Prestigioasa publicație Le Figaro a comentat într-un articol cu privire la România publicat vineri, 27 decembrie, despre mandatul prelungit al lui Klaus Iohannis, după anularea alegerilor prezidențiale, pe care jurnaliștii francezi îl văd principalul responsabil pentru criza politică în care se află țara noastră.
În analiza semnată de jurnaliștii Paul Cozighian și Cyrille Louis este subliniat faptul că pe unul din gardurile Palatul Prezidențial a apărut duminică ”o inscripție cu vopsea albastră: „Trădător, pleacă!”, adresată președintelui Klaus Iohannis, pe care mulți îl consideră vinovat de criza politică în desfășurare”.
”Pe 6 decembrie, justiția a invocat suspiciuni de ingerință rusă pentru a anula în ultimul moment turul doi al alegerilor prezidențiale, riscând să arunce țara într-o situație de incertitudine”, au transmis jurnaliștii francezi.
Aceștia au continuat prin a aminti reconfirmarea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, în funcția de prim-ministru al României, dar și mesajul transmis de Klaus Iohannis pe 1 decembrie, în care și-a cerut iertare pentru deciziile luate ca președinte.
Le Figaro l-a citat pe Sebastian Zachmann, editorialist politic la Prima TV, care a afirmat că ”România este condusă de un președinte ilegitim, care și-a prelungit mandatul pe termen nelimitat, din proprie inițiativă, ca un dictator african”.
”Prin plasarea candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu pe primul loc în turul întâi al prezidențialelor, alegătorii români au transmis liderilor lor un mesaj lipsit de ambiguitate. Dar, potrivit Silviei Marton, profesor de Științe Politice la Universitatea din București, „mea culpa președintelui Iohannis a venit prea târziu pentru a-l exonera de responsabilitatea sa politică și morală într-o criză atât de gravă”, a continuat publicația franceză.
Totodată, prestigioasa publicație a scris și despre cum este văzut Klaus Iohannis, la final de mandat, atât pe plan intern, cât și pe plan extern, menționând faptul că în timp pe românii îl văd ca pe un președinte distant, un „rege leneș”, liderii de la Bruxelles îi apreciază fiabilitatea în vremuri grele.
”În ciuda multiplelor crize din ultimii ani, s-a menținut clar în angajamentul său european și a făcut eforturi pentru a asigura stabilitatea țării sale”, a declarat un diplomat european.
Mai mult, nu a fost trecută cu vederea nici ascensiunea lui Klaus Iohannis, care a intrat pe scena politică românească prin intermendiul unui partid mic ce reprezenta minoritatea germană.
”Intrat în politică la sfârșitul anilor ’90, Klaus Iohannis s-a remarcat mai întâi prin câștigarea primăriei Sibiului pentru un mic partid reprezentând minoritatea germană. Abia după ce a revitalizat turismul în acest oraș transilvănean, în urma celui de-al treilea mandat de primar, a început să aspire la un rol național.
În 2009 și 2013, a fost considerat pentru funcția de prim-ministru sub președintele conservator Traian Băsescu. Deși a fost respins, Iohannis a perseverat, devenind succesorul lui Băsescu în 2014 sub sigla Partidului Național Liberal, o formațiune de dreapta care, alături de social-democrați, domină viața politică românească de la căderea comunismului în decembrie 1989”, se arată în analiza Le Figaro.
Mai mult, analiza a adus în prim plan și declarația Ralucăi Pantazi, redactor-șef la Edupedu.ro, care a amintit cum Klaus Iohannis promitea că în mandatul său educația va fi prioritară.
”Pasivitatea președintelui în contextul actual a stârnit o furie mocnită în rândul opiniei publice românești”, au mai scris jurnaliștii francezi.
Aceștia l-au taxat pe Iohannis și pentru anunțul candidaturii sale la NATO, în condițiile în care fusese deja validată candidatura lui Mark Rutte și au ținut să precizeze faptul că nu a mai fost invitat la Bruxelles în urmă cu 10 zile.
”O excludere pe care unii observatori români o interpretează ca pe un semn de neîncredere”, transmite Le Figaro.