Desigur, s-a vorbit despre o lovitură de geniu a Mossad, serviciu secret israelian, care ar fi plantat explozibil în aceste dispozitive, însă timpul pare să contrazică această teorie. Acum, tot mai multă lume vorbește despre o super-armă deținută de israelieni, care poate să arunce în aer de la distanță cam orice dispozitiv care funcționează pe bază de baterii sau electricitate.
În acest context, în care realitatea și teoriile conspirațiilor se unesc, procurorii din Taiwan încearcă să afle cine a fost cu adevărat în spatele acestui atac de proporții. Conform Reuters, ancheta a pornit aici pentru că pagerele erau de proveniență taiwaneză. Cu toate acestea, oficialii companiei au transmis că pagerele au fost cel mai probabil asamblate în Ungaria, lucru respis categoric de Budapesta.
Așadar, ce știm până acum e că procurorii din Taiwan au chestionat ”patru martori” în anchetă. Apare menționat numele României, alături de cel al Bulgariei și al Norvegiei, însă fără a face nicio legătură concretă cu atacul. Așadar, cum sau când au fost armate și detonate pagerele, de la distanță, rămâne un mister public, iar căutarea de răspunsuri a implicat Taiwan, Bulgaria, Norvegia și România.
Cel puțin asta susțin sursele Reuters. Compania Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, a declarat săptămâna trecută că nu a fabricat dispozitivele utilizate în atac și că cel mai probabil compania BAC din Ungaria este singura care are licența pentru a folosi marca. Guvernul din transmis că a mai spus că aceste pagere nu au fost fabricate în Taiwan.
Un purtător de cuvânt al Procuraturii Districtului Shilin din Taipei, care a condus ancheta privind Gold Apollo, a declarat, pe lângă două persoane audiate săptămâna trecută, că a mai interogat și un actual angajat și un fost angajat, pe post de martori. ”Prelucrăm acest caz rapid și căutăm o soluție cât mai curând posibil”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Autoritățile au refuzat să numească persoanele chestionate sau să spună dacă procurorii plănuiau să interogheze alte persoane. Săptămâna trecută, procurorii i-au interogat pe președintele și fondatorul Gold Apollo, Hsu Ching-kuang, și pe Teresa Wu, singurul angajat al unei companii numite Apollo Systems.
Gold Apollo nu a comentat această investigație și nu a răspuns la o nouă solicitare de comentarii.
Hezbollah este în alertă mai ales că la 24 de ore după ce au explodat pagerele au urmat aproximativ 3000 de stații walkie-talkie, astfel că 37 de oameni au murit și peste 3.000 au fost răniți grav. Mulți au rămas fără o mână sau au orbit din cauza acestor explozii, potrivit bilanțului anunțat de ministrul libanez al sănătății, Firass Al-Abyad.
Cât despre compania BAC din Ungaria, cea care ar fi în spatele producției pagerelor, secretarul de stat maghiar Zoltan Kovacs a intervenit și a transmis că ”vorbim despre un intermediar comercial, fără un loc de producție sau operațional în Ungaria. Are un manager înregistrat la adresa declarată, iar dispozitivele la care se face referire nu au fost niciodată în Ungaria”.
Între timp, Israelul nu a recunoscut că ar sta în spatele acestor atacuri, lăsând loc unor interpretări de tip conspiraționist. Un adevărat război psihologic, pentru că mulți locuitori din Liban și luptători Hezbollah au început să creadă că Israelul are o armă secretă care poate detona orice dispozitiv de la distanță.