Florian Coldea a recunoscut în instanță că a pierdut un contract de 7.000 de euro pe lună cu guvernul Albaniei, din cauza măsurilor preventive impuse de procurori. Generalul SRI a fost angajat de premierul Albaniei, Edi Rama, în poziția de consilier extern, însă nu este nici acum foarte clar ce presupunea angajamentul.
În martie 2023, primul-ministru Edi Rama i-a făcut o propunere surprinzătoare președintelui Bajram Begaj, pentru poziția de șef al serviciului secret al statului, SHISH. Cea nominalizată se numește Vlora Hyseni și este nimeni alta decât fosta șefă a serviciilor de informații ale statului Kosovo. Șeful statului a acceptat propunerea, iar Hyseni a devenit, peste noapte, cea mai puternică femeie din Albania.
Hyseni a condus KIA (Kosovo Intelligence Agency) pentru doar șase luni, între decembrie 2020 și iunie 2021. Anterior ea fusese director adjunct și șefa relațiilor externe din instituție.
Vlora Hyseni a fost eliberată din funcție la data de 30 iunie 2020, printr-o decizie a președintelui Vjosa Osmani și a premierului Albin Kurti. Motivele deciziei nu au fost făcute publice niciodată.
Există voci la Tirana care susțin că predarea secretelor statului albanez către un personaj atât de controversat (nu este o practică obișnuită ca șeful unui serviciu străin de informații să fie numit în fruntea altei agenții) nu este străină de activitatea lui Florian Coldea în Albania.
Jurnalistul albanez Gjergj Zefi, apropiat fostului ministru de interne Saimir Tahir, susține că Vlora Ramush Hyseni ar fi fost pregătită din punct de vedere operativ de Florian Coldea. Aceștia s-ar fi întâlnit regulat într-un birou din clădirea guvernului albanez, acolo unde românul ar fi învățat-o pe Hyseni cum să-și implementeze și să-și dezvolte propria rețea de spioni, care să ”intercepteze și să șantajeze șefi de ziare, precum și procurori, polițiști, miniștri sau oameni de afaceri”.
Modelul, spune presa din Albania, ar fi împrumutat de la FSB (serviciul secret rusesc) și BIA (serviciul secret sârb) și ar fi fost implementat cu ”succes” și în România. Mai precis, referirea este una directă la așa-zisul ”stat paralel”, o creație atribuită lui Florian Coldea.
Dezvăluirile ar trebui privite, însă, cu o oarecare rezervă. În Albania nu este un lucru neobișnuit ca politicienii influenți să finanțeze publicații sau trusturi de presă, pe care să le folosească în interes propriu. În cazul de față, Gjergj Zefi reprezintă compania Media Group Connects, care deține publicația Pamfleti.
În ciuda numelui, Pamfleti prezintă subiecte cât se poate de serioase și face o opoziție vehementă la actualul regim de la Tirana. Samir Tahiri, politicianul de care ar fi apropiat Zefi a fost eliberat condiționat din închisoare la începutul lunii iunie, după ce fusese condamnat pentru abuz în serviciu.
Vlora Hyseni este considerată o figură mai degrabă pro-occidentală, care și-a propus o reformă profundă a serviciului de informații a Albaniei. Deloc întâmplător, prima întâlnire oficială după preluarea mandatului, în iunie 2023, a fost cu ambasadorul Statelor Unite la Tirana, Yuri Kim, care a asigurat-o că îi va acorda tot sprijinul în activitatea ei. O relație la fel de bună cu SUA o avea și Florian Coldea, pe vremea când era în fruntea SRI.
Contractul pe care Florian Coldea l-a avut cu guvernul albanez a pus într-o postură extrem de delicată Serviciul Român de Informații, pentru că generalul deține un aviz de securitate (sau certificat ORNISS) care atestă că acesta are acces la informații catalogate drept secret de stat. După ce fostul ofițer a fost pus sub urmărire penală, guvernul albanez a anunțat că a întrerupt orice legătură cu Florian Coldea.