News

Legăturile misterioase ale lui Aleksandr Dughin cu România. Ce rol au avut Adrian Năstase și oamenii Bisericii

Numele lui Aleksandr Dughin nu este străin de România. Ideologul lui Putin a fost asociat cu nume precum Adrian Năstase, Ion Iliescu sau Dan Puric.
21.08.2022 | 22:10
Legaturile misterioase ale lui Aleksandr Dughin cu Romania Ce rol au avut Adrian Nastase si oamenii Bisericii
Aleksandr Dughin la București în 2017 Foto: Lucian Muntean/PressOne
ADVERTISEMENT

Ideologul rus a făcut mai multe vizite în România pentru a încerca să creeze un cerc de prieteni ai Moscovei și pentru a promova interesele Rusiei și teoria eurasianismului.

Legăturile misterioase ale lui Aleksandr Dughin cu România

În 2013, Aleksandr Dughin s-a întâlnit cu fostul premier al României Adrian Năstase la Fundaţia Europeană Titulescu, fondată și condusă de Năstase.

ADVERTISEMENT

„Mi-a mărturisit admiraţia sa pentru cultura românească şi mi-a împărtăşit câteva dintre ideile care, în viziunea sa, constituie punţi de legătură cu spaţiul eurasiatic, cea mai importantă dintre acestea fiind filonul ortodox profund al identităţii şi spiritualităţii româneşti.

Desigur, discuţia a fost mult mai amplă, fiind abordate atât evoluţiile actuale în plan internaţional, cât şi posibile scenarii legate de viitoarea configuraţie geostrategică a lumii”, scria Adrian Năstase pe blogul său pe 17 septembrie 2013, ziua în care a avut loc întâlnirea, relatează Libertatea.

ADVERTISEMENT

A doua vizită, dedicată clerului

Potrivit relatărilor HotNews, în vara lui 2014, Dughin a revenit în România și, timp de patru zile, a avut întâlniri cu stareți de mănăstiri din zonele Neamț și Suceava.

„S-a întâlnit cu mai multe fețe bisericești, pentru că are proiectul eurasiatic, deci pe dânsul îl interesează foarte mult fețele bisericești”, a declarat atunci scriitorul Mircea Popa, secretar general al Fundației România-Rusia.

ADVERTISEMENT

Însă Patriarhia Română a negat categoric că vreun reprezentant al său s-a întâlnit cu Aleksandr Dughin.

Prietenii Rusiei

Mai multe documente ce ar fi aparținut lui George Gavrisha, asistentul personal al lui Aleksandr Dughin, au fost publicate de jurnaliștii site-ului de investigații ucrainean Texy.

ADVERTISEMENT

Printre documente era și o listă cu „prieteni ai Rusiei”. 24 de români din diverse domenii profesori, scriitori, politicieni, chiar preoţi, se regăseau pe acea listă. Cele mai sonore nume: Ion Iliescu, Adrian Năstase și Dan Puric.

Dacănii au negat veridicitatea informațiilor, alții s-au abținut de la comentarii.

Aleksandr Dughin s-a mai aflat o dată în România, în aprilie 2017, cu ocazia lansării la București a volumului „Destin eurasianist” – o antologie de texte traduse în română de Iurie Roșca, fost vicepremier al Republicii Moldova.

Potrivit PressOne, lansarea de carte a fost, în realitate, pretext pentru o conferință de trei ore, în cadrul căreia Dughin și-a prezentat viziunea politică și a vorbit despre relația dintre România și Federația Rusă.

ADVERTISEMENT