News

Laura Codruţa Kovesi dezvăluie de ce nu a cerut despăgubiri materiale: “Ar fi plătit românii pentru o decizie a CCR”

05.05.2020 | 20:33
Laura Codruta Kovesi dezvaluie de ce nu a cerut despagubiri materiale Ar fi platit romanii pentru o decizie a CCR
Laura Codruţa Kovesi dezvăluie de ce nu a cerut despăgubiri materiale: "Ar fi plătit românii pentru o decizie a CCR" Sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Laura Codruţa Kovesi a vorbit despre victoria de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care s-a stabilit că revocarea ei din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Laura Codruţa Kovesi dezvăluie de ce nu a cerut despăgubiri materiale: “Ar fi plătit românii”

Actualul procuror şef european a dezvăluit faptul că nu a cerut despăgubiri materiale în acest proces pentru că el ar fi fost plătit de români, din bugetul de stat:

ADVERTISEMENT

“Este o victorie a principiilor în faţa nedreptăţii. M-am luptat pentru un principiu. Nu trebuie să arăt eu cu degetul, cred că anunţul CEDO este foarte clar. Unul dintre motivele pentru care am câştigat este că cei de la Curtea Constituţională mi-au încălcat dreptul de a contesta o decizie.

Mi s-a încălcat libertatea de exprimare şi în motivarea celor de la CEDO se vede. Judecătorii au constatat că nu existe probe pertinente pe baza cărora motivele de revocare să fie considerate legitime. Nu existau motive reale de revocare. 

ADVERTISEMENT

“Domnului Toader nu am ce să îi transmit. Dânsul a spus că nu am nicio şansă când am început acest demers”

Această revocare a fost un eşec descurajator pentru tot sistemul de justiţie. A avut ca rol intimidarea procurorilor şi judecătorilor pentru viitor. S-a făcut dreptate pentru toţi procurorii europeni. Această decizie se aplică în toate ţările europene şi poate constitui un ajutor pentru toţi cei care au fost hărţuiţi pentru activitatea profesională. 

Domnului Toader nu am ce să îi transmit. Dânsul a spus că nu am nicio şansă când am început acest demers. Nu am ce să îi spun. Dacă ceream despăgubiri materiale, statul român ar fi trebuit să plătească daunele. Nu aş fi vrut ca din banii românilor să mi se plătească daunele materiale. Nu am solicitat nimic.

ADVERTISEMENT

Le transmit tuturor să nu abandoneze. Această decizie a CEDO este o dovadă că trebuie să luptăm şi nu trebuie să abandonăm. Ceea ce clarifică este că dacă un procuror şef este revocat, trebuie să aibă motive temeinice. Nu mă interesează ce spune CCR. 

Lucrăm ca şi majoritatea cetăţenilor europeni, de acasă. Toate şedinţele noastre sunt online. Sper ca după 25 mai să putem începe activitatea normală şi să mergem la serviciu”, a spus Laura Codruţa Kovesi la Digi 24.

ADVERTISEMENT