News

Legea educației, modificată din nou. Președintele Iohannis a promulgat modificările legate de învățământul online

20.08.2020 | 16:58
Legea educatiei modificata din nou Presedintele Iohannis a promulgat modificarile legate de invatamantul online
ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi proiectul de lege prin care este  permisă desfășurarea cursurilor online în  învățământul preuniversitar și cel universitar, în perioada stării de urgenţă sau de asediu.

Proiectul a fost inițiat de către senatorul PSD Ecaterina Andronescu și constă într-o modificare a Legii educației, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

Senatul a adoptat proiectul de lege pe 21 iulie, în calitate de for decizional, iar președintele Iohannis a primit proiectul la promulgare pe 27 iulie. Iniţiativa legislativă a fost adoptată de către senatori cu 102 voturi favorabile, 26 de voturi contra și nicio abținere.

Metodologie specifică pentru învățământul online

În situația în care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu potrivit prevederilor constituţionale, activităţile desfăşurate în învăţământul preşcolar şi şcolar se pot desfăşura şi online pentru pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură prevăzut la art. 32 din Constituţie. Pentru învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării elaborează Metodologia derulării activităţilor în unităţile de învăţământ în sistem online, care cuprinde precizările necesare astfel încât să se asigure desfăşurarea activităţilor în cele mai bune condiţii”, prevede legea promulgată de şeful statului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, universitățile pot elabora, ”în baza autonomiei universitare şi cu asumarea răspunderii publice, propria metodologie a derulării activităţilor desfăşurate în universitate în sistem online, aprobata de senatul universitar, care sa asigură buna desfăşurare a activităţilor”.

Ecaterina Andronescu a motivat inițiativa legislativă prin faptul că epidemia de coronavirus și închiderea subsecventă a școlilor a făcut ca autoritățile să improvizeze soluții pentru  desfășurarea cursurilor.

ADVERTISEMENT

Iniţiativa legislativă generează dreptul, dar şi obligaţia Ministerului Educaţiei de a genera o metodologie pe baza căreia să se poată desfăşura învăţământul preuniversitar – anul acesta am avut primele intervenţii ale ministerului după circa o lună de la suspendarea cursurilor – şi generează, de asemenea, obligaţia universităţilor de a-şi formula propria metodologie în baza autonomiei universitare, metodologie care să permită susţinerea şi evaluarea cursurilor universitare”, a declarat Ecaterina Andronescu.