News

Legea antifumat se aplică şi miniştrilor. Premierul a interzis fumatul pe holurile Guvernului

Începând cu data de 17 martie, când intră în vigoare legea antifumat, nici miniştrii nu vor mai avea voie să fumeze pe holurile Guvernului. Premierul, Dacian Cioloş, le va cere acestora să nu...
13.03.2016 | 12:33
Legea antifumat se aplica si ministrilor Premierul a interzis fumatul pe holurile Guvernului

Începând cu data de 17 martie, când intră în vigoare legea antifumat, nici miniştrii nu vor mai avea voie să fumeze pe holurile Guvernului. Premierul, Dacian Cioloş, le va cere acestora să nu mai fumeze atunci când vin la Guvern.

„Premierul Dacian Cioloş le va solicita expres miniştrilor să nu mai fumeze când vin la Guvern”, a declarat vineri pentru Republica.ro purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Primul-ministru le va face acest anunţ oficial miniştrilor săptămâna viitoare, când legea antifumat va intra în vigoare, a adăugat Dan Suciu. El a precizat că scrumierele de pe holurile Guvernului vor fi desfiinţate.

Guvernul României se va declara instituţie „smoke free”, în dorinţa de a da un exemplu şi celorlalte instituţii publice. „Nu ştiu dacă vom fi prima instituţie, dar da, ne declarăm ca atare”, ne-a confirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Din 17 martie românii nu vor mai avea voie să fumeze în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii – inclusiv în cele din parc – , în unităţile de învăţământ, în unităţile sanitare, precum şi cele destinate protecţiei copilului. Ţigările vor fi interzise în baruri, restaurante şi cafenele. Cei care vor dori să îşi aprindă o ţigară trebuie să iasă afară.

În plus, nici în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, nu se va mai putea fuma.

Despre ţigările electronice legea prevede doar că vor fi interzise în mijloacele de transport în comun şi la locurile de joacă pentru copii.

Potrivit noii legi, nu se va mai putea fuma nici în staţiile de transport în comun, pentru că legea publicată recent în Monitorul Oficial prevede că un spaţiu public închis este format din minimum doi pereţi şi un acoperiş, indiferent de natura lor, fie că sunt construcţii temporare sau permanente.

Fumatul va putea fi permis, potrivit legii noi, în două tipuri de spaţii publice închise, şi anume în aeroportul internaţional, unde există posibilitatea amenajării de spaţii pentru fumători, precum şi în celulele de maximă siguranţă din penitenciare, adică în celulele unde există câte un singur deţinut.

Noua lege introduce amenzi şi pentru persoanele fizice care încalcă legea, lucru care nu era menţionat în vechea lege. Amenda este de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar sfera de aplicare intră în competenţa Poliţiei şi Poliţiei locale.

Sancţiunile în cazul localurilor unde va fi încălcată legea vor fi între 5000 şi 15000 lei, iar legea prevede inclusiv măsura complementară de suspendare a activităţii în cazul încălcării repetate a legii. În cazul agenţilor economici cei care vor putea face în continuare controale şi da amenzi sunt cei de la ANPC.

Citeste mai mult pe RTV.NET