News

Lecții pentru România! Cum vrea Costa Rica să devină prima țară cu zero emisii de carbon și să elimine poluarea din capitală

02.06.2020 | 18:58
Lectii pentru Romania Cum vrea Costa Rica sa devina prima tara cu zero emisii de carbon si sa elimine poluarea din capitala
ADVERTISEMENT

În timp ce poluarea la nivel global a scăzut vertiginos în perioada pandemiei de coronavirus, oamenii de știință consideră că este un moment prielnic pentru întreaga planetă ca protecția mediului să fie una dintre principalele priorități, iar reducerea poluării să primeze în măsurile post-pandemie. 

Lecții pentru România! Cum vrea Costa Rica să devină prima țară cu zero emisii de carbon și să elimine poluarea din capitală

Însă, unele țări au început să ia aceste măsuri încă dinainte de pandemie. Iar exemplul dat de BBC este Costa Rica, o țară care are ambiții să devină prima țară cu zero emisii de carbon din lume. Statul din America Centrală folosește energie regenerabilă în 90% dintre cazuri.

ADVERTISEMENT

Costa Rica este eco-friendly, însă situația stă diferit în San Jose, acolo unde există încă probleme mari cu poluarea. La fel ca în majoritatea capitalelor lumii, San Jose este un oraș supraaglomerat de mașini cu transport public deficitar.

Pandemia de coronavirus a venit cu scăderea poluării și în San Jose, iar oficialii statului se gândesc cum să transforme și capitala într-un oraș mai puțin poluat, mai ales că după ridicarea restricțiilor există riscul de a reveni la situația dinainte.

ADVERTISEMENT

Mașinile și transportul public, principalii poluatori din Costa Rica!

Costa Rica a aplicat măsuri de reîmpădurire și a scăzut la minimum producerea de energie cu ajutorul carbonului, bazându-se pe hidroenergie. În schimb, sectorul public încă suferă, peste 50% din emisiile de CO2 fiind provocate de transportul public din statul american.

O altă problemă sunt mașinile. Costaricanilor le place să aibă un autovehicul, țara fiind a treia din America Latină ca procent al numărului de oameni care dețin o mașină. Și asta poluează, însă președintele țării susține că se lucrează la unele politici privind limitarea poluării mașinilor.

ADVERTISEMENT

Aspirațiile sunt mari în ceea ce privește statul din America Latină care vrea ca până în anul 2050 să fie țara cu zero emisii de carbon. Lucrurile încep să se miște și în San Jose. Autoritățile locale pledează pentru folosirea bicicletelor, iar în ultimii 10 ani s-au construit multe piste pentru biciclete, planul fiind de a dezvolta această rețea.

Poluarea a scăzut în România în timpul pandemiei, dar specialiștii consieră că nivelul emisiilor va reveni!

Însă rămâne de rezolvat problema transportului public, care primește puțini bani de la bugetul de stat. Infrastructura lasă de dorit și 50% dintre emisiile de carbon ale țării sunt din cauza sistemului de transport. Există unele proiecte demarate de Guvern privind transportul electric în orașe, ceea ce ar putea rezolva o parte dintre probleme.

ADVERTISEMENT

În timpul pandemiei, poluarea a scăzut și în România, mai ales în București, cel mai afectat oraș din acest punct de vedere. Însă, specialiștii consideră că nivelul emisiilor va reveni în următoarea perioadă, după relaxarea măsurilor anti-COVID-19.

ADVERTISEMENT
Tags: