News

Guvernul României declară război speculanților. Nicolae Ciucă: „Avem datoria să protejăm cetățenii”

Guvernul României nu va mai tolera specula în țara noastră, astfel că a pregătit o lege care e menită să protejeze cetățenii României, lucru anunțat de premierul Nicolae Ciucă.
16.06.2022 | 12:29
Guvernul Romaniei declara razboi speculantilor Nicolae Ciuca Avem datoria sa protejam cetatenii
Premierul Nicolae Ciucă le declară război speculanților. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Așadar, Guvernul va stabili mai multe categorii de bunuri și produse pentru care prețurile nu pot crește nejustificat. „Avem datoria să protejăm cetăţenii”, a anunțat Ciucă.

Guvernul României pregătește legea anti-speculă

Guvernul va dezbate joi, 16 iunie, un proiect de OUG care e menit să combată acțiunile speculative. Actul va stabili clar unele categorii de bunuri și produse pentru care prețurile nu pot să mai crească nejustificat. Totodată, va fi interzisă limitarea producției acestor categorii de bunuri, dar și stocarea lor nejustificată în speranța că se va crea un deficit pe piață.

ADVERTISEMENT

Măștile de protecție în timpul pandemiei, precum și prețul la carburanți după izbucnirea războiului din Ucraina sunt doar două exemple menite să fie combătute de noua lege, conform News.ro.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat că proiectul de ordonanță de urgență are scopul de a crea ”statului un instrument pentru a interveni în situaţii excepţionale, de criză, când sunt disfuncţionalităţi în funcţionarea pieţei”. Important, nu amenzile vor fi cele care vor speria speculanții și posibilitatea confiscării mărfii.

ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă a oferit mai multe detalii: ”Trebuie să evităm situații pe care am putut să le vedem atât în timpul pandemiei de Covid-19, cât și în prima perioadă de după acțiunea militară rusă din Ucraina. Avem datoria să ne protejăm cetățenii, mediul de afaceri.

Cred că e important ca în acest cadru să asigurăm un cadru cât se poate de bine reglementat și onest între cerere și ofertă pentru a putea să combatem orice creștere artificială a prețurilor”.

ADVERTISEMENT

Românii au fost indignați la începutul pandemiei de Covid-19 de modul în care măștile de protecție se vindeau la prețuri exagerate, de 10-20 de lei, în condițiile în care portul măștii era obligatoriu în anumite spații aglomerate, precum și în spațiile închise.

De asemenea, prețul la carburanți a explodat într-o zi după izbucnirea războiului din Rusia, pe fondul unor știri false. Românii au făcut plinul la un cost exagerat, blocând benzinăriile, pompând bani nejustificați în buzunarele unor companii care au speculat naivitatea oamenilor.

ADVERTISEMENT