News

Legea care aprobă starea de alertă, atacată la CCR de Avocatul Poporului. Ce reclamă Renate Weber

03.06.2020 | 20:13
Legea care aproba starea de alerta atacata la CCR de Avocatul Poporului Ce reclama Renate Weber
ADVERTISEMENT

Legea emisă recent în România care aprobă intrarea în vigoare a stării de alertă a fost atacată, miercuri, la Curtea Constituțională, de către Renate Weber, Avocatul Poporului.

Legea care aprobă starea de alertă, atacată la CCR de Avocatul Poporului. Ce reclamă Renate Weber

După victoriile contra Guvernului Orban din perioada stării de urgență, Avocatul Poporului, Renate Weber, revine pe poziții și spune că a sesizat Curtea Constituţională cu privire la unele aspecte din legea prin care Parlamentul a aprobat starea de alertă.

ADVERTISEMENT

Din momentul în care Parlamentul a votat legea pentru aprobarea Hotărârii de Guvern prin care s-a instituit starea de alertă mai mulţi parlamentari au atras atenţia că Parlamentul nu poate încuviința o HG.

”Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la câteva articole din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile menţionate sunt neconstituţionale, întrucât, prin aprobarea de către Parlament a unei hotărâri a Guvernului de instituire a stării de alertă, se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţie, deoarece o asemenea intervenţie a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are o consacrare constituţională”, a transmis Avocatul Poporului, conform News.ro.

Avocatul Poporului: ”S-au nesocotit dispoziţiile constituţionale ce reglementează raporturile Parlamentului cu Guvernul”

Renate Weber a mai precizat că prin intervenţia legislativă a art. 4 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 55/2020, ”Parlamentul a eliminat hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă din sfera actelor administrative normative supuse controlului judecătoresc în contencios administrativ, incluzând-o în sfera excepţiilor reglementate de art. 126 alin. (6) din Constituţie, şi anume actele care vizează raporturile cu Parlamentul”.

ADVERTISEMENT

”De asemenea, critica de neconstituţionalitate se referă şi la nesocotirea dispoziţiilor constituţionale ce reglementează raporturile Parlamentului cu Guvernul.

Avocatul Poporului consideră că prin introducerea unei noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului, Parlamentul a convertit natura juridică tradiţională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic ce vizează exclusiv raportul constituţional dintre Parlament şi Guvern”, a mai transmis Avocatul Poporului.

ADVERTISEMENT

O altă sesizare de neconstituționalitate se referă la trimiterile din cuprinsul legii la norme legale inexistente în fondul activ al legislaţiei (art. 65, art. 66, art. 67).

ADVERTISEMENT

”Astfel, prevederile adoptate în acest mod, şi anume prin trimitere la norme legale inexistente, aduc atingere dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Constituţie, în privinţa clarităţii şi previzibilităţii legii”, mai arată Avocatul Poporului în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale.