News

Laura Codruța Kovesi salută debutul activității Parchetului European: ”Este o mare provocare”

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, salută începerea activității instituției continentale.
01.06.2021 | 21:38
Laura Codruta Kovesi saluta debutul activitatii Parchetului European Este o mare provocare
ADVERTISEMENT

Sub conducerea procurorului-șef Laura Codruța Kovesi, Parchetul European (EPPO), noul organism de luptă împotriva fraudei în UE, și-a început activitatea marți, 1 iunie.

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi și-a început activitatea: ”O mare provocare”

Fosta șefă a DNA a fost numită în 2019 în fruntea acestei noi autorități judiciare cu sediul la Luxemburg. Laura Codruta Kovesi a depus jurământul la sfârșitul lui septembrie 2019, alături de cei 22 de colegi ai săi, proveniți din statele care participă la această cooperare întărită.

ADVERTISEMENT

Inițial, Parchetul condus de Kovesi ar fi trebuit să-şi înceapă activitatea în 2020, dar întârzierile în desemnarea de către state a celor 140 de procurori delegaţi au afectat calendarul. Aceștia vor avea ca sarcină derularea la nivel național a anchetelor, care vor fi supervizate de cei 22 de procurori de la Luxemburg.

În ceea ce o privește, Laura Codruța Kovesi spune că pentru ea debutul misiunii în fruntea Parchetului European reprezintă ”un moment istoric”.

ADVERTISEMENT

Faptul că instituția pe care o conduce va avea în jurisdicție 22 de state ale Uniunii înseamnă și o ”mare provocare” pentru magistrata din România.

”Este pentru prima dată când avem în Europa un birou al procurorului pentru a investiga criminalitatea financiară. Este important pentru întreg sistemul judiciar european dar şi pentru cetăţenii europeni fiindcă existenţa sa înseamnă că vom putea proteja mai bine banii europeni.

ADVERTISEMENT

Ca procuror pot să spun că acesta este un moment istoric pentru mine, fiindcă pentru prima dată avem în Europa un birou al acuzatorului public care să investigheze criminalitatea financiară.

Vom avea jurisdicţie în 22 de state membre. Desigur, este o mare provocare să încerci să ai o organizație cu 22 de coduri penale diferite şi 22 de coduri de procedură penală diferite.

ADVERTISEMENT

Dar e mai bine să vorbim astăzi despre avantajele oamenilor. Vom avea o abordare unitară în toate cele 22 de state membre. Aceasta înseamnă că toţi supervizorii europeni de protecţie a datelor vor fi focusaţi şi pentru ei investigarea fraudelor financiare va fi o prioritate”, a spus Kovesi pentru DW.

Care sunt prioritățile Parchetului European condus de Kovesi

Statele membre ale Uniunii care participă la Parchetul European sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania şi Olanda.

Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi reprezintă un proiect comun al celor 22 state membre, formată pentru ca ele să colaboreze mai strâns în a combate mai bine frauda împotriva UE.

De la 1 iunie încolo, Parchetul European va avea competenţa de a investiga şi urmări penal infracţiuni care afectează bugetul UE, cum ar fi: frauda, corupţia, spălarea de bani sau frauda transfrontalieră în materie de TVA.

ADVERTISEMENT