News

Legea care generează mari controverse în perioada verii. Cum pot fi sancționați românii cu până la 20.000 de lei

Legea care generează mari controverse în perioada verii. Cum pot fi sancționați românii cu până la 20.000 de lei, dacă nu respectă aceste reguli, pe care puțini le cunosc.
26.05.2023 | 08:43
Legea care genereaza mari controverse in perioada verii Cum pot fi sanctionati romanii cu pana la 20000 de lei
Legea care generează mari controverse. Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legea care generează mari controverse în perioada verii. Cum pot fi sancționați românii cu până la 20.000 de lei, dacă nu respectă aceste reguli, pe care puțini le cunosc. Mai exact, nu toată lumea știe că proprietarii de terenuri au obligația să își curețe terenurile de ambrozie, mai ales că acum au început în forță ”inspecțiile”.

Legea care generează mari controverse în perioada verii

Sezonul alergiilor a revenit, iar ambrozia e probabil cel mai mare dușman al alergicilor. Când polenul de ambrozie începe să se răspândească prin aer, acesta provoacă mari probleme de sănătate persoanelor vulnerabile, astfel că proprietarii de terenuri sunt obligați să le curețe de această plantă.

ADVERTISEMENT

Ambrozia este o plantă erbacee aparținând familiei Asteraceae, provenind din America de Nord și America de Sud, de unde s-a răspândit prin Europa. Această plantă produce cantități mari de polen, care, prin diseminare anemocorică, este unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alergice (”febra fânului”), potrivit specialiștilor.

Ambrozia e o problemă pentru alergici începând cu luna august și până în luna noiembrie, astfel că lunile august, septembrie și octombrie pot fi un adevărat calvar pentru românii sensibili. Toamna ar fi anotimpul în care această plantă produce foarte mult polen, astfel că autoritățile vor să prevină acest scenariu.

ADVERTISEMENT

Statistic, 500.000 de români sunt alergici la ambrozie. În aceste condiții proprietarii de terenuri sunt obligați prin lege să își curețe terenurile de această plantă care provoacă ”febra fânului”. Medicii avertizează că polenul se poate împrăștia pe o rază de sute de kilometri, așadar nimeni nu este în siguranță.

În țară ar exista peste 800 de terenuri inspectate periodic de autorități, cunoscute pentru cantitățile mari de ambrozie care cresc acolo. Atenție! Cei care nu își vor curăța terenurile de ambrozie riscă amenzi uriașe, în perioada 16 iulie – 31 octombrie. Conform Antena 3, persoanele fizice pot fi amendate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice cu 10.000 – 20.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Scapă de sancțiuni doar bătrânii sau cei care suferă de o boală care nu le permite să-și curețe terenurile de ambrozie. Pentru această categorie de oameni primăriile vor curăța terenurile pentru a se asigura că ambrozia nu va deranja oamenii. Medicii spun că cele mai ușoare simptome ale alergiei la ambrozie sunt strănutul, mâncărimea la nas, nasul înfundat și ochii care lăcrimează.

Problema e că 80% dintre alergici au șanse mari să dezvolte și simptome de astm, care înseamnă sufocare, respirație grea și chiar crize severe care-i duc la Spitalul de Urgență. Dacă pacientul ajunge să nu mai poată respira va fi nevoie chiar de tratament cu cortizon injectabil.

ADVERTISEMENT

Problema e luată foarte în serios în toată lumea, unde există legi de combatere a acestor buruieni. Din păcate, ambrozia nu poate fi eradicată, însă în fiecare an sunt luate măsuri care împiedică răspândirea ei. În străinătate există un vaccin, indisponibil în România, împotriva alergiei la ambrozie.

ADVERTISEMENT