Acest preparat este unul dintre cele mai apreciate, însă nu toată lumea reușește să-l ducă la bun sfârșit. Celebrul bucătar are un secret de care ține cont și pe care l-a scos la iveală pentru fani.
Rețeta este sofisticată la prima vedere, însă Florin Dumitrescu spune că totul merge ca pe roate dacă ții cont de câteva lucruri de bază.
Mai exact, maestrul bucătar a mărturisit că textura prăjiturii are foarte mare legătură cu felul în care se realizează desertul. Concret, compoziția se prepară la bain-marie, nu la foc mare.
Lava cake, un desert pe placul tuturor. Rețeta lui Florin Dumitrescu
Ingrediente necesare pentru lava cake:
- 4 ouă
- 60 grame de zahăr pudră
- 30 grame de făină deja cernută
- 170 grame de ciocolată
- 100 grame de zahăr
- 50 ml smântână de gătit 32%
- 130 grame de unt la temperatura camerei
- 10 ml coniac
- 10 grame de sare grunjoasă.
Mod de preparare lava cake, după rețeta lui Florin Dumitrescu. Pași:
- Unul și ciocolata se topesc împreună la bain-marie și se amestecă totul până se omogenizează
- Se separă două ouă de la care se vor folosi numai gălbenușurile
- Gălbenușurile se bat împreună, la mixer, cu 2 ouă întregi și 60 grame de zahăr
- Se încorporează cele două compoziții (ouăle și ciocolata) și se adaugă făina, care se cerne. Se amestecă totul cu ajutorul unui tel și se aerează
- Se ia o formă de souflle din aluminiu, de unică folosință, și se tapează cu unt și făină. Se toarnă aluatul de ciocolată până sus
- Tava se dă la cuptorul încins la 180 grade Celsius, timp de 15 minute
- Desertul lava cake se servește simplu sau cu înghețată de vanilie, caramel sărat și dulceață de fructe de pădure
- Caramelul sărat se face din topirea a 100 grame de zahăr, care se flambează apoi cu coniac în momentul în care nu mai există niciun cristal de zahăr și este complet topit
- Se pun smântâna de gătit și 15 grame de unt și se amestecă totul
- Caramelul sărat se lasă la răcit la temperatura camerei, iar la final se adaugă sarea.
Spor la treabă și poftă bună!