News

Legătura dintre Sfântul Nicolae și București. Ce moaște ale sfântului sunt în Capitală

Între Sfântul Nicolae și Capitala României, București, există o legătură extrem de importantă din punct de vedere religios. În cel mai mare oraș al țării se află moaște din trupul sfântului.
05.12.2021 | 09:00
Legatura dintre Sfantul Nicolae si Bucuresti Ce moaste ale sfantului sunt in Capitala
Care este legătura dintre Sfântul Nicolae și București. SUrsa foto: crestinortodox.ro
ADVERTISEMENT

În fiecare an, pe 6 decembrie, Biserica Ortodoxă Română (BOR) îl sărbătorește pe unul dintre cei mai cunoscuți sfinţi din calendar creștin: Sfântul Ierarh Nicolae.

În țara noastră, circa 800.000 de cetățeni, majoritatea bărbați, își sărbătoresc onomastica. Această aduce şi bucurii pentru copii, care aşteaptă daruri de Moş Nicolae.

ADVERTISEMENT

Între Capitala României și Sfântul Nicolae există o legătură destul de specială. În București s-ar afla, spun unii reprezentanți ai bisericii, moaște ale sfântului celebrat în debutul acestei luni.

Care este legătura dintre Sfântul Nicolae și București

În prezent, trupul Sfântului Nicolae se află la Bari, oraș din sudul Italiei. În schimb, un braț al acestuia este în nord-estul Franței, iar un altul în România.

ADVERTISEMENT

Despre Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni adormit întru Domnul la începutul secolului al IV-lea, se spune că a fost înhumat în Mira Lichiei, de unde era originar și unde a păstorit ca ierarh.

Apoi, prin anul 1087, niște negustori italieni i-au deschis mormântul, au luat moaștele și le-au dus la Bari, în Italia. Ulterior, în secolul XVI, un călător valah a obținut mâna dreaptă a sfântului, pe care a adus-o la bordul unei corăbii la Constanța.

ADVERTISEMENT

Acesta a dăruit mâna Sfântului Nicolae Mitropoliei din București. Voievodul Mihai Viteazu a ferecat sfintele moaște cu aur, argint și nestemate și le-a dăruit Mănăstirii Sfântul Gheorghe Nou din București, scrie Doxologia.

Astăzi, mâna Sfântului Nicolae stă într-o lădiță de argint și poate fi venerată de pelerini. Moaștele au fost la un pas de a fi furate în 1993, însă tentativa a 2 hoți a eșuat.

ADVERTISEMENT

Ce moaşte ale sfântului sunt în Capitală

Mâna Sfântului Nicolae din București, de la biserica Sfântul Gheorghe cel Nou este anual un obiectiv de pelerinaj.

”Sunt peste 400 de ani de când acest odor se află aici în inima Bucureștiului. Este după cum se știe un dar de suflet al întregitorului de țară voievodul Mihai Viteazu, care în anul unirii celor trei principate românești adică la 1600 dăruiește bisericii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe această mână binecuvântătoare a Sfântului Mucenic Nicolae și lasă o mărturie un epitaf care este însctis pe raclă cu litere slavone și acolo se spune ”Această mână a fost dăruită de către Ion Mihail Voievod și Doamna Stanca împreună cu fiul lor Necula Voievod.

Iar ispravnic (adică cel care duce la împlinire porunca domnească) este mitropolitul Țării Românești, (al Valahiei cum se numea atunci) Eftimie” a declarat preot dr. Emil Nedelea Cărămizaru.

Clerici italieni: ”Moaștele de la București ale Sfântului Nicolae sunt false”

Cu toate acestea, clericii de la Biserica San Nicola din Bari, acolo unde rămășițele Sfântului Nicolae au fost atestate științific în 1957, susțin că povestea sosirii moaștelor la București nu este reală.

”Legenda spune că Mihai Voievod, pentru meritele sale în războiul împotriva musulmanilor, a primit ca donație din partea Arhiepiscopului de Bari, la sfârșitul secolului al XVI-lea, o relicvă a Sfântului. Nu știm dacă relicva era autentică, dar este cert că această explicație nu are o bază reală deoarece arhiepiscopul de Bari nu avea autoritatea de a lua moaște din biserica San Nicola (Catedrala era, la acea vreme, în conflict cu Biserica San Nicola) și în plus (cu excepția papei Urban al II-lea în 1089) nici un papă sau arhiepiscop de-a lungul istoriei nu au mai deschis mormântul Sfântului Nicolae din Bari”, a declarat, în exclusivitate pentru România liberă, fratele Gerardo, din partea lăcașului de cult italian.

Biserica din Bari mai adaugă faptul că: ”toate relicvele Sfântului Nicolae din Roma sau de oriunde sunt false”.

Pe de altă parte, preoții italieni lasă o urmă de mister asupra provenienței osemintelor de la București. ”Totuși, trebuie ținut cont de faptul că marinarii au adus relicva la Bari din Mira (unde era îngropată inițial – n.r.) în 1087, într-un moment în care prin Europa circulau deja numeroase părți ale corpului Sfântului. Mai mult, o bucățică a fost cel mai probabil furată din Bari și dusă în Franța”.

ADVERTISEMENT
Tags: