News

Legea „anti-LGBT” a UDMR. Proiectul este o variantă mult diluată a legislației introduse de Viktor Orban

Un proiect de lege inițiat de către șapte deputați UDMR a provocat vâlvă întrucât ar relua legea adoptată anul trecut în Ungaria privind accesul minorilor la informații despre homosexualitate sau schimbarea sexului.
06.01.2022 | 10:02
Legea antiLGBT a UDMR Proiectul este o varianta mult diluata a legislatiei introduse de Viktor Orban
Proiectul UDMR este mult mai puțin restrictiv decât cel din Ungaria/ Sursa Foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Un grup de parlamentari UDMR a depus la Parlament un proiect de lege prin care se propune modificarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, amendamentele vizând reglementări legate de stabilirea sexului la naștere sau popularizarea homosexualității sau a schimbării de sex în rândul minorilor.

Proiectul a creat temeri că România ar prelua modelul Ungariei unde o lege cu obiect asemenător a provocat revoltă în rândul organizațiilor LGBT și a majorității guvernelor Uniunii Europene, guvernul lui Viktor Orban fiind acuzat de homofobie.

ADVERTISEMENT

Numai că proiectul inițiat de către cei de la UDMR este o variantă mult diluată față de legea adoptată în Ungaria, parlamentarii Uniunii propunând modificări de o anvergură mult mai restrânsă decât cele legiferate în țara vecină.

Sexul copilului la naștere, stabilit doar de medic

În momentul de față, Legea 272/2004 privind drepturile copilului prevede că fiecare copil are dreptul la stabilirea și păstrarea identității sale. Proiectul UDMR introduce un alineat suplimentar prin care este definită identitatea unui copil. Astfel, identitatea la naștere are următoarele elemente: numele, sexul, cetățenia și naționalitatea.

ADVERTISEMENT

O altă prevedere nouă propusă de parlamentarii Uniunii este ca numele și naționalitatea copilului la naștere să fie stabilite de părinți, iar sexul de către medic care va avea doar două variante: feminin sau masculin. Practic, este blocată posibilitatea ca părinții să definească sexul copilului ca „neutru” sau „intersex”.

Dispute mai aprinse în Parlament ar putea genera propunerea de modificare a articolului 46, alineatul 1 unde, în forma actuală, se spune că autoritățile administrației centrale sau locale, precum și instituțiile cu atribuții în domeniile sănătății și educației trebuie să adopte „toate măsurile necesare pentru derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

ADVERTISEMENT

În forma susținută de UDMR, aceste programe de educație sunt condiționate de acordul părinților sau tutorilor legali, care pot cere scutirea copiilor pe care îi au în îngrijire de la aceste ore. Subiectul orelor de educație sexuală a provocat controverse și anul trecut când Guvernul a intenționat să le introducă în școli ca o disciplină distinctă.

Schimbarea majoră vizează articolul 89 care, actualmente are următoarea formă: „Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migrației ilegale, răpirii, violenței, pornografiei prin internet, precum și a oricăror forme de violență, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.

ADVERTISEMENT

Parlamentarii UDMR propun extinderea articolului astfel încât să fie stipulat și dreptul copilului „de a fi protejat împotriva difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității”.

O lege mult mai „slabă” decât cea ungară

Astfel, protecția copiilor față de promovarea schimbării de sex sau a homosexualității este inclusă printre generalitățile prevăzute deja în legea existentă.  Prevederea propusă reia esența legii adoptate în Ungaria, însă fără măsurile specifice și restricțiile prevăzute expres în legislația din țara vecină.

De exemplu, Consiliul Media din Ungaria a primit în mod expres ca atribuție să vegheze ca minorii să nu fie expuși în programele radio sau TV la materiale privind homosexualitatea.  De asemenea, autoritățile de la Budapesta au stabilit că orele de educație sexuală în școli pot fi predate doar de către persoane sau organizații înscrise într-un registru oficial, cu scopul de a elimina organizațiile care promovau drepturile comunității LGBT.

Materialele care prezintă comportamente homosexuale sau transgender nu pot fi comercializate decât sigilate, fără a putea fi afișate în vitrine, cu avertisment „interzis minorilor sub 18 ani”, la o distanță minimă de 200 de metri de școli sau biserici. Normele de aplicare ale legii ungare stipulează că respectarea acestor norme cade în sarcina instituției care se ocupă de protecția consumatorului.

Ca justificare pentru aceste măsuri, guvernul lui Viktor Orban a invocat apariția unei cărți pentru copii. „Țara Minunilor este pentru toți”, în care apar personaje din povești reprezentând diverse minorități, îndeosebi romi și homosexuali. Cartea a scandalizat mediile conservatoare ungare care au cerut ca minorii să nu fie expuși la asemenea gen de materiale.

O altă prevedere care nu se regăsește în proiectul depus de UDMR vizează interzicerea reclamelor care fac referire la homosexualitate, dacă respectivele reclame au ca țintă un public sub 18 ani.

De asemenea, un alt motiv pentru care legea din Ungaria a scandalizat cancelariile europene a fost legat de faptul că principalele prevederi au fost introduse în cursul dezbaterii parlamentare ca amendamente la un proiect de lege care viza combaterea pedofiliei, iar asimilarea homosexualității cu pedofilia nu a făcut decât să intensifice criticile aduse guvernului Orban. În plus, Comisia de la Veneția a avertizat că astfel sunt create condițiile pentru o discriminare activă a homosexualilor în Ungaria.

ADVERTISEMENT
Tags: