News

Le Figaro comentează eșecul lui Iohannis la șefia NATO. „Este sfârșitul unui fals suspans”

Le Figaro, despre abandonarea cursei de către Klaus Iohannis la conducerea NATO. „Este sfârșitul unui fals suspans, nu a știut să convingă”
20.06.2024 | 17:46
Le Figaro comenteaza esecul lui Iohannis la sefia NATO Este sfarsitul unui fals suspans
Klaus Iohannis a părăsit în cele din urmă cursa la șefia NATO, lăsându-i cale liberă lui Mark Rutte / Foto: Inquam Photos, Alex Nicodim
ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat retragerea candidaturii la șefia NATO, lăsându-i cale liberă premierului olandez Mark Rutte să preia funcția de secretar general. Este sfârșitul unui fals suspans, întrucât șansele liderului român, care și-a dezvăluit ambițiile în martie, spunând că vrea să întruchipeze flancul estic al Alianței Atlantice, păreau slabe în fața sprijinului american acordat lui Rutte, scrie Le Figaro.

„Este sfârșitul unui fals suspans”

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat joi că își retrage candidatura la șefia NATO, lăsând cale liberă premierului olandez Mark Rutte pentru a-i succeda actualului secretar general Jens Stoltenberg. Iohannis, în vârstă de 65 de ani, a declarat că i-a informat pe aliații NATO că se retrage din cursă, a anunțat într-un comunicat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care a decis astfel să îl susțină pe premierul olandez Mark Rutte.

ADVERTISEMENT

Este sfârșitul unui fals suspans, întrucât șansele liderului român, care și-a dezvăluit ambițiile în martie, spunând că vrea să întruchipeze flancul estic al Alianței Atlantice, păreau slabe în fața sprijinului american acordat lui Mark Rutte, scrie Le Figaro.

România are atuuri în cadrul NATO

Propunerea era însă una serioasă: România a devenit un membru mai important al Alianței Nord Atlantice datorită poziției sale strategice la granița cu Ucraina și Republica Moldova, ambele țări nefiind membre la NATO.

ADVERTISEMENT

De asemenea, România are ieșire la Marea Neagră și peste 5.000 de soldați NATO sunt desfășurați pe teritoriul statului român. Dar Klaus Iohannis nu a reușit să convingă celelalte 31 de țări din Alianță. Doar Ungaria, condusă de premierul naționalist Viktor Orban, i-a acordat sprijinul său, înainte de a se ralia, marți, la marele favorit, Mark Rutte.

Decizia de numire a liderului olandez, în vârstă de 57 de ani, care este luată prin consens între statele membre pentru acest post, rezervat unui european, urmează să fie anunțată până la summitul de la Washington din iulie. Sub mandatul lui Jens Stoltenberg, care se încheie la 1 octombrie, NATO a căpătat o importanță crucială în contextul războiului început de Rusia în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Stoltenberg răsuflă ușurat

„Are multă experiență ca prim-ministru”, a declarat marți Jens Stoltenberg, care s-a declarat „sigur” că viitoarea desemnare a succesorului său va fi un lucru bun „pentru noi toți, pentru NATO și pentru mine însumi”. Jens Stoltenberg, care se află în fruntea NATO din 2014, și-a văzut mandatul inițial prelungit de patru ori, în pofida dorinței sale de a nu mai candida anul trecut.

Mark Rutte nu ar trebui să fie speriat de perspectiva de a rămâne mult timp în funcție. Politician experimentat, acest liberal este șef al guvernului olandez de 14 ani (în funcție de când extrema dreaptă a câștigat alegerile olandeze din noiembrie). Renumit pentru franchețea și eficiența sa, fostul director executiv al Unilever și-a construit o vastă rețea de contacte, inclusiv de cealaltă parte a Atlanticului.

ADVERTISEMENT

Românii, informați la urmă de Iohannis

De partea sa, Klaus Iohannis a dus o cursă din ce în ce mai solitară la postul deținut de Jens Stoltenberg. În țară, după ce și-a anunțat candidatura, nu a mai comunicat deloc cu privire la viabilitatea acestei candidaturi, pe măsură ce au apărut semnale clare, în primul rând din SUA, în favoarea lui Rutte. După ce, miercuri, Iohannis a anunțat „Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice. Pot să vă asigur că mâine după-amiază veţi fi lămuriţi”, Administrația Prezidențială a anunțat, joi, că „ totodată, în ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației”.

 

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Românii, duși cu vorbe goale: cum au călcat Burleanu și Iordănescu pe nervii...
Românii, duși cu vorbe goale: cum au călcat Burleanu și Iordănescu pe nervii suporterilor
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Acuzaţii grave la adresa lui Mihai Zmărăndescu în scandalul maceta: Nu i-a păsat,...
Acuzaţii grave la adresa lui Mihai Zmărăndescu în scandalul maceta: Nu i-a păsat, mi-a pus viața în pericol
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Georgică Cornu n-a uitat-o pe Marina Almășan. Gesturi scandaloase ale milionarului
Georgică Cornu n-a uitat-o pe Marina Almășan. Gesturi scandaloase ale milionarului
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol...
Dr. Gheorghiţă, major, vaccinat şi foarte însurat! Detaliul care l-a dat de gol că este deja soţul Monicăi Bîrlădeanu
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!