News

Legătura ”de familie” a ministrului Lucian Bode cu austriecii de la OMV Petrom. Cumnata PNL-istului, avansată pe un post la București

Cumnata ministrului Lucian Bode lucrează pentru austriecii de la OMV Petrom, iar recent a fost avansată și mutată la București.
14.04.2023 | 09:33
Legatura de familie a ministrului Lucian Bode cu austriecii de la OMV Petrom Cumnata PNListului avansata pe un post la Bucuresti
Lucian Bode, ministrul de interne care a ratat aderarea României la Schengen, din cauza Austriei / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În decembrie 2022, Lucian Bode i-a transmis o scrisoare deschisă omologului său austriac, Gerhard Karner, în care își manifesta ”profunda indignare” față de refuzul Austriei de a vota aderarea României la Spațiul Schengen. Deși boicotarea firmelor austriece era un subiect la mare modă, în România, Bode nu a atins acest subiect, arătând doar că decizia Austriei ”a stârnit revolta nu doar a românilor din Austria, dar și a propriilor cetățeni”. De asemenea, în declarațiile sale publice, ministrul Bode nu a făcut nicio referire la companiile austriece.

Ce spunea Lucian Bode în 2009: ”Privatizarea Petrom, prejudicios pentru România”

Situația stătea cu totul altfel în urmă cu 10-15 ani, atunci când Lucian Bode era un politician tânăr, cu mare dorință de afirmare.

ADVERTISEMENT

În 2009, deputatul Lucian Bode a ieșit la tribuna parlamentului și a declarat că privatizarea Petrom a fost făcută ”împotriva propriilor noastre interese”.

”În niciun caz nu trebuie să repetăm greșelile făcute anterior, cum este cazul privatizării Petrom, care, din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai prejudicioase acorduri încheiate de reprezentanții României”, spunea Lucian Bode pe 27 iulie 2009, în cadrul unei sesiuni extraordinare referitoare la acordul petrolier al companiei Sterling Resources, în contextul schimbării legii petrolului.

ADVERTISEMENT

Ca ministru al economiei, Lucian Bode a luat din nou ”la ochi” OMV Petrom

În 2012, la doar 37 de ani, Lucian Bode a ajuns ministru al Economiei, iar una dintre primele întâlniri pe care le-a avut, la doar trei săptămâni de la preluarea mandatului, a fost cu șefii OMV Petrom. Atunci, el a anunțat că intenționează să crească redevențele pentru producția de petrol și gaze înainte de 2014 (an în care expira acordul pe redevențe, semnat cu guvernul Năstase).

În ultimii ani, Lucian Bode nu a mai insistat cu acest subiect, deși a continuat să facă parte din parlament și guvern (a mai fost deputat, senator, ministru al transporturilor și chiar interimar la justiție).

ADVERTISEMENT

Cumnata lui Lucian Bode, de la firma unui consilier PNL, la OMV Petrom

Întâmplător sau nu, în 2016, când Lucian Bode câștiga un nou mandat în parlament, cumnata acestuia devenea angajata austriecilor de la OMV Petrom.

Informația apare în declarația de avere a fratelui ministrului, Dumitru Bode, care lucrează ca inspector vamal. Potrivit documentului, înainte să se angajeze la OMV Petrom, femeia a activat la compania SC Basarab Import Export SRL, din Sălaj, care aparține PNL-istului Flaviu Corneliu Ciortea.

ADVERTISEMENT

Ciortea a câștigat un post de consilier județean în 2019, după ce titularul acestuia, Radu Căpîlnașu, și-a dat demisia din Consiliul Județean Sălaj. Omul de afaceri și-a încercat norocul și la alegerile parlamentare, însă nu a prins un loc fruntaș pe listele PNL, așa că a rămas pe dinafară.

Femeia a fost promovată și mutată la București, în timpul mandatului lui Bode

Cumnata lui Lucian Bode a lucrat la OMV Petrom Suplacu de Barcău, localitate în care compania deține un zăcământ matur de țiței. În 2013, austriecii anunțau că vor investi peste 200 de milioane de euro pentru redezvoltarea zăcământului și reducerea declinului producției. Presa locală a scris că OMV Petrom Suplacu de Barcău a fost amendată în mai multe rânduri de Garda de Mediu, după ce oamenii din localitate au reclamat spargerea unor conducte și inundarea cu țiței a gospodăriilor.

Începând cu anul 2022, după ce a revenit din concediu postnatal, Viorela Larisa Bode a fost promovată ca responsabil de mediu la OMV Petrom București, cu un salariu de 52.000 de lei pe an, potrivit aceluiași document.

Fratele lui Lucian Bode e inspector vamal și a avut probleme cu DIICOT

Dumitru Bode, fratele ministrului de interne, lucrează ca inspector vamal la Autoritatea Vamală Română, iar numele lui a fost implicat într-un dosar DIICOT, în care opt persoane, printre care un consilier PNL, polițiști și oameni de afaceri erau acuzați de luare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat.

Dumitru Bode a fost reținut pentru 24 de ore, în anul 2016, însă ulterior s-a luat decizia cercetării sale în stare de libertate. Lucian Bode spunea, la acea vreme, că are convingerea că fratele său este nevinovat.

”În ceea ce-l privește pe fratele meu, sunt încrezător că lucrurile vor evolua firesc și că va putea să-și susțină cauza. Nu mă antepronunț, însă îmi cunosc bine fratele și am motive să fiu optimist. Aceste convingeri mi-au fost întărite de decizia Curții de Apel Cluj”, spunea Lucian Bode, potrivit magazinsalajean.ro.

Cum s-a încheiat dosarul de luare de mită

Dumitru Bode a apărut în interceptările procurorilor, discutând cu oamenii de afaceri inculpați în dosar. El a fost trimis în judecată și achitat, după patru ani, din lipsă de probe.

Din dosar rezultă că fratele lui Lucian Bode își alimenta autoturismul cu titlu gratuit, în numele societăților care aparținea inculpaților, însă nu au putut fi demonstrate încălcări ale atribuțiilor de serviciu din partea acestuia, în contul favorurilor de care se bucura din partea oamenilor de afaceri.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink