În cursul zilei de joi, 24 martie, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a publicat primul raport de activitate, pentru perioada 1 iunie – 31 decembrie 2021.
Parchetul European (EPPO) prezintă detaliat raportul pe primele 7 luni de activitate. Până în prezent, în cadrul celor 576 de anchete, a fost impus sechestru pentru o sumă de 147 de milioane de euro.
În total, daunele estimate în dosarele active se ridică la suma de 5,4 miliarde de euro.
Câteva dintre cele mai importante date prezentate în raportul anual, valabil la 31 decembrie 2021:
În prezent, Parchetul European are 95 de procurori europeni delegați care lucrează în 35 de birouri în 22 de state membre și 122 de angajați în biroul central de la Luxemburg.
Pe site-ul oficial al instituției judiciare sunt prezentate infracțiunile care intră în sfera de atribuții a EPPO. Astfel, instituția se axează pe investigații complexe, transfrontaliere, privind criminalitatea economică și financiară sofisticată, care implică fonduri europene de peste 10 mii de euro.
EPPO a semnat acorduri de lucru cu Comisia Europeană, Eurojust, Europol, OLAF, Curtea Europeană de Conturi, Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții.
Din investigațiile active, s-au depistat următoarele infracțiuni care afectează bugetul UE:
Conform unui document postat pe site-ul Parchetului European, până la 31 decembrie 2021, EPPO invsetighează 44 de dosare în România. Prejudiciile estimate se ridică la 1,3 miliarde de euro.