Comisia Europeană a pregătit o propunere oficială de incriminare a nerespectării sancțiunilor impuse Rusiei, care poate duce la cinci ani de închisoare.
Propunerea CE vine la câteva zile după ce miniștrii de justiție din Germania și Franța au cerut public ca Parchetul European, condus de Kovesi, să se ocupe de cazurile de încălcare a sancțiunilor.
”Este extrem de important ca aceste măsuri să își poată produce pe deplin efectul. Încălcările directe sau indirecte ale sancțiunilor impuse trebuie să fie întâmpinate cu un răspuns ferm și uniform în întreaga Europă”, arată oficialii europeni.
”Pentru a asigura investigarea și urmărirea penală eficace a încălcărilor normelor restrictive ale Uniunii, măsurilor Uniunii, autoritățile competente ale statelor membre ar trebui să coopereze prin și cu Europol, Eurojust și Parchetul European (EPPO).
Acestea autorități competente ar trebui, de asemenea, să facă schimb de informații între ele și cu Comisia cu privire la aspecte practice”, a mai transmis Comisia Europeană.
Pe lista de infracțiuni penale propusă de Comisia Europeană se numără punerea de fonduri sau resurse economice la dispoziția sau în beneficiul unei persoane, entități sau organism desemnat, omisiunea de a îngheța aceste fonduri, facilitarea intrării persoanelor desemnate pe teritoriul unui stat membru sau a tranzitului acestora pe teritoriul unui stat membru, efectuarea de tranzacții cu țări terțe, care sunt interzise sau restricționate prin măsuri restrictive ale UE, tranzacționarea de bunuri sau servicii al căror import, export, vânzare, cumpărare, transfer, tranzit sau transport este interzis sau restricționat, furnizarea de activități financiare care sunt interzise sau restricționate precum și prestarea altor servicii care sunt interzise sau restricționate, cum ar fi serviciile de consultanță juridică, serviciile fiduciare și serviciile de consultanță fiscală.
Conform G4Media, persoanele fizice care ignoră sancțiunile și ajută Rusia pot risca până la cinci ani de închisoare. Firmele sunt pasibile, în schimb, de o sancțiune de cel puțin 5% din cifra de afaceri.
Practic, Comisia Europeană vrea să se asigure că nu vor mai exista portițe pentru oligarhi sau firme rusești de încălcare a sancțiunilor, pentru că acestea nu s-au dovedit în totalitate eficiente în aceste luni de război.
“Există încă prea multe diferenţe între statele membre în ceea ce priveşte pedeapsa pentru încălcarea sancţiunilor UE”, a declarat comisarul pentru justiţie din UE, Didier Reynders.