News

Laura Codruța Kovesi, tot mai aproape de funcția de procuror-șef european. Este singura propunere a Parlamentului European

13.09.2019 | 12:09
Laura Codruta Kovesi tot mai aproape de functia de procurorsef european Este singura propunere a Parlamentului European

Laura Codruța Kovesi este tot mai aproape de funcția de procuror-șef european. Astfel, fostul procuror-șef DNA este singuul candidat pe care îl va propune Parlamentul European în negocierile pe care le va avea cu Consiliul. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan. Principalul adversar al lui Kovesi este francezul Jean-Francois Bonhert, cel care este susținut de cealaltă instituție importantă a UE.

Laura Codruța Kovesi va fi propunerea Parlamentului pentru postul de procuror-șef european

Astfel, Siegfried Mureșan a prezentat echipa care va negocia numirea lui Kovesi la Bruxelles: „Tocmai s-a decis echipa de negociatori ai Parlamentului European pentru poziţia de procuror-şef european. Aceştia sunt: Monika Hohlmeier, preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT), PPE, Germania, Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), S&D, Spania şi Maite Pagazaurtundua, vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), Renew, Spania”, a scris Mureșan.

„Aceştia vor negocia în numele Parlamentului European cu reprezentanţii Consiliului. Mandatul lor este simplu și clar: Laura Codruţa Kövesi este candidatul Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european. Este singurul candidat al Parlamentului şi este singura persoana pe care Parlamentului European o va accepta în poziţia de procuror-şef european”, a mai adăugat europarlamentarul român, pe facebook.

Laura Codruța Kovesi rămâne propunerea Parlamentului European pentru funcția de procuror-șef european
Laura Codruța Kovesi rămâne propunerea Parlamentului European pentru funcția de procuror-șef european *foto: captură facebook

Kovesi îl va avea contacandidat pe francezul Jean-Francois Bonhert

Cursa dintre Kovesi și Bonhert este una foarte strânsă. Astfel, până la finalul anului unul dintre cei doi va fi numit procuror-șef european. Asta după ce alegerile europarlamentare au propus o nouă structură de conducere în instituțiile europene. Astfel, negocierile au trebuit să fie reluate atât în interiorul Parlamentului European, cât și al Consiliului. Cu toate acestea, Kovesi se bucură îîn continuare de sprijinul legislativului european.

Interesant este că rivalul Laurei Codruța Kovesi, Jean-Francois Bonhert, a fost numit în funcția de șef al Parchetului Național Financiar din Franța, structură care luptă împotriva corupției și a fraudei fiscale. Cu toate acestea, Bonhert nu renunță la cursa în care a intrat cu Kovesi și va lupta să devină primul procuror-șef al Europei.