News

Laurențiu Baranga, pus în arest la domiciliu. Fostul șef de la Oficiul de Combatere a Spălării Banilor este acuzat de înșelăciune

11.10.2020 | 15:50
Laurentiu Baranga pus in arest la domiciliu Fostul sef de la Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor este acuzat de inselaciune
PNL încearcă să evite un nou caz Baranga prin introducerea unui sistem de control a diplomelor de studiu. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Laurențiu Baranga, fostul șef al Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, a fost reținut sâmbătă seara pentru 24 de ore, el fiind acuzat de înșelăciune pentru că și-a falsificat actele de studii. Ulterior, instanța a dispus plasarea sa în arest la domiciliu.

UPDATE 15.51: Judecătoria sectorului 5 a respins solicitarea procurorilor ca Laurențiu Baranga să fie arestat preventiv pentru 30 de zile și a dispus plasarea acestuia în arest la domiciliu. Potrivit deciziei instanței, Baranga nu are voie să ia legătura cu reprezentanţii Universităţii Valahia din Târgovişte şi Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară – Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată.


Decizia de reținere a fost luată după o percheziție la domiciliul lui Baranga și audierea acestuia la Parchetul General, informează News.ro.

Sîmbătă dimineață, poliția a descins la domiciliul lui  Laurențiu Baranga din Râmnicu-Vîlcea, iar percheziția a fost urmată de audierea lui de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

ADVERTISEMENT

Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente”, a informat Poliţia Română.

Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt. Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză”, a mai precizat sursa citată.

ADVERTISEMENT

Baranga a păcălit Guvernul

Vineri, după izbucnirea scandalului legat de falsificarea diplomei sale de bacalaureat, Laurențiu Baranga a demisionat de la șefia Oficiului pentru  Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, instituție aflată în subordinea Ministerului de Finanțe.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, sâmbătă, că Baranga a deţinut o funcţie publică înainte de a fi numit la Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, iar Guvernul nu a avut informații legate de  falsificarea diplomelor de studii.

ADVERTISEMENT

El era într-o funcţie publică, a venit dintr-o funcție publică. Nu cunosc detaliile, mărturisesc că nu am urmărit cu foarte mare atenţie. A fost evaluată această numire, am aplicat toate procedurile de evaluare a candidatului. Nu am avut aceste informaţii legate de falsul în privinţa diplomelor. Şi am înţeles că este vorba despre toate diplomele”, a spus Orban.

ADVERTISEMENT