News

Laura Codruța Kovesi, activitate intensă la Parchetul European. Peste 500 de anchete cu daune de 5,4 miliarde de euro. Câte dosare sunt din România

Fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, aflată acum în fruntea Parchetului European, are o activitate extrem de intensă. Instituția derulează peste 500 de anchete. Câteva zeci sunt din România.
24.03.2022 | 22:28
Laura Codruta Kovesi activitate intensa la Parchetul European Peste 500 de anchete cu daune de 54 miliarde de euro Cate dosare sunt din Romania
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de joi, 24 martie, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a publicat primul raport de activitate, pentru perioada 1 iunie – 31 decembrie 2021.

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, investigații cu daune de 5,4 miliarde de euro. Câte anchete sunt din România

Parchetul European (EPPO) prezintă detaliat raportul pe primele 7 luni de activitate. Până în prezent, în cadrul celor 576 de anchete, a fost impus sechestru pentru o sumă de 147 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

În total, daunele estimate în dosarele active se ridică la suma de 5,4 miliarde de euro.

Câteva dintre cele mai importante date prezentate în raportul anual, valabil la 31 decembrie 2021:

  • Au fost procesate 2.832 procese-verbale de infracțiune
  • 576 de investigații erau deschise la 1 iunie 2021
  • 515 investigații erau active la 31 decembrie 2021
  • 5,4 miliarde de euro daune estimate în investigațiile active
  • 147,3 milioane euro sume în sechestru.

În prezent, Parchetul European are 95 de procurori europeni delegați care lucrează în 35 de birouri în 22 de state membre și 122 de angajați în biroul central de la Luxemburg.

ADVERTISEMENT

Cele mai frecvente infracțiuni anchetate de EPPO

Pe site-ul oficial al instituției judiciare sunt prezentate infracțiunile care intră în sfera de atribuții a EPPO. Astfel, instituția se axează pe investigații complexe, transfrontaliere, privind criminalitatea economică și financiară sofisticată, care implică fonduri europene de peste 10 mii de euro.

EPPO a semnat acorduri de lucru cu Comisia Europeană, Eurojust, Europol, OLAF, Curtea Europeană de Conturi, Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții.

ADVERTISEMENT

Din investigațiile active, s-au depistat următoarele infracțiuni care afectează bugetul UE:

  • Frauda la cheltuielile din afara achizițiilor (31,8%): utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete, frecvente în subvențiile agricole.
  • Frauda privind veniturile din TVA (17,6%): fraudă tip carusel, fraudă TVA prin comercianți dispăruți și fraudă TVA comisă în cadrul unei organizații criminale.
  • Frauda cu venituri fără TVA (13,4%): fraudă cu taxele vamale și antidumping.
  • Frauda la cheltuielile de achiziții (11,2%): utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete, în principal în programele de construcții, deșeuri, tehnologie și dezvoltare HR.
  • Corupție (4%): corupție activă și pasivă a funcționarilor publici.

Câte dosare sunt din România

Conform unui document postat pe site-ul Parchetului European, până la 31 decembrie 2021, EPPO invsetighează 44 de dosare în România. Prejudiciile estimate se ridică la 1,3 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT