News

Laura Codruța Kovesi, interviu în presa italiană. Despre primii pași în carieră: „Parchetul nu este pentru femei”

09.03.2021 | 15:26
Laura Codruta Kovesi interviu in presa italiana Despre primii pasi in cariera Parchetul nu este pentru femei
ADVERTISEMENT

Procurorul general european, Laura Codruța Kovesi, a vorbit într-un interviu acordat pentru o publicație italiană despre provocările funcției pe care o deține acum, dar și despre primii pași în magistratură. Se întâmpla pe când aceasta avea doar 22 de ani și trebuia să înfrunte o sumedenie de idei preconcepute, precum cea conform căreia „Parchetul nu este pentru femei”.

Eram hotărâtă să dovedesc că nu era adevărat, însă pentru a face acest lucru a trebuit să lucrez mult mai mult decât colegii mei de sex masculin”, a dezvăluit fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție.

ADVERTISEMENT

Sub conducerea sa au fost efectuate mii de investigații politice transversale ce vizau primari, miniștri sau chiar foști premieri și au fost recuperate, potrivit jurnaliștilor din Peninsulă, sume de ordinul sutelor de mii de euro.

Laura Codruța Kovesi a vorbit în presa italiană despre primii pași în carieră

Laura Codruța Kövesi, născută în România în urmă cu 47 de ani, nu este genul de om care se sperie cu ușurință.

ADVERTISEMENT

Simbol al anticorupției, foarte iubită de societatea civilă, a trebuit să se confrunte cu multe intimidări și atacuri.

Sub conducerea sa, din 2013, Direcția Națională Anticorupție a României a efectuat mii de investigații politice transversale, care au afectat primari, miniștri și foști prim-miniștri și au dus la recuperarea a sute de milioane de euro”, notează Il Sole 24 Ore.

ADVERTISEMENT

Acum, însă, are în față cea mai mare provocare din întreaga sa carieră: „lansarea și conducerea noului Parchet European (EPPO), un organism independent al UE care va fi responsabil de investigarea și urmărirea penală în fața instanțelor din statele participante a infracțiunilor precum fraudă, corupție și fraudă transfrontalieră a TVA care au ca rezultat daune ce depășesc 10 milioane de euro”.

La scurt timp după numirea mea am mers la o fabrică, unde a avut loc un accident. Când am ajuns, ofițerul de securitate m-a oprit: ”Hei, fată, astăzi nu sunt întâlniri cu studenții!”.

ADVERTISEMENT

I-am răspuns că nu sunt studentă. Însă a insistat: ”Pleacă, trebuie să sosească procurorul”. Când i-am arătat insigna, explicându-i că eu sunt procurorul, a fost foarte surprins.

Mi-am dat seama că, fiind tânără și femeie, îi era greu să mă ia în serios. Şi prietenii mei erau îngrijorați: se temeau că nu voi putea termina mandatul.

Pentru că eram prea tânără și pentru că eram femeie. Dar eram hotărâtă să le dovedesc că se înşelau. Și am finalizat nu doar unul, ci două mandate.

Nu știu dacă există o modalitate feminină de a suporta greutatea conducerii. Pentru mine, a fi o femeie care lucrează în domeniul justiției înseamnă a câștiga încrederea altora și, mai presus de toate, a o menține.

Dar ceea ce contează cel mai mult este să nu fii singură. Am fost susținută mereu de mii de oameni care au crezut în lupta împotriva corupției, în statul de drept și în valorile europene. Fără ajutorul lor nu aș fi ajuns acolo unde sunt”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru sursa citată.

Cât despre activitatea Parchetului European, „dacă ar depinde de noi, am fi început de mâine. La nivel central suntem pregătiți: procurorii europeni au fost numiți în iulie 2020.

Cu toate acestea, lipsește un element cheie: procurorii europeni delegați care trebuie să efectueze investigații în cadrul statelor. Suntem deosebit de îngrijorați de Italia, deoarece este foarte târziu. Mă bazez pe noul ministru al justiției pentru a accelera procedurile”, a mai spus procurorul general european.

ADVERTISEMENT