News

Laura Kovesi a lansat Operațiunea Admiral. Frauda de 2.2 miliarde de euro descoperită este cea mai mare escrocherie la TVA din istoria Europei

Cel mai mare dosar anchetat vreodată de Parchetul European e în derulare, fiind vorba de Operațiunea Admiral, care vizează 22 de țări din UE.
29.11.2022 | 17:23
Laura Kovesi a lansat Operatiunea Admiral Frauda de 22 miliarde de euro descoperita este cea mai mare escrocherie la TVA din istoria Europei
Codruța Kovesi și Operațiunea Admiral. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

E vorba de o fraudă descoperită de 2.2 miliarde de euro, cea mai mare din istoria Uniunii Europene în legătură cu TVA-ul.

Laura Kovesi a lansat Operațiunea Admiral

Parchetul European colaborează în acest sens cu forțele legii din 14 state membre ale UE și a desfășurat deja peste 200 de percheziții și descinderi în legătură cu o schemă complexă de fraudă în materie de TVA.

ADVERTISEMENT

Mai exact, frauda se baza pe vânzarea de bunuri electronice populare și a avut loc în Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Slovacia.

În cadrul Operațiunii Admiral au avut loc deja percheziții în Cehia, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Slovacia și Suedia în luna octombrie 2022, potrivit G4Media.

ADVERTISEMENT

”Toate datele colectate sunt în curs de analiză, iar ancheta privind grupurile de crimă organizată care se află în spatele acestei scheme continuă. Prejudiciile estimate în cadrul operațiunii Admiral se ridică în prezent la 2,2 miliarde de euro. Au fost luate măsuri de recuperare a prejudiciilor, iar mai multe detalii vor fi comunicate imediat ce vor fi cunoscute.

În aprilie 2021, autoritatea fiscală portugheză din Coimbra cerceta o companie care vindea telefoane mobile, tablete, căști și alte dispozitive electronice, fiind suspectată de fraudă cu TVA. Când EPPO și-a început activitatea, în iunie 2021, în conformitate cu obligația lor legală, autoritățile portugheze au raportat cazul către EPPO”, transmite Parchetul European într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Cazul e complex, în condițiile în care ”pe baza anchetei administrative, facturarea și declarațiile fiscale păreau a fi în regulă”.

”Cu toate acestea, procurorii delegați europeni portughezi au decis să investigheze în continuare. Lucrând împreună la nivel transfrontalier, procurorii europeni, procurorii europeni delegați, analiștii în domeniul fraudei financiare ai EPPO și reprezentanții Europol și ai autorităților naționale de aplicare a legii au stabilit treptat legături între societatea suspectă din Portugalia și aproape 9 000 de alte entități juridice și peste 600 de persoane fizice situate în diferite țări. La optsprezece luni de la primirea raportului inițial, EPPO scoate acum la iveală ceea ce se crede a fi cea mai mare fraudă de tip carusel în materie de TVA investigată vreodată în UE”, au mai transmis procurorii europeni. ”Caracatița” a ajuns chiar și în Regatul Unit sau Statele Unite ale Americii, menționează EPPO.

ADVERTISEMENT

”Dincolo de mărimea prejudiciilor, ceea ce face ca această fraudă de tip „carusel” în materie de TVA să iasă în evidență este complexitatea extraordinară a lanțului de societăți. De la societățile care acționează ca furnizori aparent curați de dispozitive electronice și cele care solicită rambursări de TVA de la autoritățile fiscale naționale în timp ce vând aceste dispozitive online unor clienți individuali – și care ulterior canalizează veniturile obținute din aceste vânzări în străinătate, înainte de a dispărea ele însele – până la cele care spală veniturile obținute din această activitate infracțională”, se arată în comunicatul de presă, cu mențiunea că în spatele schemei stau cu siguranță grupări importante de crimă organizată.

ADVERTISEMENT

Frauda de tip carusel produce prejudicii anuale de 50 de miliarde de euro în Europa, fiind aproape ”imposibil de descoperit”.

EPPO a avut nevoie de mai puțin de 18 luni de la raportul inițial de infracțiune până la descoperirea unei întregi rețele de grupuri de crimă organizată, responsabile de o pierdere impresionantă de 2,2 miliarde de euro pentru contribuabilii din UE. Cred că aceasta este cea mai mare fraudă de TVA descoperită până în prezent în Europa”, a transmis și Laura Codruța Kovesi.