News

Legătura dintre Ion Iliescu şi Octav Bjoza! Cum a fost umilit fostul subsecretar de stat de comunişti

17.03.2021 | 12:26
Legatura dintre Ion Iliescu si Octav Bjoza Cum a fost umilit fostul subsecretar de stat de comunisti
Octav Bjoza a avut mult de suferit chiar în perioada în care Ion Iliescu era secretar PCR la Iași. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune care a fost legătura dintre Ion Iliescu, fostul președinte al României și Octav Bjoza, subsecretarul de stat eliberat recent din funcție de Florin Cîțu! Concret, deținut politic pe vremea comuniștilor, Bjoza a avut probleme serioase cu cei aflați atunci la putere. Culmea, unul dintre aceștia era chiar viitorul lider FSN. 

Despre Bjoza se știe că a fost condamnat la nu mai puțin de 15 ani muncă silnică și 10 ani degradare civică, dar şi confiscarea totală a averii. Acuzele aduse acestuia erau unele crunte pentru acei ani – uneltire împotriva ordinii sociale.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, un colegiu militar a admis recursul, a casat sentința inițială și l-a condamnat pe Bjoza la 4 ani de temniţă grea.

Legătura dintre Ion Iliescu și Octavian Bjoza!

Au urmat clipe înfiorătoare pentru acestra care a trecut prin mai multe închisori comuniste. A stat închis la Codlea, Gherla, Galaţi, Brăila, Văcăreşti şi Jilava, dar și prin lagărele de muncă din Balta Brăilei de la Strâmba, Stoieneşti şi Salcia, precum şi cele din Delta Dunării ca Bacul „4” şi Periprava – Secţia Grindu de unde a fost eliberat la 23 iunie 1962.

ADVERTISEMENT

Contrar așteptărilor problemele nu aveau să se încheie după acest moment. Întreaga familie a fost supusă unui adevărat calvar, unul despre care FANATIK a scris AICI.

Sursa foto – facebook

Interesant este că Octav Bjoza a pierdut terenul și casa părintească din municipiul Iaşi. Conform documentelor oficiale, familia acestuia a fost atunci terorizată psihic și obligată în cele din urmă să doneze statului tot ce avea. Culmea, totul se petrecea în anul 1978, când secretar al Partidului Comunist al judeţului Iaşi era Ion Iliescu.

ADVERTISEMENT

Acesta a ocupat funcția preț de cinci ani de zile, mai exact din 1974 până în 1979 când a fost numit președinte al Consiliului Național al Apelor, înlocuindu-l pe Florin Iorgulescu.

Destine diametral opuse

Octav Bjoza nu a fost niciodată membru al Partidului Comunist Român. Mai mult de atât, în decembrie 1989, ales cu unanimitate de voturi, de către salariaţii Electromontaj Braşov, drept preşedinte al Frontului Salvării Naţionale acesta renunţă la funcţie.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – colaj Fanatik

A făcut-o în momentul în care și-a dat seama că „salvarea” se referea, de fapt, „la activiştii de partid, securişti şi miliţieni”, așa cum avea să transmită.

Pentru Ion Iliescu, Revoluția din 1989 a reprezentat rampa perfectă de lansare. Acesta a devenit în trei rânduri șef al statului și în ciuda acuzelor venite din partea contestatarilor a spus, de fiecare dată, că nu a făcut niciodată poliție politică și nu a colaborat cu Securitatea

Octavian Bjoza, dat afară din funcția de subsecretar de stat de Florin Cîțu

De numele lui Octavian Bzoja se leagă și cel mai recent scandal din politica românească. Premierul Florin Cîțu l-a acuzat pe acesta că încearcă să mistifice istoria și pune pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România.

Mai mult de atât, șeful Executivului a transmis că Octav Bjoza a relativizat Holocaustul. Reacția lui Cîțu vine după ce fostul deținut politic a contestat faptul că, dintr-o modificare a legii privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice, de regimul comunist, au fost eliminați cei care au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații și copiii lor.

ADVERTISEMENT