News

Lecția Covid-19 nu a fost învățată. Omenirea, nepregătită pentru viitoarea pandemie. Negocierile pentru un tratat global și opoziția Big Pharma

Post-Covid-19 și lupta cu Big Pharma. Eșec în negocierile globale privind un tratat pentru a preveni următoarea pandemie
22.05.2023 | 17:57
Lectia Covid19 nu a fost invatata Omenirea nepregatita pentru viitoarea pandemie Negocierile pentru un tratat global si opozitia Big Pharma
Statele sunt foarte divizate în privința unor aspecte esențiale privind răspunsul la viitoarele pendemii / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Țările lumii își irosesc țările cea mai bună șansă de a preveni următoarea pandemie. Negocierile privind un tratat global împotriva pandemiilor se îndreaptă spre „cel mai mic numitor comun”. Acest tratat ar trebui să fie un acord obligatoriu din punct de vedere juridic care ar putea preveni următoarea pandemie, după Covid-19.

Un compromis rămâne greu de realizat

Propus inițial de președintele Consiliului European, Charles Michel, în cele mai grele zile ale pandemiei Covid-19, scopul acestuia este de a crea un nou set de reguli care să ghideze țările în ceea ce privește pregătirea și răspunsul la pandemii. Însă, în condițiile în care statele sunt foarte divizate în privința unor aspecte esențiale și mai sunt doar 12 luni până la ajungerea la un acord, este din ce în ce mai probabil ca textul să rămână un eșec.

ADVERTISEMENT

În următoarele zile, când la Geneva va avea loc Adunarea Mondială a Sănătății – reuniunea anuală a organului decizional al Organizației Mondiale a Sănătății – soarta tratatului va fi principalul subiect de discuție. Versiunea amplă a proiectului de text a fost ambițioasă, acoperind totul, de la accesul la vaccinuri la consolidarea sistemelor de sănătate, astfel încât acestea să poată răspunde la crizele din domeniul sănătății.

„Doar o bucată de hârtie”

Dar, în condițiile în care țările se confruntă cu probleme legate de drepturile de proprietate intelectuală și de regulile privind schimbul de produse medicale dezvoltate în timpul unei pandemii, un compromis de orice substanță pare din ce în ce mai greu de atins. ”Dacă grupurile pot face un pas înapoi și încearcă să ajungă la un compromis, cred că la mijloc ar putea rămâne ceva, ceva util pentru viitor”, a declarat un diplomat de la Geneva, care a solicitat anonimatul pentru a vorbi despre negocieri confidențiale. Totuși, acesta a adăugat că ”poziția de rezervă ar putea fi un tratat cu puțin conținut”.

ADVERTISEMENT

”Există și întrebarea extrem de importantă: cum să ne asigurăm că țările respectă cu adevărat ceea ce s-a convenit? Un tratat fără un mecanism de conformitate este doar o bucată de hârtie”, a avertizat Nina Schwalbe, fondatoare a grupului de reflecție în domeniul sănătății publice Spark Street Advisers și fost înalt funcționar la UNICEF și Gavi, Alianța pentru vaccinuri.

Confruntarea cu Big Pharma

Există două propuneri extrem de controversate în proiectul de text. Una dintre ele solicită țărilor să ia măsuri pentru a sprijini derogările limitate în timp de la drepturile de proprietate intelectuală, astfel încât alte companii decât deținătorii de brevete să poată produce vaccinuri sau tratamente – o chestiune pe care țările nu au reușit niciodată să o rezolve cu adevărat în timpul pandemiei Covid-19.

ADVERTISEMENT

A doua este de a se putea garanta că țările care fac schimb de informații despre agenții patogeni periculoși pot avea acces la orice tratamente și vaccinuri rezultate, dezvoltate pe baza acestor date. Țările în curs de dezvoltare consideră că aceste aspecte sunt esențiale pentru a asigura echitatea în următoarea pandemie. Însă ambele propuneri întâmpină opoziția înverșunată a Big Pharma, care are sprijinul unor națiuni occidentale bogate.

În ceea ce privește drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor, Statele Unite au tras o linie roșie pe proiectul de text, eliminând mențiunea privind derogările de la drepturile de proprietate intelectuală. De asemenea, Washingtonul dorește să slăbească prevederile care ar obliga companiile farmaceutice să acorde licențe altor producători pentru a-și produce produsele.

ADVERTISEMENT

Nord contra Sud

În ceea ce privește dezbaterea dacă schimbul de informații privind noii agenți patogeni ar trebui să fie legat de un anumit tip de beneficiu – potențial monetar – linia de demarcație este mai puțin clară. Sudul global, care face presiuni pentru a include legătura cu beneficiile, are cea mai mare solicitare, a declarat un al doilea diplomat de la Geneva, care a solicitat, de asemenea, anonimatul pentru a vorbi despre negocieri confidențiale.

Dar un refuz categoric din partea Nordului global ar putea să le facă să piardă accesul în timp util la acești agenți patogeni – ceea ce ar putea întârzia dezvoltarea de vaccinuri sau tratamente specifice agenților patogeni și ar putea costa vieți. Când membrii OMS au convenit în decembrie 2021 să negocieze un tratat privind pandemiile până în mai 2024, data limită prea departe. Dar s-a pierdut mult timp la începutul procesului pe chestiuni procedurale, a declarat primul diplomat. Această întârziere a fost probabil ”strategică la un moment dat și pentru unele grupuri”, au spus diplomații, fără a preciza la cine se referă.

„Mai avem încă mult de lucru”

Nu se poate nega faptul că textul încearcă să acopere o mulțime de domenii, multe dintre ele foarte controversate. Având în vedere acest lucru, termenul limită de mai 2024 este ”o provocare extremă”, a declarat cel de-al doilea diplomat. Ceea ce ar putea fi necesar este un fel de raționalizare. ”Nu este vorba de reducerea ambiției, ci poate de reducerea nivelului de detaliu”, au spus aceștia.

Ambasadorul Nora Kronig, șefa diviziei de afaceri internaționale din cadrul Oficiului Federal Elvețian pentru Sănătate Publică, a declarat pentru Politico că există încă incertitudini cu privire la domeniul de aplicare și conținutul tratatului. ”Mai avem încă mult de lucru pentru a-l face tangibil, realist și implementabil”, a spus ea.

Un Big Brother nedorit de mulți

Poate că cea mai mare întrebare este cum va fi pus în aplicare tratatul.  ”Nu au existat multe discuții despre acest lucru, deoarece atinge problema dificilă a suveranității și a faptului că o organizație internațională sau alte țări se uită la ceea ce faci și la modul în care te pregătești”, a spus cel de-al doilea diplomat.

Într-un proiect de text, țări precum China, Rusia, Iran, Namibia și Egipt își exprimă rezervele puternice față de mecanismele de monitorizare, cum ar fi un proces de evaluare inter pares, în cadrul căruia țările ar efectua evaluări periodice ale pregătirii pentru pandemie ale celorlalte. Între timp, UE, Canada și Elveția au înaintat propuneri pentru o formulare mai fermă privind monitorizarea modului în care o țară este pregătită pentru o criză sanitară.

Unele țări se tem de un proces de denunțare dar nu contează cât de bine pregătită este o țară, dacă alta nu este, a spus primul diplomat. ”Cred că ar trebui să fim responsabili unii față de ceilalți, să fim transparenți și ar trebui să încercăm să facem tot ce putem pentru a aloca resurse și, de asemenea, să facem schimbările necesare pentru a ne îmbunătăți acțiunile și, de asemenea, pentru a-i ajuta pe alții să se îmbunătățească”, a spus acesta.

Unii observatori doresc să meargă chiar mai departe. Schwalbe ar dori să vadă un comitet de persoane independente care să raporteze cu privire la tratat. ”Indiferent ce conține, trebuie să facem statele responsabile pentru ceea ce au convenit”, a spus ea.
În cele din urmă, rezultatul va fi ”rodul negocierilor internaționale”, a spus cel de-al doilea diplomat. ”Bineînțeles, va fi cel mai mic numitor comun”.

ADVERTISEMENT