News

Când află Laura Codruța Kovesi decizia cu privire la candidatura ei la Parchetul European

08.08.2019 | 12:41
Cand afla Laura Codruta Kovesi decizia cu privire la candidatura ei la Parchetul European

Scena politică românească încă o așteaptă o decizie finală în cazul numirii Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Fostul lider DNA se află în concurs pentru această demnitate. Principalul său competitor a fost francezul Jean-Francois Bohnert, iar ambii oameni politici beneficiază de susținerea uneia dintre principalele instituții europene. Astfel, Kovesi este susținută de Parlamentul European, în timp ce Bonhert are parte de sprijinul Consiliului UE.

Când află Laura Codruța Kovesi dacă va ocupa funcția de procuror-șef al Parchetului European

Cursa dintre Kovesi și Bonhert este una strânsă, iar răspunsul autorităților europene pentru desemnarea unuia dintre cei doi este amânat, cel puțin până spre sfârșitul anului. Asta după ce alegerile europarlamentare din 26 mai au propus o întreagă nouă structură de conducere a instituțiilor europene.

Asta înseamnă că abia în iarnă vom avea un vot pentru postul de conducere al Parchetului European. Până atunci negocierile vor fi foarte intense, asta deși Kovesi beneficiază de o imagine foarte bună la nivelul conducerii UE, în special datorită felului în care a condus DNA, până la destituirea sa de către fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Când află Laura Codruța Kovesi că va fi numită procuror-șef european
Laura Codruța Kovesi se bucură de susținerea lui Klaus Iohannis pentru funcția de procuror-șef european *foto: hepta.ro

Cine este Jean-Francois Bonhert, rivalul lui Kovesi pentru funcția de procuror-șef european

Interesant este că rivalul Laurei Codruța Kovesi, Jean-Francois Bonhert, a fost numit în funcția de șef al Parchetului Național Financiar din Franța, structură care luptă împotriva corupției și a fraudei fiscale. Cu toate acestea, Bonhert nu renunță la cursa în care a intrat cu Kovesi și va lupta să devină primul procuror-șef al Europei.

Între timp, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că a primit sprijinul lui Emmanuel Macron pentru susținerea lui Kovesi. „În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, Președintele Emmanuel Macron i-a transmis Președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European”, precizează un comunicat remis în luna iulie de Palatul Cotroceni.

Așadar, lumea politică din România și nu numai rămâne în așteptare până la alegerea primului procuror-șef al Parchetului European. Cu toate acestea, Kovesi pare să fie în pole-position pentru această funcție și ar fi o surpriză dacă fostul procuror-șef DNA nu ar fi lidera justiției europene până la sfârșitul lui 2019.