Locuiți la casă și aveți intenția de a vă instala camere de supraveghere în curte? Există o lege pe care românii nu o cunosc și care, în unele cazuri, poate crea probleme. Ce rol pot avea, în unele situații, vecinii.
În prezent, nevoia de siguranță a fiecărui cetățean este un aspect prioritar. De la locuința personală, până la locul de muncă, supravegherea video ne oferă un control în timp real asupra perimetrului acoperit.
Camerele video s-au dezvoltat accelerat în ultimii ani. Ele vin cu noi opțiuni ori de câte ori este implementată o nouă tehnologie. Cetățenii le folosesc cu mai multe scopuri, de la verificarea copiilor, până la identificarea unui hoț care a pătruns în incintă. În orice situație, un sistem de supraveghere este investiția potrivită.
Cetățenii din România care vor să își monteze camere de supraveghere în locuințe trebuie să respecte câteva reguli importante. Dacă nu țin seama de ele și la ignoră riscă să scoată bani frumoși din buzunare.
Dacă ne uităm la noile reglementări, vedem cum românii care își montează sisteme de supraveghere trebuie să țină cont de regulamentul GDPR. Există o Lege clară în acest sens, cea cu nr 333/2003.
Actul reglementează paza obiectivelor și protecția bunurilor. De exemplu, în cazul în care camerele de supraveghere surprind imagini de pe spațiul public, proprietarii trebuie să informeze persoanele care apar în cadru. Se pot folosi afișe care să avertizeze asupra prezenței camerelor de luat vederi, precum: ”Atenție! Proprietate supravegheată video”.
Litera legii se referă și la persoanele care montează camere în bloc. Alături de informarea cu afișe, proprietarii sunt obligați să specifice și motivul supravegherii. E foarte important ca proprietarul să adauge date de contact, pentru ca persoanele surprinse să solicite informații suplimentare despre imaginile înregistrate.
În România, supravegherea video poate fi efectuată în mai multe scopuri. Printre ele: prevenirea și combaterea săvârșirii infracțiunilor, supravegherea traficului rutier sau asigurarea pazei și protecției persoanelor, bunurilor si valorilor, a imobilelor.
O obligație legată de acordul vecinilor pentru instalarea camerelor de supraveghere în România depinde de contextul specific al utilizării acestora și de locul unde sunt montate.
Astfel, e important de spus că NU este necesar acordul vecinilor dacă camerele sunt instalate strict pe proprietatea ta. Putem instala o cameră în curte, pe peretele casei sau la intrarea în locuință care supraveghează exclusiv spațiul nostru privat.
În schimb, avem nevoie de un acord al vecinilor dacă aceste camere de supraveghere captează imagini din spații care nu ne aparțin, cum ar fi curtea acestora, proprietăți adiacente, sau zone publice (drumuri, trotuare), conform Spionescu.
Pot fi situații în care o cameră montată în curtea noastră filmează accidental curtea vecinului. Acesta poate considera că îi este invadat dreptul la viață privată și poate solicita ajustarea unghiului camerei sau chiar eliminarea acesteia.
De asemenea, e necesar acordul de la vecini și pentru instalarea camerelor de supraveghere în spații comune. Enumerăm aici scările de bloc, parcările, sau curțile interioare. Acest proces implică respectarea legislației relevante, cum ar fi Legea nr. 196/2018 privind asociațiile de proprietari și GDPR, și presupune mai mulți pași.
Ce se întâmplă dacă nu respectați legea? Ei bine, în acest caz puteți fi supus unei sancțiuni din partea ANSPDCP (Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal). Poate fi vorba despre o amendă, dar puteți să aveți probleme și în justiție. Vecinul poate solicita despăgubiri în instanță.
Cele mai întâlnite motive pentru care pot apărea conflicte cu vecinii sunt cele legate de încălcarea vieții private. Se întâmplă asta atunci când camerele supraveghează accidental proprietăți adiacente (curți, ferestre) sau zone unde vecinii se așteaptă la intimitate.