Sport

Legătura neştiută dintre David Popovici, Simona Halep şi Cristina Neagu! Cine este omul din spatele celor mai importante momente ale sportului românesc din ultimii ani

Puţini ştiu că între David Popovici, Simona Halep şi Cristina Neagu există o legătură. Cine este omul care se află în spatele celor mai importante momente ale sportului românesc din ultimii ani.
22.06.2022 | 23:45
Legatura nestiuta dintre David Popovici Simona Halep si Cristina Neagu Cine este omul din spatele celor mai importante momente ale sportului romanesc din ultimii ani
Dragoş Luscan lucrează în prezent cu David Popovici, după ce în anii trecuţi le-a ajutat pe Simona Halep sau Cristina Neagu
ADVERTISEMENT
23-06-2022
17:45

„Nu aș marșa pe o creștere mare a musculaturii sale, pentru a nu-l încetini în curse!”

Dragoș Luscan, kinetoterapeutul lui David Popovici, a vorbit despre pregătirea asiduă pe care tânărul înotător a avut-o până în punctul în care a devenit dublu campion mondial:

„E un sport care poate să strice postura sau poate să o îmbunătățească, depinde. Încercăm să combatem uzura care apare după orice sport de performanță.

Mă ocup și de partea de antrenament pe uscat și nu aș marșa pe o dezvoltare mare a musculaturii sale, pentru că îl poate încetini în competiții. Și dacă facem masă musculară multă, ar trebui să o care după el”.

„Din interior el e privit cu admirație, mai târziu când o să devină o repetiție, nu cred că le va mai conveni americanilor sau australienilor acest lucru”, a mai spus Dragoș Luscan, la TV DigiSport.

David Popovici a devenit dublu campion mondial, după ce a câştigat medalia de aur la probele de 100 şi 200 de metri liber, iar în spatele lui se află un om care a lucrat cu alţi mari sportivi români. Simona Halep, Cristina Neagu, Horia Tecău sau Florin Mergea s-au lăsat pe mâna lui şi succesul a venit instant.

Un fost handbalist i-a ajutat pe David Popovici, Simona Halep sau Cristina Neagu să ajungă la succes

Din echipa lui David Popovici face parte Dragoş Luscan, unul dintre cei mai apreciaţi preparatori fizici din România, care în trecut a pus umărul la câteva performanţe importante. A lucrat, de-a lungul timpului, cu Simona Halep, Horia Tecău, Florin Mergea şi echipa naţională de handbal feminin a României, iar acum face parte din echipa lui David Popovici.

ADVERTISEMENT

Fost handbalist de performanţă, după ce a jucat la HC Argeş şi CSA Steaua, Dragoş Luscan a abandonat cariera de pe “parchet” după două accidentări grave. Totul răul spre bine, pentru că aşa a devenit curios despre tainele kinetoterapiei şi recuperării medicale. A doua accidentare, la umăr, a venit în perioada petrecută la echipa din Ghencea, iar cursurile făcute la UNEFS l-au ajutat să-şi facă singur planul de recuperare.

Primul job l-a avut la echipa de polo de la CSA Steaua, însă a fost mai mult o muncă de voluntariat. Clubul îi asigura masa şi cazarea, la un cămin, însă fără să primească un salariu. În urmă cu 11 ani, în 2011, Dragoş Luscan nu se gândea că va contribui la câteva dintre cel mai importante momente din istoria recentă a sportului românesc.

ADVERTISEMENT

Bronz mondial cu naţionala de handbal feminin a României şi contactul cu Simona Halep. Prezent la singura medalie olimpică din istoria tenisului românesc

În 2015, naţionala de handbal feminin a României a câştigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale din Danemarca, după 31-22 cu Polonia în finala mică. De pregătirea fizică a Cristinei Neagu şi a colegelor ei s-a ocupat Dragoş Luscan, iar munca i-a fost apreciată de Tomas Ryde.

Anul următor, Dragoş Luscan a lucrat cu Horia Tecău şi Florin Mergea, astfel că a bifat un nou moment important. Perechea formată din cei doi jucători români a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Singura medalie olimpică din istoria tenisului românesc.

ADVERTISEMENT

După experienţa Rio, a venit colaborarea cu Simona Halep, din finalul sezonului 2016. Dragoş Luscan a stat în echipa fostului număr 1 mondial de la Turneul Campionilor şi până la Indian Wells 2017.

Trecerea de la CSM Bucureşti la Dinamo, campioana României la handbal masculin

Munca bună de la naţionala de handbal feminin a României l-a făcut să ajungă la CSM Bucureşti, atunci când Tomas Ryde a semnat cu formaţia din capitală. Timp de trei ani, până în vara lui 2021, s-a ocupat de pregătirea fizică a “tigroaicelor”, ca apoi să semneze cu Dinamo.

ADVERTISEMENT

Venirea cu Xavier Pascual la Dinamo i-a dus pe “dulăi” la un nou nivel, unul la care echipa joacă în grupele Ligii Campionilor şi obţine rezultate notabile. În sezonul recent încheiat, dinamoviştii au lucrat cu Dragoş Luscan şi acest lucru s-a văzut în victoriile entuziasmante cu Łomża Vive Kielce, vicecampioana Europei, Veszprém sau FC Porto.

Lucrează din 2017 cu David Popovici

Legătura cu nataţia a venit în 2017, când Dragoş Luscan a fost chemat de Camelia Potec să lucreze cu lotul de cadeţi la un cantonament organizat de Federaţie. Printre puşti s-a numărat şi David Popovici, o tânără speranţă a înotului românesc pe atunci. După o accidentare la genunchi, părinţii dublului campion mondial i-au cerut ajutorul şi aşa a devenit preparatorul fizic al sportivului care a scris istorie la Budapesta.

Iar colaborarea strânsă cu Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici, l-a ajutat pe sportivul de 17 ani să ajungă noua senzaţie a nataţiei mondiale. “Lucrurile n-ar merge, dacă nu ar exista o colaboare așa bună cu Adrian, pentru că Adrian e cel care mă ajută și ne ajută să înțelegem ce are nevoie David, cam care sunt problemele în apă, cam ce ar trebui lucrat, cum vede el lucrurile”, spunea Dragoş Luscan într-un interviu pentru lead.ro.

Pentru David Popovici urmează o vară de foc, cu participări la Europenele de juniori (Otopeni, 5-10 iulie), Europenele de seniori (Roma, 11-17 august) şi Mondialele de juniori (Lima, 30 august-4 septembrie). Astfel că pregătirea fizică va fi cheia pentru viitoarele victorii ale sportivului de 17 ani.

ADVERTISEMENT