuri de 5 milioane de euro în dosarul Delta Dunării

Ulterior, bunuri în valoare de 5 milioane de euro au fost sechestrate de oamenii legii, în timpul investigației care a vizat respectivele acuzații de fraudă.

ADVERTISEMENT

Dosarul din Delta Dunării reprezintă una dintre cele mai importante investigații a Laurei Codruța Kovesi în România, după plecarea la Parchetul European.

ADVERTISEMENT
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
"Cea mai frumoasă femeie din România" și soțul ei au pierdut zeci de mii de euro. "A fugit din țară!"
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă....
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă. Românul se întorcea din Spania. FOTO
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti...
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti şi adolescenta de 14 ani. Cei doi aveau o relaţie de anul trecut
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Top 5 materiale de construcții care se scumpesc în 2024
Top 5 materiale de construcții care se scumpesc în 2024
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România