Fotbal international

Lecţie pentru FRF: cum a schimbat un antrenor ca Mancini fața Italiei. De la “rușinea cu Suedia”, la “regina preliminariilor”. Cinci titulari n-au jucat niciodată în Champions League

20.11.2019 | 15:37
Lectie pentru FRF cum a schimbat un antrenor ca Mancini fata Italiei De la rusinea cu Suedia la regina preliminariilor Cinci titulari nau jucat niciodata in Champions League
ADVERTISEMENT

Cu Roberto Mancini pe bancă, naționala Italiei a încheiat în stil de mare echipă preliminariile EURO 2020. Luni, 18 noiembrie, la Palermo, Squadra Azzurra a trecut cu scorul de 9-1 de reprezentativa Armeniei, în ultimul meci din cadrul Grupei J. Victoria de pe Stadio ”Renzo Barbera” era doar cireașa de pe tortul unei reveniri a Italiei acolo unde îi este locul: la un turneu final. În urmă cu doar doi ani, o echipă mult mai experimentată, cu jucători mai titrați în lot, rata rușinos prezența la Cupa Mondială din Rusia, fiind eliminată de Suedia.

Lecţie pentru FRF: cum a schimbat un antrenor ca Mancini fața Italiei de la “rușinea cu Suedia”

Renașterea naționalei de fotbal a Italiei are la bază secretul numit Roberto Mancini, un selecționer care a dat suflu nou primei reprezentative, bazându-se pe mulți jucători noi, cu puține meciuri în competițiile majore europene, dar cu multă calitate. Începutul lui Mancini pe banca fostei campioane mondiale nu a fost unul ușor. Fostul antrenor al Interului a avut o perioadă mai dificilă în timpul meciurilor din Liga Națiunilor. Italia nu a impresionat într-o grupă cu Portugalia și Polonia, însă nici n-a ”retrogradat”.

ADVERTISEMENT

Parcursul din această competiție semi-amicală nu avea să fie decât încălzirea Italiei lui Mancini pentru competiția care conta cu adevărat: preliminariile EURO 2020. Dintr-o grupă nu foarte grea, cu Finlanda, Grecia, Bosnia, Armenia și Liechtenstein, Italia a ieșit perfect: 10 victorii din 10 partide și un golaveraj de 37 la 4 plus multe recorduri doborâte.

De la Italia plafonată a lui Ventura, la Italia revigorată a lui Mancini

Pe 13 noiembrie 2017, peste 70.000 de fani asistau, pe San Siro din Milano, la falimentul naționalei lui Giampiero Ventura. După un 0-1 pe ”Friends Arena” din Stockholm, italienii considerau un simplu foc de paie meciul retur. Nu avea să fie așa, întrucât elevii lui Janne Andersson au blocat toate spațiile către poarta lui Olsen, iar scandinavii s-au calificat la turneul final.

ADVERTISEMENT

Italia începea meciul de atunci într-o formulă extrem de experimentată, cu Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Candreva, Florenzi, Jorginho, Parolo, Darmian, Gabbiadini și Immobile. Așadar, jucători de o experiență incontestabilă, cu trofee numeroase în palmares și sute de meciuri în cele mai importante competiții internaționale.

Din acea echipă a lui Ventura care rata prezența la un Campionat Mondial după șase decenii (1958), la meciul cu Armenia am mai găsit trei jucători: Bonucci, Immobile și Jorginho. Au dispărut legendarii Buffon sau Chiellini, iar în locul lor au apărut nume mai puțin cunoscute, dar foarte bine puse în valoare de o mână iscusită de antrenor precum Roberto Mancini. Mulți dintre jucători de bază ai Italiei de azi, deși evoluează la echipe mari, nu se pot lăuda cu o experiență deosebită la nivel înalt.

ADVERTISEMENT

Primul ”11” al Italiei din meciul cu Armenia:

  • Sirigu (Torino) Di Lorenzo (AS Roma), Bonucci (Juventus), Romagnoli (AC Milan), Biraghi (Inter); Barella (Inter), Jorginho (Chelsea), Tonali (Brescia); Zaniolo (AS Roma), Immobile (Lazio), Chiesa (Fiorentina).

Cinci jucători de bază ai Italiei n-au jucat niciodată în Champions League

De-a lungul celor 10 meciuri din preliminarii, Roberto Mancini s-a bazat pe un prim ”11” din care mulți jucători nu se pot lăuda cu meciuri în cea mai importantă competiție inter-cluburi din Europa, Uefa Champions League. Printre aceștia se numără componenții lui AC Milan, Gianluigi Donnarumma și Alessio Romagnoli, Andrea Belotti (Torino), Federico Chiesa (Fiorentina) și Sandro Tonalli (Brescia).

ADVERTISEMENT

Alți jucători importanți din echipa lui Roberto Mancini, abia au făcut pasul către echipele mari și implicit pentru meciurile din Liga Campionilor. În această situație îi găsim pe Nicolo Barella (venit la Inter de la Cagliari în 2019), Giovanni Di Lorenzo (transferat de la Empoli la Napoli) sau Christiano Biraghi (cumpărat de Inter de la Fiorentina).

Există câțiva jucători convocați de Mancini la ultima acțiune a naționalei care nu au niciun meci în cupele europene: Riccardo Orsollini (Bologna), Sandro Tonalli (Brescia), Gaetano Castrovilli (Fiorentina) și Rolando Mandragora (Udinese).

Infuzie de tinerețe şi de necunocuţi în lotul Italiei

Din lotul pe care Roberto Mancini s-a bazat în preliminariile EURO 2020 au făcut parte o serie de jucători foarte tineri, dar extrem de talentați, dintre care cu siguranță că pe mulți îi vom vedea la turneul final de anul viitor: Sandro Tonalli (19 ani, Brescia), Nicolo Zaniolo (20 de ani, AS Roma), Nicolo Barella (22 de ani, Inter), Alex Meret (22 de ani, Napoli), Riccardo Orsollini (22 de ani, Bologna), Gaetano Castrovilli (22 de ani, Fiorentina) sau Federico Chiesa (22 de ani, Fiorentina).

Prin comparație, Giampiero Ventura încă se baza în 2017 pe jucători trecuți bine de 30 de ani, precum Gianluigi Buffon, Giorgio Chellini, Andrea Barzagli Eder sau Danielle de Rossi.

În ”era Mancini”, Italia a renunțat la o bună parte din veterani, a menținut o serie de jucători de bază, a adus tineri și acum are o echipă pe care mulți o văd printre favorite la EURO 2020. Cifrele italienilor stau dovadă acestor previziuni. Sub conducerea lui Roberto Mancini, Italia a câștigat toate meciurile jucate într-un an calendaristic, 10, stabilind un nou record. Vechiul record, de 9 succese, fusese înregistrat în 1990, 1994, 2000, 2003 și 2019.

  • 13 jocuri câștigate are Mancini cu Italia după primele 19 ca selecţioner egalându-l pe legendarul Arrigo Sacchi
ADVERTISEMENT