Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile pentru soţul Laurei Vicol, Vladimir Ciorbă. Pe de altă parte, Laura Vicol a fost pusă în libertate fără nicio măsură de control. Decizia este definitivă.
Toţi cei 11 inculpaţi care fuseseră plasaţi în arest săptămâna trecută, prin decizia Curţii de Apel, au fost puşi în libertate. Alături de Vladimir Ciorbă, alţi trei inculpaţi se află sub control judiciar pentru 60 de zile, restul fiind puşi în libertate, necondiţionat.
”În baza art.227 alin. (1) din Codul de procedură penală respinge ca nefondată propunerea de luare a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate cu privire la inculpaţii CIORBĂ VLADIMIR-RĂZVAN, VICOL-CIORBĂ LAURA-CĂTĂLINA, POŞTOACĂ GHEORGHE-EMANUEL, POŞTOACĂ NICOLAE-CRISTIAN, POŞTOACĂ FLORIN-ALEXANDRU, ŞAITOŞ BOGDAN-ADALBERT, RĂILEANU SANDA, OPREA OANA-CLAUDIA, IVAN GEORGE-MARIAN, VASILE GABRIELA-ALINA şi MATEI CRISTIAN-ANDREI.
În baza 227 alin. (2) din Codul de procedură penală cu referire la art. 211 din Codul procedură penală dispune luarea faţă de inculpaţii CIORBĂ VLADIMIR-RĂZVAN, PO?TOACĂ GHEORGHE-EMANUEL, POŞTOACĂ NICOLAE-CRISTIAN şi POŞTOACĂ FLORIN-ALEXANDRU a măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de astăzi, 14.02.2025 şi până în data de 14.04.2025 inclusiv”, se arată în decizia ÎCCJ.
Pe timpul cât se vor afla sub control judiciar, Vladimir Ciorbă şi fraţii Poştoacă vor avea mai multe interdicţii, printre care aceea să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar şi să poarte în permanență un dispozitiv electronic de supraveghere.
În cadrul şedinţei, judecătoarea Elena Barbu a făcut opinie separată, aceasta susținând că ar trebui să fie acceptată contestația la arestarea preventivă, iar Vladimir Ciorbă și alți cinci inculpați în Dosarul Nordis să fie plasați în arest la domiciliu.
Potrivit deciziei de săptămâna trecută, luată de Curtea de Apel, cei 11 inculpaţi urmau să rămână în arest până pe data de 6 martie, dar hotărârea pronunţată vineri de ÎCCJ este executorie şi definitivă, astfel că toţi inculpaţii din Dosarul Nordis vor fi judecaţi în libertate.
În același dosar, contestații au depus și ceilalți trei arestați preventiv, Gherghe Emanuel Poștoacă, Cristian Nicolae Poștoacă și Florin Poștoacă. Același lucru l-au făcut și cei care sunt arestați la domiciliu, Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea și Bogdan Adalbert Șaitoș.
Apel a făcut și George Marian Ivan, aflat sub control judiciar. Totuși, alți doi dintre inculpații aflați sub control judiciar nu au contestat măsura. Este vorba despre Cristian Andrei Matei şi Gabriela Alina Vasile.
În urmă cu mai bine de o săptămână, Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă pentru Laura Vicol și Vladimir Ciorbă. Judecătoarea Irina Raluca Manu a susținut că a intrat în posesia unor date confidențiale, astfel că lăsarea ei în libertate ar periclita cercetările.
Inițial, termenul pentru dezbaterea contestațiilor a fost stabilit pentru miercuri, 12 februarie, ora 12, însă a fost modificat pentru joi, 13 februarie, ora 14.00.
Toți cei 11 suspecți sunt acuzați de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
De asemenea, Poliția Română a anunțat că în acest dosar a fost dispusă măsura sechestrului asupra a 201 imobile, apartamente și case, cinci spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părți sociale și acțiuni. Au fost blocate și 48 de conturi bancare.
Mai mult, în cadrul perchezițiilor au fost luate mai multe calculatoare. Laura Vicol a declarat că ar fi urmat predarea unor imobile, însă acest lucru va fi imposibil.
„După 20 de ani de avocatură, am sperat că, dacă intru în politică, pot să schimb ceva. Prietenii, cu siguranţă, i-am ales greşit. Pentru clienţii Nordis, nu sunt păgubiţi. De luni, dacă nu ştiau, trebuia să înceapă predarea apartamentelor celor 700 de proprietari.
Nu s-a putut face acest lucru, pentru că la DIICOT s-au ridicat calculatoarele firmei, absolut tot, la adunarea creditorilor, de mâine sau de poimâine, urma să fie săptămâna aceasta, trebuiau să fie anunţaţi, pentru că existau bani în contul firmei, trebuiau să înceapă lucrările de amenajare pentru celelalte. În acest moment totul este blocat”, a declarat Laura Vicol, în urmă cu o săptămână.