News

Legea Anastasia, adoptată de Senat. Închisoare pentru șoferii băuți sau drogați care provoacă accidente mortale

Șoferii băuți sau drogați care provoacă accidente mortale vor primi pedepse mult mai aspre, până la închisoare cu executare. Legea Anastasia a fost adoptată de Senat.
08.02.2023 | 07:46
Legea Anastasia adoptata de Senat Inchisoare pentru soferii bauti sau drogati care provoaca accidente mortale
Legea Anastasia: Închisoare pentru șoferii băuți sau drogați care provoacă accidente mortale. Sursa foto: Observator News / caranddriver.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În curând, șoferii inconștienți din România care se urcă băuți, fără permis sau drogați la volan și provoacă accidente grave vor fi pedepsiți mult mai aspru de lege.

Legea Anastasia: Închisoare pentru șoferii băuți sau drogați care provoacă accidente mortale

Conform statisticilor, aproximativ 20.000 de persoane ajung anual în fața instanțelor de judecată pentru conducere fără permis, sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice. Din păcate, legea e de partea lor: judecătorii îi cheamă, îi audiază şi apoi ajung în libertate.

ADVERTISEMENT

O tragedie produsă în vara anului trecut are șanse uriașe să schimbe această situație. Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, Anastasia, o fetiță de doar 4 anișori, era ucisă pe o șosea din România, în fața casei. Micuța a fost spulberată, la Iași, de o șoferiță care conducea fără permis auto.

Încă din toamnă, autoritățile au decis că e timpul ca cei vinovați de astfel de evenimente să plătească.

ADVERTISEMENT

Un proiect de lege vrea să schimbe regula şi să-i trimită la închisoare pe cei care conduc fără permis, sub influenţa drogurilor sau a alcoolului. Actul normativ poartă numele unei fetiţe omorâte în faţa casei chiar de ziua ei: ”Legea Anastasia”.

În etapa următoare, acest proiect va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

ADVERTISEMENT

Legea Anastasia, adoptată de Senat

La începutul acestei săptămâni, Senatul a adoptat, în unanimitate, propunerea legislativă pentru completarea Codului penal care prevede ca şoferii drogaţi, băuți sau fără permis care au generat un accident rutier mortal să fie pedepsiţi cu închisoarea cu executare.

De notat că proiectul a fost iniţiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc. Propunerea legislativă a fost reintrodusă în circuitul parlamentar în noiembrie 2022. Anterior, în 2019 a fost respinsă de Parlament.

ADVERTISEMENT

O parte semnificativă a accidentelor grave de circulaţie soldate cu victime decedate o reprezintă cazurile de ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului.

Practica instanţelor de judecată de a soluţiona astfel de cazuri prin hotărâri definitive şi irevocabile de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere a intrat în atenţia opiniei publice, atitudinea generală fiind că sancţiunea aplicată este considerată prea blândă în raport cu (…) relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, scrie Radio România.

Robert Cazanciuc propune și alte pedepse pentru acești șoferi inconștienți. El a precizat că intenţionează să propună şi modificarea Codului rutier. Senatorul vrea ca cei care au produs un accident soldat cu decese să nu mai aibă dreptul de a mai conduce pe drumurile publice.

Să fim foarte bine înţeleşi. Nu vreau să ajungă nimeni la închisoare. Dacă cineva e la închisoare, înseamnă că altcineva a murit. Este un semnal de alarmă pentru noi toţi. Când vedem pe cineva despre care ştim, la o petrecere, că a consumat substanţe interzise să-l tragem de mânecă să nu urce la volan.

Nu e suficientă această lege. Va trebui să modificăm şi Codul rutier, astfel încât cei care produc aceste accidente să nu mai poată urca niciodată la volan”, a mai spus senatorul social-democrat.

ADVERTISEMENT