News

Laura Ghibu, medic român în Suedia, explică cum au ajuns nordicii să aibă de două ori mai multe infectări, dar de opt ori mai puține decese

29.04.2021 | 21:59
Laura Ghibu medic roman in Suedia explica cum au ajuns nordicii sa aiba de doua ori mai multe infectari dar de opt ori mai putine decese
ADVERTISEMENT

Laura Ghibu, medic originar din România care profesează în Suedia, a oferit joi, la Digi24, mai multe explicații despre campania de vaccinare din statul din nordul Europei, analizând modalitatea în care scandinavii au de două ori mai multe infectări decât România, dar de opt ori mai puține decese.

Medicul a făcut alături de copilul ei un material audio-video care a devenit viral, explicând cum funcționează vaccinurile cu ARN mesager.

ADVERTISEMENT

Încă din luna noiembrie a anului trecut, Ghibu i-a criticat pe cei care propuneau implementarea “modelului suedez” de combatere a pandemiei, spunând că acesta nu poate fi replicat “copy-paste”.

Laura Ghibu, medic român în Suedia explică cum nordicii au de opt ori mai puține decese decât România, deși au de două ori mai multe infectări

“În Suedia, aproape 90% dintre noile infectări sunt cu tulpina britanică, de aceea Suedia are o strategie diferită, de a vaccina cât mai mult persoane cu o primă doză.

ADVERTISEMENT

Cei care se vaccinează cu Pfizer sau Moderna și ar trebui să facă rapelul la trei-patru săptămâni, așteaptă șase-șapte săptămâni, iar cei care se vaccinează cu AstraZeneca așteaptă chiar și trei luni.

De când au pus în aplicare această strategie, din ultima lună, numărul deceselor s-a diminuat drastic. La un număr de infectare de două ori mai mare decât în România, avem de opt ori mai puține decese, pentru că sunt mai multe persoane vulnerabile vaccinate cu cel puțin o doză.

ADVERTISEMENT

Știm din studiile științifice că o doză dă o protecție de cel puțin 50%, iar Suedia se gândește la beneficiul sănătății, în detrimentul interesului individului. Se pare că, în ansamblu, această strategie funcționează foarte bine la capitolul diminuării deceselor”, a declarat Laura Ghibu la Digi24.

Medicul Ghibu: “Nu trebuie să așteptăm de la stat, noi oamenii trebuie să învingem pandemia”

“Trebuie să ne convingem unul pe celălalt, este destul de greu pentru autoritățile române, pentru că noi nu avem încredere în ele, de aceea trebuie să ne convingem noi, unii pe ceilalți.

ADVERTISEMENT

Am avut ocazia să fiu contactată de către un ONG care are comunități locale răspândite în orașele mici și în mediul rural.

Vom face o campanie și nu vom mai aștepta ca Ministerul Sănătății să ne dea ‘mură în gură’, în Suedia ni se spune că noi trebuie să combatem pandemia, nu trebuie să așteptăm de la stat.

Cu ajutorul ONG-ului RO 100 vom începe campanii de informare despre vaccinare cu persoanele vulnerabile. Ei au trăit în comunism și au reticență față de informațiile care vin de sus, nu cred, aud tot felul de zvonuri.

Noi vom face sesiuni de întrebări și răspunsuri la ‘firul ierbii’, ne vom pune la dispoziția acestor oameni pentru a le răspunde la toate răspunsurile. Nu trebuie să așteptăm mereu să ni se zică ce facem, trebuie să avem inițiativă personală”, a adăugat medicul.

ADVERTISEMENT