News

Legea care a zăcut 14 ani în Parlament. O parte dintre inițiatori au murit, alții au intrat la închisoare și au și ieșit

Lege statutului ofițerului de informații primește, marţi, votul final în Camera Deputaților, la nu mai puțin de 14 ani de când a fost depusă.
15.06.2021 | 14:21
Legea care a zacut 14 ani in Parlament O parte dintre initiatori au murit altii au intrat la inchisoare si au si iesit
Legea care a zăcut 14 ani în Parlament. O parte dintre inițiatori au murit, alții au intrat la închisoare și au și ieșit Montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților care se desfășoară marți se află un proiect de lege privind statutul ofițerilor de informații, proiect care a intrat în dezbaterea parlamentară acum 14 ani. Agonia acestui proiect se va încheia, cel mai probabil, cu un vot de respingere din partea deputaților.

Chiar dacă practica ținerii la sertar a diverse proiecte de lege este des întâlnită în Parlamentul României, o perioadă de 14 ani este mare chiar și pentru standardele de ineficiență ale Legislativului.

ADVERTISEMENT

La vremea depunerii sale, proiectul a stârnit controverse aprinse, însă între timp a căzut în uitare, iar parlamentarii aleși anul trecut îl scot definitiv din procesul legislativ. Și în momentul de față, serviciile de informații operează într-un cadru legislativ identic cu cel din 2007.

Un singur inițiator al legii mai este parlamentar

De la momentul în care a fost înregistrat în Parlament, aproape toți semnatarii acestui proiect nu mai sunt membri ai acestui for. O parte dintre ei chiar au murit, alții au ieșit definitiv din politică. Există chiar un contingent de foști politicieni a căror carieră a fost scurtată de probleme penale. În ce 14 ani, o parte dintre ei au fost chiar condamnați la închisoare și, între timp, și-au executat pedepsele.

ADVERTISEMENT

Dintre cei 71 de senatori și deputați PNL care au semnat la vremea respectivă proiectul de lege, doar Gheorghe Miuțescu mai este parlamentar. Însă și acesta a revenit în Casa Poporului după o pauză de 12 ani, el fiind deputat în legislatura 2004-2008 și reales abia în 2020. Dacă ar mai fi obținut un mandat la ultimele alegeri, ar fi asistat la decesul proiectului și Călin Popescu-Tăriceanu, Teodor Meleșcanu și Varujan Vosganian.

Există inițiatori care nu mai sunt printre noi, precum Radu Câmpeanu, cel care a refondat PNL în 1990, și Mihail Lupoi, căpitan implicat în evenimentele din 1989 care apoi s-a înscris în PRM, continuându-și ulterior cariera politică în PNL.

ADVERTISEMENT

Majoritatea inițiatorilor au părăsit cu totul politica, printre aceștia regăsindu-se fostul președinte PNL Crin Antonescu, fostul primar al sectorului 6 Rareș Mănescu, actorul Mihai Mălaimare, economistul Dumitru Coșea, fostul consilier, prezidențial al lui Iohannis George Scutaru, fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, fostul europarlamentar Norica Nicolai ș.a.

Trei condamnați penal printre inițiatori

În timp ce se punea praful pe proiectul pe care îl inițiaseră, alți parlamentari au ajuns la închisoare pentru fapte de corupție, ba chiar au și ieșit de la închisoare. Este vorba de fostul președinte al CJ Cluj Horea Uioreanu, condamnat definitiv la 6 ani și 4 luni de închisoare pentru luare de mită în 2018. Uioreanu a părăsit penitenciarul în martie 2020 fiind eliberat condiționat. Un alt condamnat penal care a părăsit penitenciarul este Emilian Frâncu, fost primar la Râmnicu-Vâlcea, condamnat tot pentru luare de mită. Din aceeași categorie mai face parte fostul ministrul al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat în dosarul Transformatorul pe când era încă ministru.

ADVERTISEMENT

În schimb, fostul președinte al Camerei Deputaților și viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu abia a intrat în închisoare să execute pedeapsa de 5 ani pentru trafic de influență, sentință pe care a primit-o în octombrie 2020. Unii dintre semnatarii proiectului îngropat astăzi definitiv sunt încă în prim-planul politicii, dar nu în Parlamentul de la București. Cristian Bușoi și Dan Motreanu sunt acum europarlamentari, iar Adina Vălean a devenit comisar european. Eugen Nicolăescu este acum viceguvernator al Băncii Naționale, preluând funcția de la Olteanu.

Cum a stat legea în Parlament timp de 14 ani

După ce a devenit președinte în 2004 și după criza ostaticilor români din Irak, președintele Traian Băsescu anunța că este nevoie de un cadru legislativ nou în care să funcționeze serviciile secrete, astfel că o echipă de lucru, în frunte cu fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate Sergiu Medar a început să elaboreze un pachet legislativ, în care se regăsea și un proiect de statut al ofițerilor de informații.

Liberalii au devenit atunci suspicioși, avertizând că există riscul ca serviciile secrete să obțină o putere prea mare în detrimentul drepturilor și libertăților fundamentale. După insistențe repetate ca echipa de la Cotroceni să facă public pachetul legislativ, PNL s-a decis să inițieze propriul set de legi, printre care și aceasta. Proiectul a fost depus în martie 2007, iar în luna septembrie a aceluiași an, a fost adoptat de către Senat.

După ce a ajuns la Camera Deputaților, dezbaterea s-a împotmolit din motive neclare până când guvernul Tăriceanu a fost înlocuit. Câtă vreme PDL a stat la guvernare, proiectul nu a mai fost dezbătut, iar primul punct de vedere al Guvernului a fost trimis la Parlament abia în 2013. Deși PNL era parte a guvernului USL al lui Victor Ponta, guvernul acestuia a dat un punct de vedere negativ. Puncte de vedere negative au mai emis și guvernele Cioloș și Grindeanu.

În 2018 a fost înființată în Parlament o comisie specială pentru revizuirea cadrului legislativ  care reglementează activitatea serviciilor de informații astfel că proiectul a ajuns pe masa acestei comisii. Între timp, comisia înființată la propunerea lui Liviu Dragnea a fost desființată, iar proiectul a mai primit un punct de vedere de la guvernul Orban, în aprilie 2020. Până la urmă, proiectul de lege a fost retrimis în acest an la comisiile juridică și de apărare care au întocmit un raport comun de respingere, înainte de a-l trimite finalmente în plenul care-i va curma o viață lungă, dar chinuită.

ADVERTISEMENT