Sporturi

Lavinia Miloşovici, sportiva care a obţinut ultima notă de 10 a gimnasticii la JO! Are 26 de medalii la competiţiile majore

12.05.2021 | 20:07
Lavinia Milosovici sportiva care a obtinut ultima nota de 10 a gimnasticii la JO Are 26 de medalii la competitiile majore
Lavinia Miloşovici, sportiva care a obţinut ultima notă de 10 a gimnasticii la JO! Are 26 de medalii la competiţiile majore
ADVERTISEMENT

Lavinia Miloşovici este considerată una dintre cele mai mari gimnaste pe care le-a avut lumea în anii 90. Românca a obţinut la Jocurile Olimpice de la Barcelona ultima notă de 10 din istoria gimnasticii. 

Lavinia Miloşovici, sportiva care a obţinut ultima notă de 10 a gimnasticii la JO

În episodul 66 al seriei “Olimpicii României” rememorăm performanţele obţinute de Lavinia Miloşovici, participantă la două ediţii ale Jocuri Olimpice unde a reuşit să adune 6 medalii. În carieră a obţinut 26 de medalii la competiţiile majore.

ADVERTISEMENT

S-a născut pe data de 21 octombrie 1976 în Lugoj într-o familie cu rădăcini sârbeşti. Mama ei, Ildiko, a fost o jucătoare de volei, în timp ce tatăl, Tănase, a fost în lotul naţional de lupte. A început gimnastica la vârsta de 6 ani şi apoi s-a mutat la Deva, la Centrul Olimpic de Gimnastică.

Lavinia MIloşovici
Lavinia MIloşovici

A participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice! A obţinut 6 medalii

Şi-a început activitatea competiţională la vârsta de 10 ani. La senioare a debutat 5 ani mai târziu, în 1991, reuşind să câştige un aur şi un bronz la Campionatele Mondiale de Gimnastică de la Indianapolis.

ADVERTISEMENT

Prima ediţie a Jocurilor Olimpice la care a participat este Barcelona 1992. Lavinia Miloşovici a strălucit în Catalonia unde a reuşit să câştige patru medalii, dintre care două de aur. A câştigat bronzul la individual compus şi argintul alături de echipa României.

La sărituri a încheiat la egalitate pe primul loc cu unguroaica Henrietta Ónodi, reuşind să câştige aurul. La sol, Lavinia Miloşovici s-a încununat campioană olimpică fiind ultima gimnastă din istoria Jocurilor Olimpice care reuşeşte nota perfectă “10”. Drumul a fost deschis de Nadia Comăneci, la Montreal 1976.

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO exerciţiul de 10 de la sol: 

În 1996, Lavinia Miloşovici s-a întors la Jocurile Olimpice de la Atlanta. Gimnasta a reuşit să câştige două medalii şi în Statele Unite: bronzul la individual compus şi aceeaşi medalie în proba pe echipe.

Lavinia Miloşovici, declarată cea mai bună sportivă a României în 1992, 1993 şi 1995

A participat la două ediţii a Campionatelor Europene la care a reuşit să adune 7 medalii, dintre care 4 de aur. Lavinia Miloşovic a fost la şapte ediţii ale Campionatelor Mondiale unde a reuşit să câştige 13 medalii, dintre care 5 de aur.

ADVERTISEMENT
Lavinia MIloşovici
Lavinia MIloşovici

Un element tehnic de la bârnă îi poartă numele: Urcarea Miloşovici, un rondad salt grupat înapoi cu revenire în poziţia călare.

Lavinia Miloşovici a fost declarată cea mai bună sportivă a României în anii 1992, 1993 şi 1995. S-a retras din activitate după Jocurile Olimpice de la Atlanta, din 1996. S-a căsătorit cu Cosmin Vânatu, un ofițer de poliție.

Împreună au avut o fetiţă, Denisa Florentina. Din păcate, copilul Laviniei Miloşovici s-a stins la doar patru ani, în 2008, din cauza unei boli la sistemul nervos.

„Viața mea depinde de cea a Denisei. Nu mă pot dezlipi de ea, tot timpul meu este al ei. Nu este sacrificiu, este doar iubirea de mamă. Ea este totul pentru noi”, Lavinia Miloşovici, despre îngrijirea de care a avut nevoie fiica ei

  • 44 de ani are Lavinia Miloşovici
  • 26 de medalii la competiţiile majore a obţinut gimnasta

 

ADVERTISEMENT