Lavinia Miloşovici este considerată una dintre cele mai mari gimnaste pe care le-a avut lumea în anii 90. Românca a obţinut la Jocurile Olimpice de la Barcelona ultima notă de 10 din istoria gimnasticii.
În episodul 66 al seriei “Olimpicii României” rememorăm performanţele obţinute de Lavinia Miloşovici, participantă la două ediţii ale Jocuri Olimpice unde a reuşit să adune 6 medalii. În carieră a obţinut 26 de medalii la competiţiile majore.
S-a născut pe data de 21 octombrie 1976 în Lugoj într-o familie cu rădăcini sârbeşti. Mama ei, Ildiko, a fost o jucătoare de volei, în timp ce tatăl, Tănase, a fost în lotul naţional de lupte. A început gimnastica la vârsta de 6 ani şi apoi s-a mutat la Deva, la Centrul Olimpic de Gimnastică.
Şi-a început activitatea competiţională la vârsta de 10 ani. La senioare a debutat 5 ani mai târziu, în 1991, reuşind să câştige un aur şi un bronz la Campionatele Mondiale de Gimnastică de la Indianapolis.
Prima ediţie a Jocurilor Olimpice la care a participat este Barcelona 1992. Lavinia Miloşovici a strălucit în Catalonia unde a reuşit să câştige patru medalii, dintre care două de aur. A câştigat bronzul la individual compus şi argintul alături de echipa României.
La sărituri a încheiat la egalitate pe primul loc cu unguroaica Henrietta Ónodi, reuşind să câştige aurul. La sol, Lavinia Miloşovici s-a încununat campioană olimpică fiind ultima gimnastă din istoria Jocurilor Olimpice care reuşeşte nota perfectă “10”. Drumul a fost deschis de Nadia Comăneci, la Montreal 1976.
VEZI VIDEO exerciţiul de 10 de la sol:
În 1996, Lavinia Miloşovici s-a întors la Jocurile Olimpice de la Atlanta. Gimnasta a reuşit să câştige două medalii şi în Statele Unite: bronzul la individual compus şi aceeaşi medalie în proba pe echipe.
A participat la două ediţii a Campionatelor Europene la care a reuşit să adune 7 medalii, dintre care 4 de aur. Lavinia Miloşovic a fost la şapte ediţii ale Campionatelor Mondiale unde a reuşit să câştige 13 medalii, dintre care 5 de aur.
Un element tehnic de la bârnă îi poartă numele: Urcarea Miloşovici, un rondad salt grupat înapoi cu revenire în poziţia călare.
Lavinia Miloşovici a fost declarată cea mai bună sportivă a României în anii 1992, 1993 şi 1995. S-a retras din activitate după Jocurile Olimpice de la Atlanta, din 1996. S-a căsătorit cu Cosmin Vânatu, un ofițer de poliție.
Împreună au avut o fetiţă, Denisa Florentina. Din păcate, copilul Laviniei Miloşovici s-a stins la doar patru ani, în 2008, din cauza unei boli la sistemul nervos.
„Viața mea depinde de cea a Denisei. Nu mă pot dezlipi de ea, tot timpul meu este al ei. Nu este sacrificiu, este doar iubirea de mamă. Ea este totul pentru noi”, Lavinia Miloşovici, despre îngrijirea de care a avut nevoie fiica ei