News

Lee Jae-yong are din nou probleme cu legea! Moștenitorul imperiului Samsung riscă ani grei de închisoare

04.06.2020 | 20:15
Lee Jaeyong are din nou probleme cu legea Mostenitorul imperiului Samsung risca ani grei de inchisoare
ADVERTISEMENT

Deși este moștenitorul unuia dintre cele mai mari imperii din domeniul telecomunicațiilor și ai crede că are deja tot ce și-ar putea dori, Lee Jae-yong nu se „cumințește” deloc. După ce a fost condamnat pentru fapte de corupție și a petrecut câteva luni bune în spatele gratiilor, liderul Samsung s-a trezit cu un nou mandat de arestare. De data aceasta, este vorba despre o anchetă ce vizează fuziunea controversată a două filiale, faptă comisă, potrivit procurorilor, în urmă cu aproape 5 ani.

Moștenitorul Samsung riscă să ajungă din nou după gratii. Este acuzat de înșelătorie

În vârstă de 51 de ani, vicepreședintele sud-coreean al gigantului Samsung este acuzat că a luat parte la un caz de înşelătorie privind preţurile din 2015, într-un moment în care Cheil Industries, filiala specializată în modă, alimentaţie şi petrecere a timpului liber, prelua oficial controlul asupra Samsung C&T (BTP). Inițial, fuziunea a fost privită ca o etapă decisivă pentru asigurarea tranziției grupului spre cea de-a treia generație.

ADVERTISEMENT

Demersul a generat, însă, nenumărate critici, pe motiv că prețul C&T ar fi fost deliberat subevaluat în timpul tranzacţiei. Fondul Naţional de Pensii (NPS), mare acţionar al Samsung, a acceptat, totuși, ca operațiunea să aibă loc.

Își ceruse scuze public pentru faptele sale

De asemenea, au fost emise mandate de arestare pe numele a doi foşti directori ai Samsung care ar fi jucat un rol important în procesul de fuziune.

ADVERTISEMENT

Cererea Parchetului survine la aproape o lună după ce Lee Jae-yong şi-a cerut scuze pentru planul pe care l-a elaborat pentru a prelua conducerea conglomeratului.

Acesta și-a luat atunci angajamentul că nu va mai exista „nicio polemică” în privinţa promovării sale şi că este ultimul în linia succesiunii familiale. Samsung este de departe cel mai mare conglomerat familial sud-coreean, iar diversele sale activităţi industriale reprezintă o parte importantă din cea de-a 12-a economie mondială.

ADVERTISEMENT

Lee Jae-Yong a preluat conducerea Samsung după ce tatăl său a fost forțat să se retragă în urma unui atac de cord suferit în anul 2014. De atunci, problemele cu legea s-au ținut scai de el, culminând în 2018 cu o condamnare pentru fapte de corupție.

În timpul procesului, moștenitorul gigantului din telecomunicații și-a recunoscut faptele și a transmis scuze tuturor oamenilor cărora „le-a provocat îngrijorare”.

ADVERTISEMENT

În calitate de inculpat într-un alt proces penal. Cazul se referă la donarea de către grupul Samsung a trei cai președintelui Park, în schimbul susținerii planului de succesiune la conducerea grupului. Caii au fost donați unei apropiate a lui Park, Choi Seo-won, specialistă în echitație.

ADVERTISEMENT