News

Legea a fost promulgată! Ce se întâmplă cu cei care comit agresiuni sexuale

20.06.2019 | 14:42
Legea a fost promulgata Ce se intampla cu cei care comit agresiuni sexuale

A fost promulgată una dintre cele mai așteptate legi de către victimele agresiunilor sexuale din România. Președintele Klaus Iohannis a semnat un act normativ cheie care prevede monitorizarea permanentă a violatorilor după săvârșirea faptei. Astfel că, potrivit noii legi, agresorii sexuali vor fi înscriși într-un Registru național și vor fi nevoiți să dea raportul la tot ceea ce fac.

O lege așteptată de toată lumea

Agresorii vor comunica poliției o dată la trei luni anumite informații importante precum sursa de câștig, profesia, domiciliul, dacă locuiesc cu persoane cu dizabilități, femei vulnerabile ori minori ori dacă intră în contact cu personal din școli sau spitale. Dacă persoana care a comis o agresiune sexuală și-a schimbat adresa, trebuie să anunțe poliția în cel mult 3 până la 15 zile de la schimbarea de domiciliu.

Legea a fost inițiată de deputatul independent Oana Bîzgan și a fost votată de 111 parlamentari din toate partidele politice. În Registrul național de monitorizare vor fi urmăriți nu doar cei acuzați de agresiune fizică sau viol, ci și persoanele care sunt acuzate de hărțuire, iar cadrul este unul mult mai larg, după cum urmează în rândurile de mai jos.

Oana Bîzgan, ex-USR, este deputatul care a inițiat legea. Sursa foto: Facebook Oana Bîzgan

Ce fel de infractori vor fi incluși în registrul de monitorizare

În respectivul registru vor fi incluse persoanele care au comis următoarele infracțiuni: trafic de persoane, trafic de minori, ultraj contra bunelor moravuri, incest, folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, pornografia infantilă, act sexual cu un minor, corupere sexuală, racolare a minorilor în scop sexual, viol, folosire a prostituției infantile, folosire a unui minor în scop de cerșetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, agresiune sexuală și proxenetism.

În acest registru vor fi incluse nu doar persoanele din România care au avut probleme cu legea, ci și străinii care au fost condamnați în afară pentru oricare din infracțiunile enumerate mai sus. Datele din registru sunt, evident, confidențiale, cu excepția cazurilor când sunt folosite în scopuri judiciare și sunt cerute, așadar, de judecători. Comunicarea datelor de interes public din registru se vor face în baza legii accesului la informații de interes public 544/2001.

 

Tags: