Știrea este simplă, devreme acasă, dar nu-i frumoasă, până nu-i anvelopată, cu credit de la BNR. Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale, afirmă că oamenilor le stă mintea numai la vacanțe, în loc să plătească în locul autorităților, adicătelea al ălora care și-au asumat cheltuielile respective. Oricine are 5.000 de euro puși deoparte trebuie să-și izoleze termic casa, în loc să aștepte ca statul sau primăria să facă acest lucru, iar cine nu are suma respectivă, să apeleze la bănci.
Domnul Lazea nu gândește ca un bancher, ci ca un bișnițar. Din păcate pentru toată lumea, ‘mnealui n-a priceput nimic din inițierile la care îl supune, din vremuri imemoriale, Mugur Isărescu, zică-se membrul nostru cel mai de seamă din clubul bogătașilor gânditori de drept, pe plan mondial. În ciuda unui CV interesant și a apartenenței sale la diverse grupări de bun simț, care, până la această oră, ar fi trebuit să-l convingă că moralitatea, egalitatea și mai ales libertatea reprezintă bunele moravuri, Valentin Lazea scorțoșește buzunarul amărâtului din Poplaca, din București sau din Slobozia, ca să-i sloboade Măriei Sale niscaiva parale în plus, eventual și pe post de „dobândă”.
Impertinența cu care acest popor muncit și răzmuncit este condamnat că ține bani sub preș, pentru un scurt și nefinalizat concediu, nu suferă termen de comparație. Mi-ar fi plăcut să compar atitudinea lui Lazea și a altor autorități ale Statului Degeaba cu perioada comunistă, dar, culmea, n-am nicio șansă. Să ne înțelegem, nu sunt un socialist de bodegă, nici măcar unul de „comitet”, dar, vorba cuiva, „omul este cel mai prețios capital”. Omul, nu Statul.
A jigni populația unei Țări, în momentul în care respectivul Stat nu-și respectă angajamentele, iar funcționarii săi (plătiți din bani publici!) nu-și respectă Jurămintele, înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât Trădare Națională.
Probabil că domnul Lazea este un bogătaș deconectat de la realitate. Sunt mulți, prea mulți, iar românul cu bun simț nu-i ceartă, doar mai face un pic mișto de ei, atunci când citește ziarele. Necazul cotidian s-a transformat în pamflet, dar irealitatea pe care o cred unii realitate, guvernând planeta din boscheți, crează un popor trist și defăimat.
Până la ultimele alegeri, exista un program potrivit căruia Statul Român se angaja să ofere Omului Român confortul unei omenii. Din letargia vizibilă a colegilor săi de șpriț, de reforme vesele și de ritualuri cu vârâtul labei în buzunarul prietenului, aceste personaje au priceput doar că românul este mai bogat ca Statul.
Ca orice se naște în aceasă țară, și moare a doua zi, așa se întâmplă și cu „programurile” românești. Na, am zis-o! Păi, făceam mișto de alde Dăncilă sau de cine știe ce matracuc din fruntea Guvernului, care se pretindea „finanțist” până să vină Lazea și să facă glume de sindicat cu o țară întreagă, cu precădere de societățile care l-au creat și care, probabil, acum regretă.
A fi un om liber, de bune moravuri, prieten deopotrivă cu cel bogat și cu cel sărac nu este o virtute. Este o normalitate. E ca și cum te-ai trezi dimineața și te-ai spăla pe dinți…
Nu este niciun secret că guvernanții noștri democrați ne privesc autocrat și cu dușmănie. Grav este că se privesc și domniile lor, în oglindă, și observă aceași față palidă. Este, pur și simplu, o mârșăvie să acuzi un popor chinuit că ține paralele la teșcherea pentru un amărât de concediu la Vama Veche (ca să-și spele păcatele în vodcă, pentru că te suportă, na că fac și rime!), când tu, „finanțistule”, îți faci vacanțele la Monte Carlo, din cotizația „boborului”. Și la întoarcere, ca să-ți treacă arsurile solenoide, mai vrei și dobândă…
Ce nu înțelege Lazea de la maestrul său Mugur Isărescu este că „boss-ul”, unul dintre corifeii Grupului Bilderberg (zic ei, nu noi!), știe să „ia” fără să ceară, și mai ales fără să se facă de râs. Și Mugurel „ia” atât de haios, încât românii s-au învățat să-l păstreze în topul popularității. I-ar „da” ei, fără să ceară el… Mugurel n-a confundat niciodată nici BNR și nici Statul Român cu cooperativa Milogul SA.
Discutam mai sus despre programele prin care autoritățile se obligau – atenție, nu se „angajau” – să ofere cetățeanului confortul minim. Nenorocirea care se petrece la un pas de noi le-a deschis, precum un bisturiu, un gând feroce în cutia lor ucraineană: Cum să țepuim mai mult, în vreme de durere?
„Dacă ne uităm la conflictul din Ucraina și vedem că este posibil să se prelungească dincolo de sfârșitul acestui an – și gazul este posibil să fie folosit ca armă în acest război – cred că o prioritate zero pentru oamenii din această țară ar fi să se gândească la izolarea termică a clădirilor. Nu cred că există vreo altă formă de a cheltui banii”, ne spune fratele nostru român Lazea, pentru Adevărul. Vorba aceea, adio, dar român cu tine…
„Respectabilul” la care ne referim este convins de calitățile sale contabilicești, oratoricești, și crede că face parte dintr-o elită care are menirea să vorbească, mai ales atunci când spune prostii.
Terorismul statal este incomparabil mai nociv decât terorismul de șleahtă. Este implacabil. Terorismul bancar este „și mai” letal. Îți cere bani ca să-l rogi să te îngroape. Și dacă stai să te gândești, 5.000 de euro este o sumă modică, având în vedere că din acel moment ai scăpat de milogi…
Când Henry Kissinger, fostul Secretar de Stat al SUA, unul dintre liderii Grupului Bilderberg a pășit, ultima oară, în România, prima sa întrebare a fost: „Ce mai face Ștefan Andrei?”.
Pentru cititorii tineri, Ștefan Andrei a fost ministrul de Externe al României, până în decembrie 1989, cunoscut în Occident drept unul dintre „așii” diplomației mondiale. Nu a făcut parte din nicio organizație, discretă sau secretă, dar a fost negociatorul care, printre altele, i-a adus pe evrei și pe palestinieni să discute la aceeași masă, și care a „păcălit” SUA să ne vâre zeci de milioane de dolari în buzunarele comuniste.
Henry Kissinger are educația banului și mai ales educația educației. Nu i-a plăcut ca un „estic”, un român, să negocieze atât de dur. Dar a păstrat respectul acestei amintiri.
Privesc și eu, precum motanul Pike la zugravi, la absurdul acestei lumi nenegociabile, care, după ce te minte, îți mai pretinde și bani. Ba îți mai dă și sfaturi, fără să urce măcar primele trei trepte ale conștiinței și, mai ales, uitându-și promisiunile, ca să nu zic „Jurămintele”.
Măcar Henry Kissinger și alții ca el încercau să ne jecmănească talentat, cu zâmbetul pe buze, de la Washington până la Poplaca. Pseudo-inițiații ăștia n-au nici formă, nici talent.