Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise, discutată la CCR

Curtea Constituţională a României dezbate, miercuri, sesizarea privind legea referitoare la interzicerea fumatului în spaţiile publice închise. Senatori din mai multe grupuri parlamentare au...
26.01.2016 | 17:03
Legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise discutata la CCR
ADVERTISEMENT

Curtea Constituţională a României dezbate, miercuri, sesizarea privind legea referitoare la interzicerea fumatului în spaţiile publice închise. Senatori din mai multe grupuri parlamentare au iniţiat, luni, o contestaţie la CCR la proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, potrivit Agerpres. “Am contestat legea care se află la promulgare acum la domnul preşedinte Iohannis privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise. Legea are multe probleme de neconstituţionalitate în exprimare. Se înţelege că inclusiv în spaţii colective private, de exemplu la dumneavoastră acasă, nu puteţi fuma, ceea ce nu este constituţional”, a declarat senatorul independent Alfred Laurenţiu Mihai.

Senatorul a adăugat că, în opinia parlamentarilor care au depus contestaţia, legea în forma în care a fost adoptată separă fumătorii în două categorii: cei care pot fuma în aeroporturi sau cei care sunt în închisori de maximă siguranţă şi ceilalţi fumători care nu au voie.

ADVERTISEMENT

“Bineînţeles că nu au voie decât dacă sunt în situaţia cu pricina, adică ori se află în închisoare şi numai acolo pot fuma într-un spaţiu public închis sau în aeroporturi, în spaţii special amenajate, ceea ce nu este constituţional. Practic, este o discriminare, între fumători vorbesc. Dacă nu s-ar putea fuma nicăieri într-un spaţiu public închis ar fi corect. Dacă legea ar trece în această formă şi ar fi votată în Parlament cu unanimitate nu ar fi nicio problemă. Plus că trebuie văzute foarte bine părţile de constituţionalitate care noi credem că au fost încălcate. Noi nu putem să spunem sută la sută dacă avem dreptate sau nu decât după ce Curtea va da un verdict”, a explicat Alfred Laurenţiu Mihai.

Senatorul a precizat că demersul către CCR este susţinut de alţi 32 de senatori. “Nu este iniţiată doar de mine, este iniţiată împreună cu colegii mei, suntem 33 de senatori care am semnat această contestaţie la Curtea Constituţională. Au semnat 33 de colegi, nu pot să vă spun acum nume, dar pot să vă spun sigur că sunt de la mai multe grupuri parlamentare. De exemplu, doamna Anghel (Cristiana Anghel — n.r.) a fost cu mine, a semnat şi dânsa. Au fost şi de la Cameră care au susţinut, domnul Fenechiu (Daniel Fenechiu — n.r.) alături de care am formulat contestaţia. Nu a semnat-o pentru că e de la Cameră şi noi am depus-o de la Senat, secretariatul general al Senatului”, a completat el.

ADVERTISEMENT

Alfred Laurenţiu Mihai a afirmat că demersul la CCR nu este împotriva unei legi antifumat, dar trebuie ca un astfel de act normativ să respecte prevederile constituţionale.

“Este corect să avem o lege antifumat care să respecte normativele, directivele europene, este corect să protejăm nefumătorii, să nu se fumeze în preajma copiilor. Sunt de acord cu toate aceste lucruri, dar nu sunt de acord să trecem de dragul de a trece o lege nefiind constituţională”, a susţinut senatorul.

ADVERTISEMENT

Deputatul Daniel Fenchiu a declarat că a reuşit să strângă semnăturile a 34 de senatori, cu nouă mai mult decât minimul necesar, pentru a contesta unele prevederi ale legii antifumat.

“Nu am reuşit la Camera Deputaţilor, unde nu am reuşit să strângem cele 50 de semnături necesare. Am reuşit, în schimb, la Senat, unde, cu ajutorul dnei Cristiana Anghel şi dlui Alfred Mihai, am obţinut susţinerea a 34 de senatori, fiind necesare minim 25… Repet: nu contestăm interzicerea fumatului în spaţiile publice! Contestăm definiţia spaţiului public închis – practic orice incintă, inclusiv locuinţa – şi excepţiile, care sunt o bătaie de joc – anumite celule din puşcării şi spaţiile de fumat din aeroporturi. ..”, a scris Daniel Fenechiu, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Contestatarii susţin că “Legea antifumat este profund discriminatorie şi că se interzice un drept elementar al omului, acela de liberă alegere”.

“Am semnături şi de la nefumători, care au înţeles că legea e făcută aiurea. E un articol de lege care poate fi interpretat că nu poţi fuma nici în casa ta. În cazul în care stai la bloc şi vecinul de sus sau de jos sau vecinul care trece pe scară constată că e deranjat de fumul din casa ta, poate să dea telefon la mediu, la gardă, şi să te amendeze. Nu e vorba de fumat, aici e vorba de faptul că unii nu înţeleg că au şi alţii drepturi pe lângă ei. Dacă tu mă faci pe mine şi-mi interzici şi acasă să mai fumez, atunci pot să vin cu o lege să interzic comercializarea tutunului, să vedem dacă bugetul se poate lipsi de un miliard de euro”, a declarat senatoarea Cristiana Anghel.

Mai mult, consideră contestatarii, faptul că în lege nu este menţionat că se pot amenaja locuri speciale pentru fumat este “un act de nedreptate”.

“Nu există o astfel de lege nicăieri în lumea asta. Peste tot sunt amenajate spaţii speciale pentru fumători.Mai mult, în unele state,angajatorii îi lasă pe subalterni să fumeze chiar la birou aşa cum fac nemţii. Patronii spun că cel puţin 2 ore pe zi se pierd cu plimbarea la fumat şi randamentul este foarte scăzut. Această lege este discriminatorie întrucât fumătorii nu mai au nici un drept. Este normal să aibă locuri speciale de fumat”, consideră senatorul Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai.

Ca urmare a contestaţiei, legea antifumat nu va mai putea fi promulgată de Preşedinţie, până nu va fi rezolvată problema neconstituţionalităţii acesteia de către CCR.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat legea referitoare la interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise cu 164 voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”. Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, după promulgarea sa de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit noilor prevederi fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.

Sursa: romaniatv.net

ADVERTISEMENT