News

Legea care ieftineşte benzina și motorina. Cum pot ajunge la preţuri scăzute

23.06.2019 | 13:20
Legea care ieftineste benzina si motorina Cum pot ajunge la preturi scazute

Există o lege care ar putea să ieftinească benzina și motorina în România începând cu anul 2020. Un singur lucru trebuie făcut ca să se întâmple lucrul acesta – să adopte parlamentarii noul proiect care a fost recent pus în dezbatere. Astfel, actul legislativ vizează reducerea valorii accizei pentru combustibili, lucru care i-a ajuta enorm pe toți șoferii români. Mai exact, este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Legea care ieftineşte benzina și motorina

La începutul lunii iunie, proiectul a fost înregistrat la Senat, după care documentul a fost trimis pentru aviz la Consiliul Economic și Social și la Consiliul Legislativ. Mai mult de atât, acesta a fost trimis și la Guvern pentru a se lua un punct de vedere.  În noua lege lucrurile sunt cât se poate de clare. Parlamentarii solicită reducerea nivelului accizelor pentru combustibili, cu o diferență semnificativă. Acciza la benzina cu plumb, care momentan este de 2.945,75 lei/tonă, ar scădea până la valoarea de 2.530,17 lei/tonă.

Acciza pentru benzina fără plumb este de 2.566,71 lei/tonă în momentul de față, dar aceasta ar urma să fie micșorată până la 2.151,13 lei/tonă. Nu în ultimul rând, proiectul legislativ solicită scăderea valorii accizei la motorină, de la 2.175,24 lei/tonă până la 1.796,53 lei/tonă. Ar fi bani serioși care ar rămâne în buzunarele șoferilor dacă legea va fi aprobată și prima mare reducere la combustibili.

Legea care ieftineşte benzina și motorina. Benzinărie
Românii ar putea să plătească mai puțin la benzinărie. Sursa foto – facebook

România, preţuri uriaşe la combustibil

În expunerea de motive s-a notat că accizele pentru combustibili trebuie reduse deoarece majorarea nejustificată a acestora „a generat un impact pe întregul lanț economic, de la producție, la distribuție și cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, pentru trei ani consecutiv”. În actul trimis către Senat se mai arată că prețul carburanților în România este unul dintre cele mai mari din UE.

De remarcat că pentru a trece legea aceasta are nevoie să fie adoptată atât de Senat, cât și de Camera Deputaților, apoi să fie acceptată și promulgată de Președintele României, după care publicată în Monitorul Oficial.