Life

Legătura nebănuită dintre coșmarurile dese din copilărie și două boli grave. La ce riscuri sunt predispuși cei mici

Un studiu a dezvăluit ce legătură există între coșmarurile avute în copilărie și boli precum Parkinson sau demența. Ce au descoeprit cercetătorii.
06.03.2023 | 09:08
Legatura nebanuita dintre cosmarurile dese din copilarie si doua boli grave La ce riscuri sunt predispusi cei mici
La ce boli sunt predispuși copiii care au coșmaruri. Foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au realizat un studiu și au ajuns la concluzia că acei copii care s-au confruntat cu coșmaruri în timpul somnului, au mai multe șanse să dezvolte boli cognitive la maturitatea. Parkinsonul și demența se afla pe lista afecțiunilor la care aceștia sunt predispuși.

Legătura dintre coșmaruri și boala Parkinson sau demență. Ce au scos la iveală studiile

Un studiu publicat în revista eClinical Medicine arată că acei copii care au des coșmaruri în timpul somnului sunt mult mai expuși dezvoltării unor boli cognitive precum demență sau Parkinson atunci când ajung la maturitate.

ADVERTISEMENT

Anterior, s-a considerat că apariția viselor urâte la adulții care au de la o vârstă mijlocie în sus sunt predispuși la aceste afecțiuni, însă noua cercetare a scos la iveală faptul că cei mici, care au între 7 și 11 ani, riscă de aproape de două ori mai mult să se îmbolnăvească până să atingă pragul de 50 de ani.

Oamenii de știință de la Universitatea din Birmingham au dezvăluit că este pentru prima dată când un studiu are acest rezultat și demonstrează legătura dintre coșmarurile din copilărie și afecțiunile cognitive.

ADVERTISEMENT

Numărul persoanelor care suferă de demență s-ar putea tripla

Astfel, conform cercetătorilor, în următorii 30 de ani, numărul persoanelor care suferă de demență s-ar putea tripla, ajungând de la 50 de milioane la 150 de milioane, în timp ce numărul celor diagnosticați cu Parkinson ar putea să crească la 140 de milioane până în 2040.

În cadrul studiului, oamenii de știință analizat date ce proveneau de la 6.991 de copii, iar un procent de 3,8%, adică 267 dintre ei au ajuns să dezvolte Parkinson sau alte tulburări cognitive.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cei care nu s-au confruntat cu coșmaruri, oamenii care visau urât în copilărie au prezentat un risc de îmbolnăvire cu 50% mai ridicat, au dezvăluit cercetătorii care s-au ocupat de studiu.

„Coșmarurile din timpul copilăriei pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta tulburări cognitive sau Parkinson la vârsta adultă”, a declarat Abidemi I Otaiku, om de știință de la Universitatea din Birmingham, citat de Adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, savantul a mărturisit că va fi nevoie de aprofundarea studiilor pentru a confirma încă o dată rezultatele și a afla dacă riscul de Prakinson și demență s-ar reduce odată cu tratarea coșmarurilor în copilărie.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Codul Rutier. Verificați în documente această dată. Este obligatoriu
Codul Rutier. Verificați în documente această dată. Este obligatoriu
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”