News

Legea a fost votată. Zeci de mii de deținuți din Turcia, eliberați de teama coronavirusului.

14.04.2020 | 08:27
Legea a fost votata Zeci de mii de detinuti din Turcia eliberati de teama coronavirusului
ADVERTISEMENT

Parlamentarii din Turcia au adoptat un proiect de lege care prevede ca un număr impresionant de deținuți să fie eliberați din închisori din cauza pandemiei de coronavirus, tocmai pentru a evita răspândirea acestui virus.

Proiect de lege care prevede eliberarea zeci de mii de deținuți din Turcia

Un proiect de lege care aprobă eliberarea a zeci de mii de deținuți din Turcia a fost adoptat la scurt timp după ce a fost votat. Parlamentarii au luat această decizie în încercarea de a debloca închisorile amenințate de pandemia de coronavirus, însă proiectul a fost aspru criticat de ONG-uri.

ADVERTISEMENT

„Proiectul a devenit lege la scurt timp după ce a fost adoptat”, a anunţat legislativul pe contul său oficial de Twitter. Legea privind eliberarea unor deţinuţi a fost adoptată cu 279 pentru şi 51 contra.

Legea, criticată de organizațiile neguvernamentale din Turcia

Human Rights Watch şi Amnesty International, două organizaţii neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului, au criticat aspru legea dată. Reprezentanții ONG-urilor exclud eliberarea deţinuţilor condamnaţi în baza unor controversate legi antiteroriste.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aceste ONG-uri au condamnat și excluderea din această măsură a numeroși jurnalişti, opozanţi politici şi avocaţi care nu au fost judecați până la această oră și se află în arest preventiv.

„Numeroase persoane care sunt în închisoare pentru că au făcut uz de drepturile lor – şi nu au comis nicio crimă – sunt excluse (din măsura de eliberare) pentru că guvernul a ales să folosească legile sale antiteroriste foarte flexibile, excesiv de întinse şi vagi”, a declarat un responsabil al Amnesty International, Andrew Gardner, relatează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Printre persoanele care sunt excluse din această lege se numără omul de afaceri şi filantrop Osman Kavala şi politicianul kurd Selahattin Demirtas.

Potrivit ultimelor date de ministrul sănătăţii Fahrettin Koca, în Turcia 3.957 de bolnavi infectați cu COVID-19 s-au vindecat şi au fost externaţi, în timp ce 1.786 se află la terapie intensivă. De asemenea, numărul cazurilor a ajuns la 61.049 de persoane.

ADVERTISEMENT

 

 

 

Tags: