News

Legea Big Brother, în școli. Camere de supraveghere instalate în fiecare sală de clasă

23.11.2020 | 19:00
Legea Big Brother in scoli Camere de supraveghere instalate in fiecare sala de clasa
Camerele vor putea fi instalate în sălile de clasă, coridoare sau săli de festivități/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elevii din România ar putea fi supravegheați pe durata studiilor preuniversitare, de la grădiniță până la absolvirea liceului, prin instalarea de camere video în fiecare sală de clasă. Prevederea este inclusă într-un proiect de lege depus la Camera Deputaților.

Mai mult, părinții vor putea cere acces în timp real la imaginile din sălile de clasă astfel încât să-și supravegheze constant copiii în timpul orelor.

ADVERTISEMENT

Proiectul este inițiat de către deputatul PSD Ileana-Cristina Dumitrache, care susține că măsura ar fi una eficientă de combatere a bullyingului, precum și a agresării elevilor de către profesori sau invers.

Camere de supraveghere instalate chiar dacă unii părinți nu sunt de acord

Toate unitățile de învățământ din mediul privat și de stat au obligația dotării incintelor și sălilor de clasă cu camere de supraveghere audio-video”, stipulează proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Singura modalitate ca părinții să evite această situație ar fi să-și exprime dezacodul scris pentru instalarea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, însă dacă mai mult de jumătate plus unu dintre părinții elevilor înscriși într-o clasă sunt de acord, camerele vor fi instalate oricum.

În cazul camerelor video din coridoare, săli de mese, săli de festivități sau curțile școlilor, acordul părinților nu se va cere nici măcar formal. Costurile instalării vor fi suportate din bugetul Ministerul Educației, în cazul unităților de învățământ de stat, urmând ca școlile private să suporte din bugetul propriu aceste cheltuieli.

ADVERTISEMENT

Camerele de supraveghere vor funcționa pe durata cât elevii se vor afla în școală, fără să poată fi oprite, iar imaginile vor fi stocate pe o perioadă de 30 de zile, după care vor fi arhivate.

Proiectul de lege stabilește și categoriile de persoane care au acces la imaginile filmate de aceste camere de supraveghere: părintele sau tutorele copilului, elevul care a atins vârsta majoratului sau organelor de cercetare pennală sau personalului medical, dacă este cazul.

ADVERTISEMENT

Directorul de școală și psihologul vor avea acces la imagini doar cu acordul părinților sau elevului major. Directorul unității de învățământ poate accesa filmările și fără acordul acestora, dacă este vorba de un „conflict grav” între elevi sau între un profesor și un elev.

Părinții își vor putea supraveghea tot timpul copiii

La cerere, părintele sau tutorele legal instituit pentru minor poate primi acces securizat la imaginile audio-video înregistrate în timp real prin camerele de supraveghere audio-video instalate în  unitățile de învățământ (…) în sălile de clasă, coridoarele, sălile de mese – acolo unde există -, sălile de festivități și în curtea școlii”, se arată în articolul 7, alineatul 1 al proiectului de lege.

Inițiatoarea justifică posibilitatea supravegherii continue și constante de-a lungul vieții școlare a copilului prin faptul că ar fi eliminate actele de violență în unitățile de învățământ.

Instituirea cadrului normativ corespunzător dotării unităților de învățământ preuniversitar cu sisteme de supraveghere cu camere audio-video poate contribui în mod real la prevenția și eliminarea actelor de violență din cadrul sistemului educațional românesc, precum și la eradicarea consecințelor și impactului acestora asupra personalității antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor. Reglementarea măsurilor de tip preventiv, cum ar fi supravegherea, au ca finalitate garantarea unui sistem național educațional armonios, sigur și eficient pentru toate persoanele care îl frecventează”, susține deputatul Ileana-Cristina Dumitrache.

ADVERTISEMENT