Laura Codruța Kovesi, încă un pas către numirea în funcția de procuror-șef european. O nouă întâlnire între Parlamentul European și Consiliul UE

Eduard Nicolae Popa   
în HotNews
23/09/2019, 22:50
Laura Codruța Kovesi, încă un pas către numirea în funcția de procuror-șef european. O nouă întâlnire între Parlamentul European și Consiliul UE
Ce pași urmează pentru Laura Codruța Kovesi în drumul spre numirea ca procuror-șef european *foto: Inquam Photos

Laura Codruța Kovesi este aproape sigură de numirea în funcția de procuror-șef European, după votul pe care l-a primit din partea ambasadorilor statelor UE care au aderat la mecanismul Parchetului European (EPPO). Cu toate acestea, fostul procuror-șef al DNA mai are de așteptat câțiva pași necesari pentru a ocupa noul post în cadrul instituțiilor europene. Un astfel de pas are loc marți, 24 septembrie, când la Bruxelles va avea loc o nouă reuniune în cadrul Parlamentului European pentru a se confirma un acord comun privind numirea procurorului român Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al viitorului Parchet European, arată cei de la Hotnews.ro.

Care sunt următorii pași pentru Laura Codruța Kovesi

Astfel, de principiu, marți reprezentanții Consiliului UE, în speță ambasadorii Finlandei, Portugaliei și Croației, vor informa Parlamentul European cu privire la votul de joia trecută în ceea ce o privește pe Kovesi. Drept urmare, negociatorii Consiliului UE și cei ai Parlamentului European ar urma sa constate că există un acord comun provizoriu, care va trebui să fie confirmat formal de ambele părți, au explicat sursele.

Vă reamintim că joi, 19 septembrie, Laura Codrușa Kovesi a primit 17 voturi favorabile din partea ambasadorilor celor 22 de state UE care au aderat la mecanismul Parchetului European (EPPO). Asta după ce, anterior, Parlamentul European o desemnase tot pe candidata româncă pentru această funcție.

Ce pași urmează pentru Laura Codruța Kovesi în drumul spre numirea ca procuror-șef european
Ce pași urmează pentru Laura Codruța Kovesi în drumul spre numirea ca procuror-șef european *foto: zf.ro

Numirea Laurei Codruța Kovesi a creat un scandal în politica românească

Numirea Laurei Codruța Kovesi a fost una destul de controversată, după ce Viorica Dăncilă ar fi pus-o pe ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, să voteze împotriva numirii lui Kovesi. Cu toate acestea, Klaus Iohannis a sunat-o pe ambasadoare și a îndemnat-o să ignore ordinal lui Dăncilă și să voteze pentru Kovesi.

După această adevărată înfrângere politică, Viorica Dăncilă a spus: „Mă întreb dacă doamna Codruța Kovesi ajunge procuror general și dacă din aceste afirmații sunt unele adevărate, eu îmi doresc să nu fie adevărate, dar dacă sunt adevărate aceste acuzații, atunci cine va avea de suferit? Eu nu vreau să mă refer la persoană, dar cu siguranță imaginea României ar avea de suferit”.

În schimb, Klaus Iohannis a lăudat numirea lui Kovesi în funcția de la PPEO despre care a spus că „reprezintă o victorie importantă pentru România”.

Închide ×