Sport

Laura Dekker sau cum să cucerești mapamondul când toată lumea îți spune nu. Povestea celei mai tinere femei care a navigat solitar în jurul lumii

S-a împlinit un deceniu de la momentul în care Laura Dekker, pe-atunci o adolescentă de 16 ani, a devenit cel mai tânăr skipper din istorie care a navigat solitar în jurul lumii.
08.03.2022 | 08:42
Laura Dekker sau cum sa cuceresti mapamondul cand toata lumea iti spune nu Povestea celei mai tinere femei care a navigat solitar in jurul lumii
Laura Dekker și Guppy, ambarcațiunea cu care a navigat în jurul lumii.
ADVERTISEMENT

Laura Dekker este, practic, un copil al mării. A depășit obstacol după obstacol şi a rupt bariere istorice pentru a-și vedea visul cu ochii. Ocolul pământului. Singură. Pe mare. Nu era prima. Dar a fost și încă rămâne cel mai tânăr skipper care a reușit isprava.

A fost odată…o barcă și mările lumii

Astăzi, Laura Dekker este speaker motivațional. Încercările prin care a trecut, la nici 16 ani, în lupta cu marea, dar și cele care au precedat aventura, îi certifică statutul.

ADVERTISEMENT

Firesc, mereu își începe povestea cu răspunsul la întrebarea ce stă pe buzele tuturor. De ce a avut această dorință? Și, pentru ea, ”a fost odată” este legat de mare.

Tatăl, Dick Dekker, olandez, era înnebunit după mare. Dar și extrem de îndemânatic. A construit propria barcă și, împreună cu soția sa, o germancă, Babs Müller, au decis să trăiască altfel. Navigând în jurul lumii.

ADVERTISEMENT

O călătorie care a durat șapte ani. Și în timpul căreia, pe când se aflau în Noua Zeelandă, s-a născut Laura. Care avea să-și petreacă astfel, primii ani ai copilăriei, până la reântoarcerea în Olanda, pe punte. Un mic matelot.

”Dragostea mea pentru ocean a fost instantanee. Doar a crescut în timp. Trăind într-o casă doar un singur an, atunci, în copilărie, simțeam oceanul ca fiind adevărata mea casă”, spune Laura Dekker.

ADVERTISEMENT

La șase ani, Laura Dekker deja naviga singură. Pe ”Guppy”, firește

Atunci când familia Dekker s-a reîntors în Olanda, părinții au divorțat. Ea a rămas alături de tatăl său. Și de mare. ”Priveam peste imensa întindere de apă și mi-am dorit să o străbat pentru a cunoaște lumea”, mărturisește Laura Dekker.

Împreună cu tatăl a început să construiască de la zero o barcă de pescuit de 70 de picioare. Un Optimist, ambarcațiune cu o singură pânză, pe care pot naviga și tinerii de sub 15 ani.

ADVERTISEMENT

În paralel își construia și ea o plută cu vele. A terminat-o la șase ani. Simultan cu proiectul tatălui. Pe care l-a primit în dar.

Și-a botezat barca ”Guppy”. Nume pe care aveau să-l primească de-atunci toate ambarcațiunile sale. Și a început să navigheze singură. În timp ce tatăl său o însoțea pe o placă de surf.

”Îmi plăcea să navighez singură, ei bine, aproape singură […] câinele meu Spot era cu mine oriunde mergeam, fie că era pe apă sau pe uscat”, spune Laura Dekker.

Cartea care i-a schimbat viața

Totul avea să se schimbe însă doi ani mai târziu. La aniversarea a 8 ani. A primit cadou cartea ”Maiden Voyage”, în care Tania Aebi își povestea călătoria solitară în jurul lumii. Iar Laura și-a spus că trebuie să facă și ea același lucru.

Era mai mult decât un simplu vis. Pentru Laura Dekker era un obiectiv pentru care muncea și pe care-l pregătea într-un mod activ. Vindea ziare, dădea spectacole stradale. Strângea bani pentru a-și cumpăra un yacht.

Și-a dat seama curând însă că va dura. Și dorea să se pregătească. Iar în vara lui 2006, după ce a ieșit pe mare cu tatăl său și un prieten al acestuia, care deținea un Hurley 700, l-a rugat pe proprietar să i-l împrumute. Promițând că-l va întreține.

Era la limita de 7 m (23 de picioare) impusă de legea olandeză pentru un skipper de sub 16 ani. Și a navigat în zona coastei Olandei înainte de a pleca, doar însoțită de Spot, într-o călătorie de șase săptămâni în Marea Wadden.

Un an mai târziu, cu bani împrumutați de la tatăl său, și-a cumpărat propriul Hurley 700. Visa deja la înconjurul lumii.

Primele probleme cu autoritățile

În anul școlar următor, a început să pregătească ambarcațiunea și să se antreneze pentru navigație în ocean. Tatăl său știa că nu are șanse să o convingă să renunțe. Și a încercat o altă variantă.

I-a sugerat să treacă testul reprezentat de traversarea Canalului Mânecii. O încercare extrem de dificilă pentru bărcile cu pânze din pricina curenților puternici și a condițiilor meteo. Spera că o astfel de încercare o poate descuraja.

Însă, după opt săptămâni de pregătire, pe 1 mai 2008, la începutul vacanței, a plecat din Maurik fără să-i precizeze tatălui său destinația. Și, în a treia dimineață, pe 4 mai, acosta la Lowestoft.

A trimis un e-mail pentru a anunța reușita, iar autoritățile au reținut-o, cerându-i tatălui să vină să o însoțească în călătoria ei de întoarcere.

Tatăl ei a răspuns că poate naviga singură înapoi. Dar a fost nevoit să meargă în Anglia, căci autoritățile deciseseră că ”Laura Dekker trebuie să-și aștepte părintele într-un cămin de copii”.

După, însă, a mers pe planul său. A zburat către casă, iar pe fată a lăsat-o să vină din nou singură cu barca. Și, grație vântului puternic, după circa 24 de ore, era la Rotterdam, iar seara și-a petrecut-o acasă.

Din nou la tribunal

De-acum, pentru Laura Dekker nu mai exista decât acel vis. Să navigheze solitar în jurul lumii. Mai ales că deja, un puști de 17 ani, Mike Perham, reușise isprava.

În august și-a anunțat intenția. Va naviga cu un Jeanneau Gin Fizz de 40 de picioare. Evident, botezat tot Guppy. Iar atunci când o australiancă de 16 ani, Jessica Watson, părea că o să o devanseze, plecând într-o călătorie similară, era clar că nimic nu o să o mai oprească.

Și așa a și fost. Chiar dacă autoritățile olandeze au încercat din răsputeri să o oprească pentru că ambarcațiunea era, firesc, mai mare decât prevedeau normele pentru un skipper de vârsta ei. Au urmat procese, decizii legate de custodie, intervenții ale Protecției Copilului.

Timpul se scurgea, iar Watson era pe mare. Și Laura Dekker nu avea timp ”de prostii”. Și, în cele din urmă, poate și pentru că deja era un caz extrem de mediatizat, i s-a permis să plece dacă va avea acordul părinților.

Laura Dekker Maidentrip
Documentarul Maidentrip prezintă povestea Laurei Dekker și a călătoriei sale solitare.

O călătorie de referință

A plecat pe 21 august 2010. Și-a continuat studiile, la distanță, cu ajutorul Wereldschool (Worldschool), o instituție de învățământ care i-a oferit materialul didactic.

Mai mult, știind că este într-o cursă contracronometru, a renunțat la planurile inițiale, care prevedeau 26 de opriri. A redus numărul de escale, pentru a reuși să termine cât mai repede expediția. Urmărită cu sufletul la gură de fani din toată lumea prin intermediul unei rubrici săptămânale pe care o scria pentru Algemeen Dagblad.

Și, după 518 zile, pe 21 ianuarie 2012, ancora la St.Maarten. Iar Laura Dekker devenea, oficial, cel mai tânăr skipper care a reușit isprava. Pentru că Jessica Watson nu a izbutit în călătoria să acopere distanța minimă necesară pentru a reprezenta, oficial, înconjurul lumii.

Povestea sa a fost subiectul unui documentar de succes, Maidentrip, apărut în 2013.

Ulterior a scos și o carte, ”One Girl, One Dream”, tradusă în mai multe limbi. Iar acum, pe lângă activitatea de speaker motivațional, Laura conduce și Laura Dekker Sailing Foundation. Dedicată, evident, tinerilor care au un vis similar cu al ei.

ADVERTISEMENT