News

Lavrov anunță că Rusia nu dorește război în Europa: ”Occidentul afirmă constant că e necesar să fim înfrânți.”

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că țara lui nu este interesată să genereze un război în Europa. Totodată el a criticat intențiile Occidentului.
11.05.2022 | 23:18
Lavrov anunta ca Rusia nu doreste razboi in Europa Occidentul afirma constant ca e necesar sa fim infranti
Serghei Lavrov. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Declarațiile lui Lavrov au venit într-o conferinţă de presă organizată la Muscat (n.r. – capitala statului Oman), alături de omologul Badr Albusaidi. În dialogul cu jurnaliștii, ministrul rus de externe a precizat:

Serghei Lavrov respinge extinderea războiului în Europa

Dacă vă preocupă perspectiva de război în Europa, noi nu dorim deloc acest lucru. Dar vă atrag atenţia asupra faptului că Occidentul este cel care afirmă constant şi persistent că în această situaţie este necesar ca Rusia să fie înfrântă. Trageţi singuri concluziile.”

ADVERTISEMENT

În aceeaşi conferinţă de presă, Serghei Lavrov a menționat că Rusia are suficienţi cumpărători pentru resursele sale energetice. A fost un mesaj clar pentru statele occidentale, care au vizat Rusia cu mai multe sancțiuni economice după începerea războiului din Ucraina.

Occidentul să plătească mai mult decât îi plătea Federaţiei Ruse şi să-i explice apoi populaţiei de ce trebuie să fie mai săracă”, a completat şeful diplomaţiei ruse. În urmă cu o zi, el s-a deplasat în Algeria, pentru întărirea ”parteneriatului”.

ADVERTISEMENT

Algeria este o țară aliată a Moscovei şi exportatoare de gaz. Astfel, Lavrov a discutat cu omologul său algerian, Ramtane Lamamra. Totodată, el a fost primit de preşedintele Abdelmadjid Tebboune.

Am susţinut iniţiativa prietenilor noştri algerieni vizând elaborarea unui nou document strategic interstatal ce va fi reflectarea noii calităţi a parteneriatului bilateral.

ADVERTISEMENT

Dialogul nostru politic se dezvoltă în mod activ, la fel ca şi cooperarea economică, militară şi tehnică şi legăturile umanitare şi culturale”, a spus Serghei Lavrov.

Și Vladimir Putin a discutat cu președintele Algeriei

Înaintea întâlnirii cu oficialii algerieni, acesta a depus o coroană de flori la sanctuarul din Alger, ”în memoria martirilor Războiului de eliberare naţională”.

ADVERTISEMENT

Aceasta a fost prima vizită făcută de Lavrov în Algeria după ce din ianuarie 2019. Momentul a coincis cu împlinirea a 60 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale între Rusia și Algeria.

La 18 aprilie, și preşedintele rus Vladimir Putin a discutat cu Abdelmadjid Tebboune. În discuția telefonică, cei doi lideri au discutat mai ales despre ”coordonarea în cadrul OPEC+, dar și despre situaţia din Ucraina”.

ADVERTISEMENT