News

Legăturile neștiute cu România ale jurnalistului britanic rănit în războiul din Ucraina. Stuart Ramsay, urmărit penal de procurorii DIICOT

Stuart Ramsay, jurnalistul britanic împușcat în Ucraina în urmă cu o lună, a fost în România acum 7 ani și s-a prefăcut că ar cumpăra arme de contrabandă.
26.04.2022 | 11:43
Legaturile nestiute cu Romania ale jurnalistului britanic ranit in razboiul din Ucraina Stuart Ramsay urmarit penal de procurorii DIICOT
Stuart Ramsay, jurnalistul rănit în Ucraina, e acuzat că a mimat cumpărarea unor arme din România / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Stuart Ramsay, unul din reporterii de război ai postului britanic Sky News, a fost rănit într-o ambuscadă, în timp ce realiza un reportaj în Kiev, în urmă cu o lună. Jurnalistul este una și aceeași persoană cu cel care a declanșat un scandal uriaș și a fugit de ancheta penală, după ce a susținut că a cumpărat armament de contrabandă din Ucraina, de la 3 români de lângă Bistrița. Cei trei sunt și astăzi prin tribunale, riscând o pedeapsă cu închisoare.

Stuart Ramsay, rănit în timpul unei ambuscade, lângă Kiev

Deși autoritățile române l-au acuzat oficial că a mințit în reportajul realizat aici, Stuart Ramsay a continuat să rămână unul din cei mai apreciați reporteri de război din Marea Britanie. În urmă cu mai puțin de o lună, Ramsay a fost în Ucraina, unde a fost rănit în timpul unei ambuscade, pe drumul dintre Kiev și Bucea.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul a povestit că mașina în care se afla echipa lui a fost atacată din senin de un sabotor rus iar cei cinci oameni din interiorul ei, au reușit să se salveze cu greu. Ramsay a fost atins de un glonț în zona inferioară a spatelui, în timp ce cameramanul de la Sky a fost lovit de două ori în vesta de protecție. ”Am fost 100% sigur că voi muri”, a spus Ramsay, care a reușit totuși să iasă din mașină și să se adăpostească într-un depozit protejat de armata ucraineană.

Jurnalistul de la Sky, acuzat de cel mai mare fake-news realizat de un străin în România

În România, cetățeanul britanic Ramsay Stuart Ross are în palmares un dosar deschis acum 7 ani de DIICOT, în cazul așa-zișilor vânzători de arme pe care jurnaliștii de la Sky News i-au descoperit în România. Ramsay și alți doi jurnaliști din echipa lui au fost acuzați de comunicarea de informații false și constituirea unui grup infracțional organizat iar autoritățile noastre au cerut încă din 2016 audierea suspecților și predarea tuturor materialelor filmate în România, în perioada 29.07 – 31.07.2016.

ADVERTISEMENT

Reportajul pe care Stuart Ramsay l-a filmat în România a fost difuzat pe data de 07.08.2016 la postul de televiziune Sky News, a avut o durată de 11 minute și 49 de secunde și a cuprins imagini filmate pe teren și colaje realizate în timpul atentatelor teroriste de la Charlei Hebdo și Bataclan.

”Un grup mafiot Est-European a spus postului Sky News că sunt pregătiți să vândă arme automate oricui, inclusiv teroriștilor. Analiștii de securitate se tem că armele pot ajunge în mâinile celulelor teroriștilor islamiste sau a lupilor singuratici ucigași, care pot intenționa să comită un atac “peristyle”.

ADVERTISEMENT

Corespondentul nostru șef Stuart Ramsay s-a deplasat în România pentru a se întâlni cu dealerii de arme care pretind că ar controla mii de arme. Ne-a trimis acest reportaj din estul țării, de lângă granița cu Ucraina”, se arăta în documentarul filmat de Ramsay în România.

”Traficanții” de arme erau de fapt actori-vânători

”Traficanții de arme” din România au fost ulterior identificați și trimiși în judecată. Din anchetă a reieșit faptul că S. Jaspul, unul din cei trei englezi veniți în România, l-a contactat pe unul din falșii traficanți de arme ”pe care l-a întrebat dacă ar cunoaște persoane din România ce ar fi dispuse să participe la o filmare realizată în țară, în care să joace rolul unor ”traficanți de arme”, respectiv să prezinte în acest context arme de foc militare, inclusiv de tip Kalashinikov, activități pentru care ar urma să fie remunerați în mod corespunzător”. Suma pe care britanicul a promis-o a fost de 2.000 de euro.

ADVERTISEMENT

După câteva zile, se arată în dosar, ”traficantul” și-a sunat un prieten vânător din localitatea Iernut, jud Mureș, care deținea în mod legal mai multe arme, pe care l-a întrebat dacă nu vrea să apară într-o filmare, în schimbul unei sume de bani. Acesta a răspuns afirmativ și l-a sunat și pe vărul său, tot vânător, din Bistrița.

Scenariul, stabilit încă din Marea Britanie

Ulterior, Aurelian Mihai Szanto, unul din cei trei inculpați, a fost din nou contactat de reporterul Sky, care i-a oferit un loc de muncă, susțin procurorii DIICOT. Acesta urma să fie translator și ”fixer” (să identifice persoane dispuse să participe la realizarea unor documentare jurnalistice).

”După această convorbire telefonică, inculpatul a fost invitat de către S. JASPUL, la locuința sa din Warwick, Marea Britanie (localitate situată în apropierea celei în care locuia inculpatul, și anume Leamington Spa).

Cu această ocazie, S. JASPUL i-a transmis inculpatului toate detaliile scenariului și regiei imaginate de jurnaliștii postului de televiziune ”Sky News” pentru realizarea reportajului, și anume: au cerut ca cele două persoane din România să joace rolul unor ”traficanți de arme”; să se prezinte sub nume rusești, respectiv ”V.” și ”Iuri”; să pretindă că sunt din Republica Moldova, dar să vorbească limba română, iar despre armele de foc pe care le vor prezenta să precizeze că proveneau din Ucraina și au fost obținute prin contrabandă.

Printre armele de foc prezentate să se regăsească și un pistol-mitralieră tip ”Kalashnikov” sau ceva similar; întâlnirea cu așa-zișii ”traficanți de arme” să fie prezentată ca având loc la granița României cu Republica Moldova; aceștia să se deplaseze cu un autoturism fără numere de înmatriculare, pentru a se crea aparența unor traficanți de arme veritabili care circulă în zone izolate cu autovehicule ce nu se supun regimului legal de evidență”, se mai arată în dosar. Procurorii DIICOT spun că românul a călătorit din Marea Britanie în țară pe cheltuiala Sky News.

Procurori: ”Stuart Ramsay a făcut plata”

În fine, întâlnirea cu ”traficanții de arme” a avut loc în iulie 2016, iar în timpul filmării, aceștia au purtat cagule și ochelari de soare. Ei au venit cu mai multe arme de vânătoare, pe care le-au prezentat ca fiind de asalt. Unul din vânători a împrumutat de la un prieten o pușcă cu glonț marca Ratmil UM Sadu, pe care a declarat-o ca fiind Kalashinkov.

După încheierea filmrilor, în aceeași seară, britanicii s-au întâlnit cu ”fixerul” român, căruia i-au înmânat banii.

”Cu această ocazie, RAMSAY STUART ROSS i-a cerut lui SUMMERS CRAIG STUART să-i înmâneze suma de bani promisă pentru intermediere și realizarea filmării, astfel încât a primit de la acesta suma de 1.000 euro (identificată cu ocazia percheziției domiciliare din data de 10.08.2016), iar de la S. JASPUL alias ”P. Samurai” a primit încă 1.000 de euro, destinată plății prietenilor care îl ajutaseră”, se mai arată în dosar.

După difuzarea reportajului, DIICOT a demarat o anchetă, în urma căreia s-a constatat că întreaga filmare fusese, de fapt, regizată. ”Traficanții” și jurnaliștii englezi s-au ales cu dosar penal. Autoritățile britanice au ignorat pur și simplu apelurile venite din partea României, în timp ce Ramsay a negat că ar fi o știre regizată și a scris pe Twitter că ”totul este adevărat”.

Autoritățile române, tratate cu indiferență de cele britanice

Pe 16 august 2016, IGPR –DCCO a solicitat Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii la București – Biroul ofițerului N.C.A. (National Crime Agency) să comunice toate datele de identificare a cetățenilor britanici care făceau obiectul cercetătorilor. Nu s-a primit nici un răspuns până în februarie 2017, când ofițerul de poliție delegat a luat legătura direct cu ofițerul N.C.A., care a i-a comunicat verbal că, întrucât în cauză este formulată și o cerere de comisie rogatorie, ar fi în imposibilitatea de a comunica datele solicitate prin adresa DCCO.

Pe 17.08.2016, a fost transmisă către DIICOT cererea de comisie rogatorie adresată UK Central Authority – International Criminality Unit Home Office, cu obiect audierea suspecților Ramsay Stuart Ross, S. Jaspul și Summers Craig Stuart. Au fost atașate întrebările pentru cei trei și s-a solicitat autorităților competente din Marea Britanie să ceară postului de televiziune Sky News să predea toate înregistrările realizate în România.

Englezii au refuzat să-l ancheteze pe Ramsay pentru a nu prejudicia ”ordinea publică”

Pe 14 septembrie 2016, Ministerul de Interne al Marii Britanii, Unitatea de Combatere a Infracționalității, a solicitat DIICOT date suplimentare cu privire la infracțiunea de nerespeactarea regimului armelor și munițiilor și aplicarea acestui articol în raport cu acțiunile jurnaliștilor britanici.

Pe 07.10.2016, s-a făcut o nouă adresă către M.A.I. în care au fost date lămuriri suplimentare și a fost reiterată cererea de efectuare a actelor de urmărire penală cuprinse în cererea de comisie rogatorie.

Pentru că nici acum nu s-a primit un răspuns, pe 19.01.2017 a fost formulată o nouă adresă prin intermediul Serviciului de Cooperare, Reprezentare și Asistență Judiciară Internațională al DIICOT.

În fine, pe 31.03.2017, a venit răspunsul de la Ministerul de Interne britanic. Acesta ”a comunicat faptul că, în urma analizării cererii de comisie rogatorie de către DIICOT, s-a precizat că furnizarea asistenței judiciare autorităților competente din România va prejudicia ordinea publică din Regatul Unit al Marii Britanii”!

”Traficanții”, condamnați la închisoare cu suspendare

Pentru că ancheta trena, dosarul britanicilor a fost disjuns de cel al românilor și pus la păstrare. ”Traficanții” au fost judecați și condamnați, în februarie 2021, la închisoare cu suspendare: Aurelian Mihai Szanto – 10 luni, Attila Csaba Pantics – 2 ani și 10 luni (din cauza unei recidive) și Levente Pantics – 10 luni. DIICOT și doi dintre inculpați au făcut apel la decizie, dosarul urmând să fie rejudecat.

Stuart Ramsay a continuat să facă reportaje și să transmită din zone de conflict. În august 2021, el a fost la Kabul, chiar înainte ca talibanii să ocupe capitala Afganistanului. Atunci, el a acuzat ministerul apărării din Marea Britanie că vrea să păstreze la secret operațiunea de retragere a trupelor britanice, asta după ce a fost pur și simplu dat afară dintr-o unitate militară, unde filma pentru Sky News.

ADVERTISEMENT