News

Legea care prevede majorarea pensiilor cu 40%, la CCR

12.10.2020 | 16:03
Legea care prevede majorarea pensiilor cu 40 la CCR
ADVERTISEMENT

Chiar dacă proiectul de lege inițiat de PSD care prevede majorarea pensiilor cu 40% a avut câștig de cauză în Parlament, premierul Ludovic Orban insistă că bugetul public nu își poate permite o astfel de sarcină suplimentară și îi acuză pe social-democrați că aruncă țara într-o criză economică pe care „abia a depășit-o”.

Potrivit unor surse politice citate de Adevărul, Guvernul va contesta actul normativ la Curtea Constituțională a României, care urmează să se pronunțe pe marginea unei eventuale neconstituționalități chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din decembrie.

ADVERTISEMENT

De altfel, ministrul Finanțelor a afirmat la rândul său că legea privind rectificarea bugetară adoptată de Parlament cu amendamentul creşterii pensiilor ar provoca deprecierea cursului leu/euro. „Noi nu vom permite aşa ceva şi vom lua toate măsurile să evităm să ajungem acolo”, a promis Florin Cîțu, potrivit Agerpres.

Orban contestă la CCR legea care prevede majorarea pensiilor cu 40%

Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanţare, în conformitate cu decizii anterioare ale CCR, este neconstituţională şi noi, ca Guvern, avem obligaţia de a ataca la CCR toate legile pe care le considerăm neconstituţionale.

ADVERTISEMENT

Amendamentele adoptate la ordonanţa de rectificare bugetară provoacă o creştere a cheltuielilor publice cu 1,7% din PIB pe anul 2020 şi cu 4,8% din PIB pe anul 2021. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depăşit-o”, a declarat premierul Ludovic Orban.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a avertizat că României i se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro fonduri europene, în cazul în care rectificarea bugetară va intra în vigoare în forma aprobată de Parlament. În plus, există riscul ca ratingul de țară să fie retrogradat din cauza acestei inițiative legislative.

ADVERTISEMENT

Din păcate, ambele scenarii sunt posibile. Există nu doar avertismente, există discuţii extrem de serioase cu înalţi responsabili, nu doresc să nominalizez, din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro fonduri europene, fiindcă încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor.

Deci este o posibilitate. De asemenea, agenţiile de rating, cu siguranţă, vor schimba ratingul de ţară în mult mai rău, în condiţiile în care aceste cheltuieli imense ar fi operate. Nu mai vorbim de faptul că pentru aceste cheltuieli, pur şi simplu, nu există bani“, a spus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu: „Cursul s-ar deprecia imediat”

Deprecierea monedei naţionale a început în momentul în care (n.r. PSD) au anunţat moţiunea de cenzură şi au anunţat că vor să revină asupra rectificării bugetare. Există acest risc: în momentul în care această lege ar intra în vigoare, cursul s-ar deprecia. Ar exista acest risc pentru România să avem o depreciere a cursului, care înseamnă şi inflaţie.

Eu atunci i-aş cere lui Ciolacu şi găştii lui să îşi asume deprecierea monedei naţionale. Dacă cursul ar merge mai sus de 5 lei, eu spun că trebuie să vină şi să-şi dea demisia, pentru că sunt direct responsabili pentru ceea ce se întâmplă în perioada următoare. Noi nu vom permite aşa ceva şi vom lua toate măsurile să evităm să ajungem acolo”, a explicat ministrul de Finanțe.

ADVERTISEMENT